Značaj dobrih porodičnih odnosa - Beogradski Psihološki Centar
Značaj dobrih porodičnih odnosa

Dobri porodični odnosi pomažu deci da se osećaju bezbedno i voljeno, a vama da se osećate dobro. Postižu se druženjem, komunikacijom, timskim radom i uvažavanjem

Dobri porodični odnosi su prijatni sami po sebi. Jednostavno, lep je osećaj biti deo brižne porodice pune ljubavi.

Ali dobri porodični odnosi značajni su i iz mnogih drugih razloga.

 • Dobri porodični odnosi čine da se dete oseća bezbedno i voljeno, što pomaže razvoju mozga;
 • Mogu da pomognu deci da prevaziđu probleme vezane za ishranu, spavanje, učenje i ponašanje;
 • Mogu da olakšaju porodici rešavanje problema i sukoba;
 • Pomažu vama i deci da poštujete razlike u mišljenju, pogotovo kada vaše dete počne da sazreva i traži veću nezavisnost;
 • Uče decu veštinama koje su im potrebne da sama ostvaruju zdrave odnose sa drugima.

Zato je uvek korisno da analizirate odnose koje imate sa decom ili drugim članovima porodice i da razmišljate o načinima na koje možete da ih unapredite.

Kao roditelj dajete sve od sebe da budete najbolji roditelj za svoju decu, a usput radite, imate prijatelje, brinete se o domaćinstvu i dr. Čak i ako ste najzaposleniji roditelj, postoje mnoge jednostavne stvari koje možete da uradite kako biste razvili dobre porodične odnose.

Dobri porodični odnosi su značajni za formiranje jake porodice. Jake porodice nastaju iz ljubavi, sigurnosti, komunicije, povezivanja – i ponekog pravila i rutine.

Druženje i porodični odnosi

Do porodičnog druženja može da dođe bilo kada. Ono podrazumeva da na najbolji način iskoristite vreme koje zajedno provodite. Evo nekih predloga kako vaša porodica može da se druži:

 • Koristite vreme koje svakodnevno provodite zajedno kako biste pričali i smejali se. Recimo, porodični obroci i vožnja kolima mogu biti odlično vreme da pričate o tome kako ste proveli dan.
 • Pričajte sa svakim članom porodice ponaosob kako biste jačali pojedinačne odnose makar to bilo pet minuta ćaskanja pre odlaska na spavanje.
 • Ako imate partnera, odvojte vreme koje ćete provoditi samo sa njim/njom. Deci objasnite da je za vaš međusobni odnos značajno da se povremeno družite bez njih.
 • Redovno organizujte zabavne aktivnosti u kojima će učestvovati cela porodica. To može biti najobičnije igranje fudbala subotom u parku ili porodično veče igranja društvenih igara jednom nedeljno.
 • Zajedno se dogovarajte kako ćete obeležavati specijalne prilike kao što su proslave rođendana. Čak i mala deca mogu učestvovati u tim planovima.

Pozitivna komunikacija i porodični odnosi

Pozitivna komunikacija podrazumeva da slušate jedni druge bez osuđivanja i da ste slobodni da izrazite svoje misli i osećanja. Ako unutar porodice postoji pozitivna komunikacija, znači da postoje i razumevanje i poštovanje, da članovi jedni druge cene, a sve to zajedno doprinosi jačanju međusobnih veza.

Isprobajte ove ideje za pozitivnu komunikaciju kako biste jačali porodične odnose:

 • Kada dete ili partner žele da pričaju sa vama, prekinete sa poslom i potpuno im se posvetite. Dozvolite drugima da iznesu svoja stanovišta ili iskažu osećanja. Ponekad ćete morati i da poštujete njihovu odluku da o nečemu ne žele da pričaju – pogotovo kada su u pitanju tinejdžeri.
 • Budite otvoreni za razgovore o teškim temama kao što je priznavanje grešaka i raznim emocijama, uključujući bes, radost, strah i uznemirenost. Zapamtite da razgovor o besu nije isto što i biti besan.
 • Budite spremni za spontane razgovore. Recimo, mala deca često vole da razgovaraju o svojim osećanjima dok se kupaju ili kada se spremaju za spavanje.
 • Budite unapred pripremljeni za teške razgovore, pogotovo sa tinejdžerima. Na primer, porodicama mogu biti teške sledeće teme: seks, droga, poteškoće u školi i novac. Biće vam lakše ako razmislite o svojim osećanjima i vrednostima pre nego što se pomenu ove teme.
 • Pružite podršku deci i partneru pohvalama. Recite: „Marko, mnogo si mi pomogao zato što si sam rasklonio sudove. Hvala!“.
 • Rečima i delima pokazujte uvažavanje, ljubav i podršku. Najjednostavniji način da to postignete je ako svako veče pred spavanje deci kažete: „Volim te“.

Pozitivna neverbalna komunikacija

Ponekad do komunikacije može da dođe i bez upotrebe reči, zato je značajno da obratite pažnju na emocije koje deca i partner izražavaju neverbalno. Recimo, vaše dete, tinejdžer, možda neće hteti sa vama da priča, ali će i dalje ponekad doći kod vas i tražiti utešni zagrljaj!

U isto vreme, značajno je da budete svesni neverbalnih poruka koje vi šaljete. Na primer, zagrljaji, poljupci i kontakt očima šalju poruku da želite da budete bliski sa svojim detetom, dok razdražljiv ton i namrgođen izraz lica dok nešto radite sa detetom mogu da pošalju poruku da ne želite da budete sa njim.

Timski rad i porodični odnosi

Kada vaša porodica funkcioniše kao tim, svi članovi dobijaju podršku i osećaju da doprinose. Lakše će vam biti da budete tim ako svako razume svoju poziciju, pa je dobro da postavite jasna očekivanja, ograničenja i granice.

Timski rad možete podsticati na sledeće načine:

 • Podelite kućne obaveze. Čak i jako mala deca vole osećaj pripadnosti koji dobijaju nakon što na neki način doprinose funkcionisanju domaćinstva – barem ponekad!
 • Dozvolite deci da učestvuju u donošenju odluka o temama kao što su porodične aktivnosti, pravila i putovanja. Dajte svima – uključujući i malu decu – šansu da iznesu svoje mišljenje, najbolje u sklopu porodičnog sastanka.
 • Pustite decu da ponekad sama donose odluke. O čemu ćete im dozvoliti da odlučuju, zavisi od njihovih mogućnosti, zrelosti i ograničenja koja ste im postavili. Na primer, možete svom dvanaestogodišnjem detetu dozvoliti da samo odluči da li će se iz škole vraćati peške ili biciklom.
 • Osmislite porodična pravila koja će jasno govoriti o tome kako želite da se ponašate jedni prema drugima. Recimo: „Članovi naše porodice se međusobno obraćaju jedni drugima s poštovanjem“. Ovakva pravila pomažu članovima da se bolje slažu i čine porodičan život mirnijim.
 • Zajedno rešavajte probleme. To podrazumeva da smireno slušate i razmišljate, uzimajući u obzir razne opcije, poštujete mišljenje drugih, pronalazite konstruktivna rešenja i trudite se da postignete kompromise.

Međusobno uvažavanje i porodični odnosi

Ključno za dobre porodične odnose je da jedni druge cenite. Evo kako to možete da postignete:

 • Pokažite interesovanje za živote drugih članova. Na primer, idite jedni kod drugih na sportske događaje, predstave, izložbe i sl.
 • Zajedno pričajte o tome kako je svako proveo dan. Recimo, pitajte: „Majo, je l’ ti se danas desilo nešto interesantno?“
 • Razmenjujte porodične priče i prisećajte se događaja. Na ovaj način deca će naučiti da cene stvari koje nisu doživela ili koje su zaboravila. Pričajte o maminim sportskim uspesima kada je bila mlađa ili o tome kako je starija sestra pomagala oko brige o najmlađem detetu kada je rođeno.
 • Prihvatite međusobne razlike, talente i sposobnosti i koristite snagu koju imate kao porodica. Recimo, kada tinejdžera pohvalite i zahvalite mu što sluša mlađeg brata ili sestru dok čita, on će shvatiti da može da bude brižan i od pomoći.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena