Zdravlje zuba - Beogradski Psihološki Centar
Zdravlje zuba

Zdravi zubi i desni značajni su za opšte zdravlje vašeg školarca. Higijena zuba počinje pranjem zuba dva puta dnevno

Razvoj zuba

Zubi kod beba počinju da rastu bez određenog reda, mada se najčešće prvo pojave zubi u centru donje vilice. Većini dece do treće godine izraste svih 20 mlečnih zuba.

Stalni zubi počinju da se razvijaju unutar vilice odmah posle rođenja. Kada mlečni zub ispadne, stalni zub dolazi na njegovo mesto.

Mlečni zubi počinju da ispadaju oko šeste godina. Od 6 do 12 godina deca imaju istovremeno i mlečne i stalne zube. Mlečni zubi, smešteni dublje unutar vilice, menjaju se sa 10-12 godina. Do ovog uzrasta većina dece imaće sve stalne zube, osim umnjaka.

Stalni zubi se ne menjaju i zato moramo da ih pazimo!

Ako su detetu mlečni zubi kasno izrasli, verovatno će isti slučaj biti i sa stalnim zubima. Ako ste zabrinuti za razvoj zuba kod svog deteta, odvedite ga zubaru.

Kada počinju da rastu stalni zubi

Vašem detetu će možda biti teško da žvaće kada mlečni zubi počnu da mu se klimaju ili ispadaju, ali dete mora da nastavi da se zdravo hrani.

Važno je da dete nastavi da održava higijenu zuba i da posebnu pažnju posveti zubima koji se klate i osetljivim desnima. Pustite zube koji se klimaju da ispadnu sami. Ako pokušate da izvadite zub koji se klima pre nego što je spreman, možete ga slučajno polomiti, a to ume da bude bolno i dovede do infekcije.

Ponekad stalni zub počne da raste pre nego što mlečni ispadne. Ako mlečni zub ne ispadne u roku od 2-3 meseca, odvedite dete kod zubara.

Period menjanja zuba može biti uzbudljiv, ali i može da izazove i anksioznost. Detetu možete pomoći tako što proslaviti svako ispadanje zuba.

Kako održavati čistoću zuba kod dece

Detetu perite zube dva puta dnevno – ujutru i uveče.

Kada perete zube detetu do 6. godine starosti, koristite pastu za zube sa malo fluora. Dovoljno je da na četkicu nanesete brlo malo paste – manje od zrna graška. Kada napuni šest godina, dete može da koristi pastu za odrasle.

Do polaska u školu vaše dete će verovatno početi samo da pere zube, ali bi i dalje bilo dobro da vi započnete ili završite proces čišćenja. Detetu će trebati vaš nadzor ili pomoć dok ne napuni osam godina.

Pitajte zubara da li detetu treba da čistite zube koncem.

Možete da podstaknete dete da ispere usta vodom posle svakog ručka i užine. Na taj način ispraće svu zaostalu hranu.

Najbolji načini pranja zuba

Probajte sledeću rutinu kada perete zube detetu:

  1. Stanite ili sedite iza deteta tako da ono bude mirno. Perite zube ispred ogledala, kako biste mogli da vidite usta deteta.
  2. Rukom prihvatite vilicu i prislonite glavu deteta uz sebe.
  3. Četkicu postavite pod uglom u odnosu na desne. Kružnim pokretima je nežno pomerajte dok čistite spoljašnju i unutrašnju stranu zuba i desni. Podignite detetu usne kako biste celom dužinom oprali prednje i zadnje zube i desni.
  4. Pređite četkicom i površinu zuba kojom dete žvaće trljanjem duž vilice u svim pravcima.
  5. Nežno četkicom operate i jezik.
  6. Kad završite, recite detetu da preostalu penu ispljune, a ne da je guta. Nema potrebe usta ispirati vodom, pošto fluor iz paste za zube štiti zube i posle pranja.

Redovno pranje zuba nije garancija da neće doći do kvarenja. Pravilna ishrana, takođe, ima važnu ulogu kada je reč o zdravlju zuba vašeg deteta.

Četkice za zube

Koristite dečije četkice za zube čije su dlačice različite visine. Sa ovakvom četkicom moći ćete pravilno detetu da operete zube.

Četkicu za zube održavajte ispiranjem pod mlazom vode posle svakog pranja zuba. Kada je ne koristite, držite je uspravno u posudi na otvorenom kako bi mogla da se prirodnim putem osuši.

Ako četkice za zube svih članova porodice držite na jednom mestu, pazite da se ne dodiruju. Na taj način umanjujete mogućnost da se bakterije koje izazivaju kvarenje zuba prenose sa jedne četkice na drugu i zatim dalje na zube dece. Četkice za zube ne treba deliti! Svaki član porodice treba da ima svoju četkicu.

Četkicu za zube treba menjati svaka 3-4 meseca, kada se dlake na četkici istroše ili omekšaju.

Pasta za zube i fluor

Fluor je mineral koji pomaže zubima da budu jaki i štiti ih od kvarenja. Međutim, ako deca unesu previše fluora u organizam, može da dođe do pojave fluoroze, belih tragova na zubima. Ako do tog stanja dođe, ono se najčešće ispoljava samo u promeni izgleda zuba i obično nije štetno za zravlje.

Većina domaćinstvima u Australiji koristi pijaću vodu sa dodatim fluorom. Fluor je bezbedan i pomaže da zubi budu jaki. Najbolje je da ga unosite u manjim količinama tokom čitavog dana kroz pijaću vodu, hranu, pića sa fluorom i pastom za zube sa fluorom.

Ukoliko se deci češće kvare zubi, zubari preporučuju ispiranje zuba sa rastvorima fluora

Ako na vreme počnete sa pranjem i negom zuba, ono će razviti pravilne navike održavanja zdravlja zuba.

Zalivanje fisura

Vaš zubar vam može preporučiti zalivanje fisura za dete školskog uzrasta.

Tankim plastičnim premazom oblaže se površina zuba kojom grizemo (gde se kod dece najčešće stvara karijes). Ovim premazom sprečava se preterano stvaranje kamenca u udubljenjima zuba i kvarenje zuba. Nanošenje ovog premaza je jednostavan, brz i bezboln postupak koji neće uznemiriti dete.

Premaz nije trajno rešenje. Zubar će redovno proveravati stanje premaza, a ponekad će biti potrebna popravka ili ponovno nanošenje.

Odlazak kod zubara

Svako ima različite potrebe i probleme kada je zdravlje zuba u pitanju. Ove potrebe će uticati na to koliko često treba da idete kod zubara. O tome možete da se posavetujete sa svojim zubarom.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena