Zbližavanje sa bebom i razvoj privrženosti - Beogradski Psihološki Centar
Zbližavanje sa bebom i razvoj privrženosti

Ako bebi pružate puno ljubavi, pažnje i interesantnih iskustava, jačaćete međusobnu vezu. Snažna povezanost stvara najbolje uslove da vaša beba zdravo raste i razvija se. Kako se beba razvija, otkrivaćete nove načine da se sa njom zbližite.    

Vaša veza sa bebom i način na koji se povezujete zavisi od onoga što radite zajedno i od onoga šta vaša beba oseća kad je sa vama.

Na primer, za zbližavanje je neophodno:

 • Reagovanje na bebine potrebe kao što su hranjenje, spavanje, čiste pelene;
 • Pružanje nežnosti i ljubavi;
 • Igranje sa bebom;
 • Pričanje, čitanje i pevanje;
 • Osmehivanje, dodiri i maženje.

Kada radite to sa bebom, bebin mozak stvara konekcije. Takođe, beba uči da je svet oko nje sigurno i bezbedno mesto i da je voljena. Kada se beba oseća bezbedno, sigurno i voljeno, ima više samopouzdanja dok istražuje svet oko sebe. A na taj način uči i razvija komunikaciju, ponašanje, socijalne, fizičke i druge veštine.

Tokom prve godine neke bebine potrebe će se menjati, ali će ona i dalje želeti da se sa vama poveže. Možda otkrije nove načine da vam saopšti kada i kako želi to da ostvari. Bez obzira na to koliko je beba stara, vaša veza jača kada reagujete na njene potrebe za vezom i novim iskustvima koja stimulišu njen mozak.

Od 3 do 6 meseci: šta je zbližavanje i kako da reagujete

Vaša beba uči o svetu i formira odnose tako što gleda šta rade roditelji, braća i sestre i ljudi oko nje. Kada nešto uradi, beba prati kako se vaše lice menja. Na primer, kada se ona osmehne, uzvratite joj. Na taj način beba uči da, kad ona nešto uradi, vi na to odgovarate. Na primer, kada je glasnija od televizora, primetite to.

Beba sada pronalazi nove načine da komunicira sa vama. I dalje plače kad joj nešto treba, ali sa oko pet meseci počinje i da frkće ili ciči. Takođe, počinje da se smeje i guče kako bi vas dozvala.

Beba počinje bolje da kontroliše svoje pokrete, da pruža ruke u pravcu stvari i hvata ih kako bi vam skrenula pažnju na sebe.

Kada beba u ovom uzrastu traži vašu pažnju, evo šta možete uraditi da se, putem svog odgovora, bolje sa njom povežete:

 • Nežno gledajte bebu u oči kada pokušava da privuče vašu pažnju;
 • Kada beba pravi buku, pokažite da je slušate. Smejte se, klimajte glavom, širite oči, dižite obrve. Možete da kažete: „Šta si rekao/rekla?“ ili „Kako ti lepo pričaš!“. Na taj način bebu podstičete da nastavi komunikaciju;
 • Pomozite bebi da se smiri ako je uznemirena ili uzbuđena. To možete postići maženjem, umirujućim rečima ili puštanjem lagane muzike. Na ovaj način beba uči da sama sebe smiruje, a to je prvi korak u pravcu samokontrole ponašanja;
 • Dajte bebi šansu da u nečemu uspe ili da ona izazove da se nešto lepo desi. Na primer, držite zvečku ispred nje i neka je ona udari i napravi zvuk;
 • Čitajte bebi. Otkako se rodi, čitajte joj. Odličan način zbližavanja sa bebom je da je držite u naručju dok čitate, tako da može da vidi vaše lice i knjigu.

Nikada nije prerano da počnete da pričate bebi. Kada bebi pričate, ona uči govor, komunikaciju i mozak joj se razvija. A kada komunicirate sa bebom na nežan način, istovremeno jačate svoj odnos sa njom.

Od 6 do 9 meseci: šta je zbližavanje i kako da reagujete

Kako motoričke sposobnosti bebe napreduju, to će ona više tražiti vašu pažnju. Možda će puzanjem skretati pažnju na sebe ili će pružati ruke kada želi da je podignete. Ako nešto ne može da dohvati, možda će tražiti vašu pomoć tako što će vas pogledati.

Možda primetite da beba ponavlja zvuke i pokrete koje pravite. Ona uči i povezuje se sa vama ponavljanjem.

Beba više priča sa vama. Što je bliža izgovaranju svojih prvih reči, beba više brblja i udvaja slogove izgovarajući „ba-ba“ ili „ga-ga“.

Kada počne razvoj pamćenja, primetićete da beba stvara jače veze sa ljudima i predmetima. Takođe, desiće se da se plaši odraslih koje ne poznaje dobro ili da plače i da je nezadovoljna kada je ostavljate sa nekim drugim. Ovo je normalno za povezivanje i razvoj.

Evo kako da reagujete:

 • Koristite reči kada odgovarate na bebine potrebe. Ponavljajte reči da joj pomognete da razume značenje. Na primer, kada hranite bebu, možete reći: „Jesi li gladan/gladna?“, „Gladan/gladna si, zar ne?“ ili „Oooh, i ja sam gladan/gladna“.
 • Ponavljajte zvuke koje beba pravi. Ako kaže „ba-ba“, uzvratite joj istim rečima i sačekajte da odgovori. Tako je učite komunikaciji.
 • Igrajte se „skrivanja lica“ sa bebom. Sakrijete lice rukama, a zatim se ponovo pojavite uz veliki osmeh. Na taj način beba shvata da vi i dalje postojite, čak i kada vas ne vidi.

Bebe koje su spavale dobro u prvih šest meseci u ovom periodu mogu početi da se bude noću ili da odbijaju da idu na spavanje. Ako vaša beba to radi, možda je uznemirena zbog toga što se odvaja od vas. Možda vam pomogne ako je naučite da se umiruje i uspavljuje sama.

Od 9 do 12 meseci: šta je zbližavanje i kako da reagujete

Do ovog uzrasta sposobnost bebe da doživi različite emocije intenzivno se razvila. Na primer, možda je sada nesigurna ili rezervisana u susretu sa novom igračkom. Kada je uverite da je sve u redu sa igračkom i da slobodno može da se igra, biće sigurnija u igri i istraživanju sveta oko sebe.

U ovom uzrastu beba već ume da se zabavlja sama sa poznatim predmetima. Ipak, igranje sa vama i dalje je važno zato što uključuje i povezivanje. Vaše lice, dodir i glas za bebu su najuzbudljivija i najinteresantnija zanimacija. Na primer, beba će podizati igračku da bi je vama pokazala.   

Primetićete da beba povremeno pokazuje želju da bude samostalnija. Postaje bolja u korišćenju ruku i prstiju i želi više stvari da radi sama. Ali njoj je i dalje neophodna veza sa vama.   

Evo kako možete da se zbližavate:

 • Odgovarajte na emocionalne reakcije bebe. Na primer, možete reći: „Ta igračka te je baš uplašila, zar ne?“ To joj pomaže da shvati i kontroliše svoja osećanja.
 • Pratite interesovanja koja beba ima. Na primer, ako vam pokaže plišanog medu, možete reći: „Da, to je meda. Je l’ ti to grliš medu?“
 • Igrajte se. Igre koje su zabavne, ali i izazovne, dobre su za bebu. Na primer, dok beba gleda, sakrijte igračkicu ispod šolje i dozvolite joj da je ona pronađe. Pokažite joj kako se stavlja poklopac na posudu i onda joj dajte da ona proba.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena