Zašto deca treba da idu vrtić - Beogradski Psihološki Centar
Zašto deca treba da idu vrtić

Ključne tačke

 • Programi u vrtiću su osmišljeni tako da pomažu deci da uče kroz igru.
 • Igrom deca razvijaju komunikaciju, sposobnost rešavanja problema, kao i socijalne, fizičke i kreativne veštine.
 • Kada vaše dete krene u vrtić, normalno je da i vi i dete imate i pozitivna i negativna osećanja prema ovoj velikoj promeni.
 • Pre nego što dete krene u vrtić, pričajte s njim o vrtiću kako bi se naviklo na tu ideju.
 • Detetu možete da pomognete da se privikne na vrtić tako što ćete nekoliko puta sa njim prisustvovati aktivnostima u vrtiću, komunicirati sa vaspitačima i kod kuće praktikovati neke dnevne rutine po ugledu na one u vrtiću.

Zašto su programi vrtića za dete dobri?

Vrtić deci pomaže da:

 • Stiču nova znanja i veštine, na primer: počinju više da uče o brojevima, slovima i rečima;
 • Unaprede komunikaciju i socijalne veštine kroz igranje i interakciju sa drugom decom i odraslima;
 • Steknu nove prijatelje i razviju nove odnose sa odraslima;
 • Razvijaju fizičke veštine: na primer, deca uče da drže ravnotežu i vežbaju fine motoričke veštine kao što su crtanje olovkom i upotreba makaza;
 • Razvijaju veštine rešavanja problema i kreativnog razmišljanja;
 • Razvijaju odgovornost, samostalnost, samopouzdanje i samovrednovanje tako što se sami brinu o sopstvenim stvarima i provode vreme van kuće;
 • Pripremaju se za polazak u školu.

 

Kako izgledaju programi u vrtićima?

U vrtiću deca, kroz slobodnu i strukturiranu igru, imaju aktivnosti koje im omogućavaju da se razvijaju u sopstvenom ritmu. Bilo da dete slika prstima, gradi dvorac od kockica ili peva sa ostalom decom, ono stiče nova iskustva, sposobnosti i znanja.

U vrtićima deca uče kroz iskustvo, igranjem unutra ili napolju, samostalno ili u grupi.

Iskustveno učenje unutra često obuhvata:

 • Slikanje, crtanje i pisanje;
 • Igranje sa glinom ili plastelinom;
 • Slagalice ili društvene igre;
 • Građenje kockama ili „Lego“ kockicama;
 • Knjige;
 • Senzorne aktivnosti.

Iskustveno učenje napolju često obuhvata:

 • Igranje u pesku;
 • Igranje u prirodi;
 • Pravljenje predmeta od drveta;
 • Igranje vodom;
 • Igranje kroz glumu;
 • Ljuljanje i penjanje na opremi za igranje.

Iskustveno učenje u grupi često obuhvata:

 • Priče i pesme;
 • Ples i pevanje;
 • Igranje sa muzičkim instrumentima.

Polazak u vrtić: šta da očekujete?

Polazak u vrtić kod deteta može istovremeno da izazove uzbuđenje i nervozu.

Vaše dete se možda već igralo u parku sa drugom decom i nije mu problem da se pridruži novoj grupi. S druge strane, možda će to biti prvi put da se odvaja od porodice.

Kako dete postaje samostalnije, i vi ćete verovatno osećati različita osećanja, kao što su ponos, uzbuđenje, gubitak i uznemirenost, pogotovo ako je ovo prvi ili poslednji put da tako nešto doživljavate.

Pre nego što dete pođe u vrtić

Dete možete da pripremate za vrtić nekoliko meseci ili nedelja. Evo nekih saveta:

Posetite vrtić

Mnogi vrtići povremeno dozvoljavaju posete. Tokom posete dete može uživo da vidi šta će raditi u vrtiću, koga će tamo upoznati i šta će se tačno tamo dešavati. Uz odobrenje, možete i fotografisati prostore u vrtiću kako biste pokazali slike detetu pre polaska. Neki vrtići imaju informativne i pripremne knjige koje će vam dati da ponesete.

Pričajte o vrtiću

Pričajte sa detetom o tomo šta će sve raditi u vrtiću. Na primer: „Marija, da li se sećaš da smo i u vrtiću videli kockice? Znači da ćeš moći da gradiš stvari kao i kod kuće“. Dok gledate fotografije, pričajte o stvarima koje su različite u vrtiću i kod kuće, kao što su toaleti ili prostori za igru.

Pustite da dete samo pokrene razgovor na temu vrtića. To znači da ćete o tome pričati kada je dete raspoloženo za razgovor i da ga nećete opterećivati. Ako dete nije zainteresovano da priča o vrtiću, nemojte insistirati.

Pametnije je da ne pridajete prevelik značaj polasku u vrtić. Ako kažete: „Zar nije uzbudljivo što ćeš krenuti u vtrić?“, to kod deteta može izazvati anksioznost zato što će mu zvučati kao da je u pitanju jako velika stvar.

Čitajte knjige o vrtiću

Evo nekih dobrih knjiga za decu, na temu polaska u vrtić:

 • Višnja u vrtiću, Dunja Begović i Simeon Marinković
 • Kako da pripremite dete za vrtić, Jovanka Jovičić

Kada dete pođe u vrtić

Evo nekih saveta i strategija koji mogu da pomognu vama i vašem detetu tokom prvih dana i nedelja po polasku u vrtić.

Postepeno navikavanje
Mnogi vrtići prvih nekoliko dana dozvoljavaju roditeljima da provedu neko vreme u toku dana sa detetom. Dogovorite se sa vaspitačem i napravite plan koji će odgovarati vama, detetu i vrtiću. Kada se pojavite, najbolje je da detetu kažete koliko dugo ćete ostati kako se ne bi iznenadilo kada odete.

Uspostavite rutinu
Rutina može da pomogne detetu da se oseća sigurno i bezbedno, pogotovo kada mu se dešavaju nove stvari. Uvedite jutarnju rutinu pre odlaska u vrtić, recimo buđenje, doručak, pranje zuba, oblačenje i polazak. Možete napraviti i tabelu sa slikama koje pokazuju svaki korak rutine.

Razvijte rutinu za pozdravljanje prilikom odlaska

Pozdravite se sa detetom tako da ono zna da odlazite i recite mu da ćete doći po njega na kraju dana. Možete izabrati posebno mesto gde ćete se sa detetom pozdraviti ili specijalnu aktivnost koju ćete ponavljati pre odlaska. Na primer: „Ako mi mašeš sa tog prozora, moći ću da te vidim“ ili „Koju knjigu ćemo čitati pre nego što odem?“.

Pozdravite se jednom sa detetom i idite. Ako se više puta pozdravljate, to može biti stresno i za vas i dete.

Razgovarajte sa vaspitačima u vrtiću
Deca osećaju poverenje kada vide srdačnu, pozitivnu i prijateljsku interakciju između značajnih ljudi u njihovom životu kao što su roditelji i vaspitači. Ako uspostavite dobru komunikaciju sa vaspitačima, moći ćete da im prenesete važne informacije, što će i njima pomoći da na najbolji način odgovore na potrebe vašeg deteta.

Na primer, možete vaspitaču reći kada u posetu dolaze baka i deka koji žive daleko, koja je omiljena pesma ili knjiga vašeg deteta ili neke jednostavne reči koje koristite u kući.

Slavite uspehe svog deteta
Pristupanje novoj grupi, nova poznanstva, snalaženje u novom okruženju i učenje kako da na nov način nešto uradi, veliki su uspesi za vaše dete. Ako uspehe proslavljate, dete će imati više samopouzdanja i osećaće se doraslo situaciji.

Na primer, možete koristiti opisne pohvale kada dete upozna nove ljude ili pokuša da uradi nešto novo. Možete da ga podstaknete da zove baku ili deku, rođaku ili porodičnog prijatelja kako bi i sa njima podelilo svoj uspeh.

Smislite rezervni plan za slučaj da ne možete dete da uzmete iz vrtića na vreme

Mnogi vrtići imaju tačno vreme kada završavaju sa radom. Ako detetu kažete da ćete doći po njega u određeno vreme, važno je da to i uradite. Zato je dobra ideja da imate rezervni plan da, ako se zadržite na poslu ili imate neki problem, dete iz vrtića može da uzme osoba od poverenja koju i vi i dete dobro poznajete.

Ako je došlo do promene i dete iz vrtića uzima neka druga osoba, obavestite vaspitača o tome. Vaspitač će to saopštiti detetu i pobrinuti se za njegovu bezbednost.

Vaše dete brine zbog polaska u vrtić. Šta da radite?

Polazak u vrtić može za dete da bude uzbudljivo iskustvo. Međutim, normalno je i ako ono oseća anksioznost ili umor. Dete mora na mnogo toga novog da se navikne. Možda primetite da manje jede, da mu se više spava ili je manje srećno nego inače.

Sticanje prijatelja, samostalno snalaženje i odvojenost od porodice mogu da zabrinu dete, pa će se zato možda uznemiriti kada ga ostavite.

Dete možda brine i šta vi radite dok je ono u vrtiću. Da li propušta da sa vama nešto zabavno radi?

Kako da prevaziđete brige vezane za polazak u vrtić?

 • Ispričajte detetu šta ćete raditi dok je ono u vrtiću. Tako će znati da ništa značajno ne propušta, pogotovo ako probate da njegove omiljene aktivnosti radite kada se vrati iz vrtića.
 • Pričajte sa detetom o rutinama vrtića.
 • Ako je dete uznemireno kada odlazite, pričajte o tome sa vaspitačem. Vaspitači imaju više iskustva u pomaganju deci sa strahom od odvajanja i mogu vam dati savete kako da i vama i detetu bude lakše.
 • Pričajte sa vaspitačem o tome zašto je dete zabrinuto. Vaspitač može da vam kaže šta se dešava tokom boravka u vrtiću. Dete možda brine korišćenje toaleta, obroci koje dobija da jede ili pronalaženje svojih stvari.
 • Pričajte sa vaspitačem koje strategije možete da primenite kako biste izašli na kraj sa konkretnim brigama. Ako je problem upotreba toaleta, vaspitač može detetu da pomogne da se navikne to. Stavljanje natpisa sa imenom na stvari može detetu da pomogne da ih lakše pronađe.

Možda će detetu trebati malo više vremena da se navikne na rutinu odlaska u vrtić. Ako mislite da se dete teško privikava ili da vam ne pomažu saveti vaspitača, možete o tome da pričate i sa patronažnom sestrom i pedijatrom.

Dete više neće da ide u vrtić! Šta da radite?

Ponekad uzbuđenje kod deteta traje svega nekoliko dana ili nestane kada se ono navikne na nove okolnosti. Zato možda primetite da dete posle nekog vremena deluje manje zainteresovano za odlazak u vrtić.

Ako se to desi, nastavite pozitivno da reagujete na stvari koje dete radi u vrtiću. Na taj način možda kod deteta ponovo probudite entuzijazam.

Upoznavanje sa drugom decom i porodicama može detetu pomoći da ojača prijateljstva zbog kojih će se lakše navići na vrtić i zavoleti ga.

Ujednačena rutina detetu pomaže da shvati da je vrtić sada redovan deo njegovog života. Ukoliko anksioznost ne prestane, razgovarajte sa vaspitačem, pedijatrom ili patronažnom sestrom.

Primenom tehnike merdevina detetu možete pomoći da se postepeno oslobodi aksioznosti. Ova tehnika zasniva se na principu postepenog izlaganja uzrocima anksioznosti. To znači da počinete od najmanje strašnih stvari, pa tek kad dete njih savlada, prelazite na rešavanje velikih strahova.

Šta ćete vi osećati kada dete krene u vrtić?

Dete često svoja osećanja usklađuje sa vašim, pa ako ste zabrinuti zbog polaska u vrtić, ono može to da osetiti.

Možda vas brine kako će se dete uklopiti – da li će naći prijatelja, osećati se prijatno, kao da pripada i da li će moći da uradi sve što se od njega traži?

Ako uverite dete da ste sigurni da ono može da se snađe u vrtiću, i ono će u to poverovati. Ako ste zabrinuti, trudite se da dete to ne primeti. Podelite svoja iskusta sa drugim roditeljima, možda vam to pomogne.

Potrudite se da ostvarite dobru komunikaciju sa vaspitačima u vrtiću, to može da vam pomogne da prevaziđete ovakve brige.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena