Vršnjačko nasilje u školi: kako da pomognete svom detetu - Beogradski Psihološki Centar
Vršnjačko nasilje u školi: kako da pomognete svom detetu

Ako vaše dete trpi nasilje u školi, važno je da to shvatite ozbiljno i da se što pre angažujete kako biste mu pomogli. Da bi se zaustavilo vršnjačko nasilje, roditelji i nastavnici moraju međusobno da sarađuju.

Vršnjačko nasilje u školi

Vršnjačko nasilje može ozbiljno narušiti samopouzdanje i sigurnost deteta.

Ako vaše dete trpi nasilje, neko treba da mu kaže šta da radi u tim situacijama i da mu pruži ljubav i podršku i kod kuće i na mestu gde se nasilje dešava. Istovremeno, neophodno je da uverite svoje dete da ćete se uvek angažovati kako biste sprečili da do nasilja ponovo dođe.

Razgovarajte sa svojim detetom o vršnjačkom nasilju

Ako vaše dete trpi nasilje od strane vršnjaka, najbolji način da mu pomognete je da ga saslušate i razgovarate sa njim o vršnjačkom nasilju. Na taj način ćete prikupiti sve neophodne informacije pre nego što se za pomoć obratite nastavnici/nastavniku.

Evo kako da počnete:

 • Slušajte dete. Izaberite neko mirno mesto za razgovor i potpuno se posvetite detetu. Postavljajte detetu jednostavna pitanja, a zatim saslušajte odgovore. Pitajte ga: „Šta se onda desilo?“ i „Šta si onda uradio?“.
 • Ostanite smireni. Ovo je prilika da detetu pokažete kako da rešava probleme. Ako ste ljuti ili uznemireni, najbolje je da se prvo smirite, pa da onda o svemu razgovarate sa detetom ili drugima.
 • Rezimirajte problem. Možete reći: „Znači, ti si sedeo sam i jeo. Onda ti je Stefan prišao, uzeo užinu i bacao je po dvorištu.“
 • Dete treba da zna da je normalno što je uznemireno. Pomozite detetu da shvati da su njegova osećanja normalna reakcija na nasilje. Na primer: „Normalno je da si tužna zbog toga što se desilo.“
 • Dete mora da zna da nije krivo. Na primer: „To se nije dogodilo zato što nosiš naočare. Jovan je verovatno uznemiren zbog nečega što se dešava kod njega u kući. Ali to nije opravdanje za ono što je uradio.“

Sledeći korak je da pokažete detetu da vam je stalo i da ćete mu pomoći:

 • Složite se sa detetom da problem postoji. Recite: „Nije u redu da se neko prema tebi tako ponaša.“
 • Pohvalite svoje dete. Vašem detetu sigurno nije bilo lako da vam prizna da ga neko od vršnjaka maltretira. Ako ga pohvalite, na taj način dete podstičete da nastavi da vam se i ubuduće poverava. Na primer: „Baš mi je drago što si mi ovo rekao.“
 • Uverite dete da ćete mu pomoći. Možete da kažete: „Izgleda da stvari koje se događaju nisu dobre. Hajde da pričamo o tome šta možemo da učinimo da ih promenimo nabolje.“
 • Uzdržite se od negativnih komentara. Neće pomoći ako kažete nešto poput: „Treba da se boriš za sebe“ ili: „Jadničak. Nema veze, možeš da ostaneš kod kuće“.

Ako svom detetu objasnite zašto neka deca maltretiraju svoje vršnjake, biće mu lakše da shvati da ono nije krivo za nastalu situaciju. Možete svom detetu da objasnite da dete koje nanosi nasilje:

 • Kopira ponašanje drugih ljudi i ne zna da je maltretiranje loše;
 • Ne zna kako da se lepo ponaša prema drugima;
 • Ima probleme i misli da može da ih popravi tako što će učiniti da se i drugi osećaju loše.

Saradnja sa nastavnicom/nastavnikom vašeg deteta u rešavanju problema vršnjačkog nasilja

Ako je vaše dete žrtva vršnjačkog nasilja, važno je da se što pre obratite za pomoć nastavnici/nastavniku i školi.

Škole ozbiljno shvataju vršnjačko nasilje. Postoje propisi koji se odnose na to kako se rešava problem vršnjačkog nasilja među đacima. Vaša škola će sa vama proceniti situaciju, a zaštita žrtve će uvek biti najvažnija.

Prvo što treba da uradite je da razgovarate sa razrednim nastavnikom. Nastavno osoblje je obučeno da primeti i rešava vršnjačko nasilje, kao i da spreči da do njega ponovo dođe.

Takođe, vaše dete mora da zna da vi radite na rešavanju problema, pa mu recite da ćete pričati o svemu sa nastavnicom/nastavnikom.

Evo kako da sarađujete sa nastavnicom/nastavnikom na rešavanju vršnjačkog nasilja:

 • Organizujte sastanak da nasamo pričate o problemu.
 • Smireno iznesite sve što vas brine, ali naglasite da je to zapravo zajednički problem i da bi trebalo udruženo da ga rešavate. Na primer: „Saša kaže da ga Toma tokom velikog odmora udara, da ga zove ružnim imenima i govori drugoj deci da se sa njim ne igraju. Značilo bi mi da mi pomognete da saznam šta se tačno dešava i šta možemo da uradimo po tom pitanju.“
 • Razgovarajte o problemu sa nastavnicom/nastavnikom i zamolite je/ga da iznese svoje mišljenje. Kako biste se bolje upoznali sa stavom škole, tražite kopiju školskih propisa i procedura za rešavanje vršnjačkog nasilja.
 • Budite odlučni, ali se nemojte ljutiti ili optuživati. Na primer: „Da, deca ponekad zadirkuju jedna druge. Ali se ne slažem s tim da je ovo samo zadirkivanje. Mislim da je situacija mnogo ozbiljnija.“
 • Na kraju sastanka napravite plan i dogovorite se kako ćete pristupiti rešavanju situacije. Na primer: „Bilo bi mi važno da pričate sa drugim nastavnicima o ovome kako bi svi pažljivije pratili dešavanja na igralištu u toku malog i velikog odmora, pa ćemo se za nedelju dana opet sastati da porazgovaramo.“
 • Ostanite u kontaktu sa nastavnicom/nastavnikom.

Šta ako dete ne želi da razgovarate sa nastavnicom/nastavnikom?

Vaše dete možda neće želeti da razgovarate sa nastavnicom/nastavnikom. Možda ga je sramota ili se brine da će to pogoršati situaciju.

Važno je da saslušate dete i saznate zašto je zabrinuto, a zatim pokušate da ga umirite i uverite da ne treba da se brine. Na primer, sastanak sa nastavnicom/nastavnikom možete da ugovorite u vreme kada đaci više nisu u školi, tako da vas niko neće videti.

Na kraju, vi najbolje znate šta treba da uradite za dobro svog deteta, čak i ako to znači da razgovarate sa nastavnicom/nastavnikom mimo njegove volje.

Uspostavljanje direktnog kontakta sa detetom koje vrši nasilje ili njegovim roditeljima obično samo pogoršava situaciju. Uvek je bezbednije da probleme rešavate preko škole (ili bilo koje druge organizacije/institucije gde se nasilje dešava) nego da ga rešavate sami. Osim toga, veće su šanse za uspeh.

Šta ako vršnjačko nasilje ne prestaje

Ako vršnjačko nasilje ne prestane posle vašeg razgovora sa razrednom/razrednim, i dalje je najsigurnije da nastavite problem da rešavate preko škole.

Evo nekih dodatnih koraka koje možete da primenite:

 • Vodite zapisnik šta se i kada dešava. Ako nasilje ostavlja fizičke posledice ili nanosi štetu vlasništu vašeg deteta, napravite fotografije kao dokaz. Ako je u pitanju sajber nasilje, napravite screenshotove (fotografije trenutnog stanja ekrana uređaja koji dete koristi) objava na socijalnim medijima ili SMS-ova.
 • Pisanim putem se obratite nastavnici/nastavniku i obavestite da se nasilje nastavilo. Zamolite je/ga da vam odgovor pošalje, takođe, u pisanoj formi.
 • Razgovarajte sa direktorom škole.
 • Saznajte kakva je procedura škole za podnošenje žalbi.
 • Zatražite da se sazove školsko veće na kom će se razgovarati o vašem problemu.
 • Potražite savet o tome šta još možete da učinite od školske uprave koja pripada nadležnom ministarstvu.

Za promenu ponašanja potrebno je vreme, zato nemojte očekivati da se situacija razreši preko noći.

Ako vaše dete i dalje trpi nasilje i smatrate da se škola nije dovoljno potrudila da to spreči, možda bi trebalo da razmislite o prelasku deteta u drugu školu koja ima odlučniji pristup rešavanju problema vršnjačkog nasilja. Ako je nasilje ekstremno, možda bi trebalo da potražite pomoć van školskog sistema.

Podrška van školskog sistema

Ako je vršnjačko nasilje ekstremno i počinjeno je krivično delo, ili smatrate da se škola prema vama ponela nepravedno i da nije razumela ozbiljnost situacije, možda bi trebalo da uzmete u obzir i neku od sledećih opcija:

 • Potražite savet pravnika;
 • Obratite se policiji;
 • Podnesite žalbu Ministarstvu prosvete Republike Srbije ili državnom ombudsmanu.

Kako vaše dete da se ponaša ako trpi vršnjačko nasilje

Ako vaše dete trpi vršnjačko nasilje, uvek morate da se uključite kako biste mu pomogli. Istovremeno možete naučiti dete kako da se ponaša kada do nasilja dođe. Na taj način pomažete detetu da savlada svaku sledeću nasilnu situaciju ili negativno socijalno ponašanje. Dete će steći više samopouzdanja i neće se osećati nemoćno u tim situacijama.

Evo nekih ideja i uputstava kako da ih objasnite deci:

 • Ignoriši nasilje i razmisli kako da se udaljiš ako se nasilje nastavi. Fizički se pomeri od dece koja te zadirkuju ili maltretiraju.
 • Reci detetu koje vrši nasilje da prestane s tim. Ako se smireno suprotstaviš detetu koje te matretira, tako mu pokazuješ da na tebe ne deluje njegovo izazivanje.
 • Izbegavaj rizične prostore. Nemoj da ideš tamo gde deca maltretiraju drugu decu dokle god te to ne sprečava da radiš stvari koje voliš. Tako možeš da izbegneš susret s nasilnicima.
 • Ostani u blizini drugih ljudi. Ostani u delu škole gde ima više đaka i gde su nastavnici. Ako ostaneš u društvu svojih drugova, nasilnici te verovatno neće dirati.
 • Pitaj drugu decu da ti pomognu. Ostala deca verovatno razumeju kroz šta ti prolaziš i mogu da ti pomognu ako ti je pomoć potrebna. Nasilnici će te ređe napadati ako vide da imaš podršku drugih đaka.
 • Reci nastavnicima šta se dešava. Nastavnica/nastavnik mogu da ti pomognu. Nasilnik ne mora da zna da nastavnica/nastavnik pomaže baš tebi. Vršnjačko naselje ume da bude komplikovano, a odrasle osobe su tu kako bi ti pomogle.

Možete sa detetom pričati o tome koja je strategija najbolja za rešavanje njegove situacije. Na primer, ako nasilnik zove vaše dete ružnim imenima, dete može samo da mu kaže da prestane. Ali ako je u pitanju fizičko nasilje, onda je bolje rešenje da se dete obrati nastavnici/nastavniku.

Podrška za dete kod kuće

Pružajte svom detetu puno podrške i ljubavi dok se vi i nastavnica/nastavnik odeljenja bavite rešavanjem problema vršnjačkog nasilja.

Potrudite se da svakog dana porazgovarate sa detetom o dobrim i lošim stvarima koje su mu se desile u školi. Nemojte uvek da pitate dete o maltretiranju, već mu postavljajte uopštena pitanja kao što su: „Koji deo dana ti je bio najzabavniji?“

Ponekad je dobro tražiti i profesionalnu pomoć kako bi se dete najbolje izborilo sa vršnjačkim nasiljem. Za više informacija raspitajte se kod svog lekara opšte prakse ili kod stručne službe u školi.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena