Uticaj medija na tinejdžere - Beogradski Psihološki Centar
Uticaj medija na tinejdžere

Mediji imaju veliki uticaj na formiranje ponašanja tinejdžera. Dete će se lakše izboriti sa pritiscima medija ako je svesno njihovog uticaja.

Brige zbog uticaja medija na tinejdžere

Normalno je da vas brine uticaj koji mediji imaju na vaše dete.

Uticaj medija na tinejdžere može da bude nameran: sadržaj reklama često je osmišljen da privuče baš decu i tinejdžere. To znači da su i deca i tinejdžeri danas mnogo svesniji brendova i njihovih prezentacija. Niste jedini koga je dete gnjavilo da mu kupi najnoviji model nečega.

Uticaj medija može da bude i indirektan. Primer za to je sve veća seksualizacija sadržaja reklama, časopisa, televizijskih emisija i muzičkih spotova. Ovi medijski sadržaji često prikazuju „seksi“ žene nerealnih fizičkih odlika, dok se u drugim medijskim sadržajima koriste nasilne scene ili grub jezik – na primer, u video-igrama ili rečima pesama.

Indirektni uticaji mogu tinejdžerima pogrešno da sugerišu šta su normalan izgled ili ponašanje.

Međutim, izloženost porukama i sadržajima medija ne znači da je vaše dete automatski u opasnosti. Tinejdžeri ne prihvataju baš sve što im mediji – ili bilo ko drugi – govori. Oni mogu da budu pametni recipijenti medijskih poruka.

Za tinejdžere mediji nisu jedini izvor informacija, a medijske poruke i sadržaji ne moraju da budu nešto što deca uzimaju zdravo za gotovo. Na tinejdžere utiču porodica, vršnjaci, mentori iz zajednice i drugi uzori. Vaša uloga je ključna za razvoj medijske pismenosti vašeg deteta i donošenje dobrih odluka o upotrebi medija.

Uticaj medija i rizično ponašanje tinejdžera

Moguće je pronaći veze između medijskih sadržaja i negativnog ponašanja tinejdžera.

Medijski uticaj na viđenje tela

Na to kako vaše dete doživljava sliku svog tela utiče mnogo faktora. Tu spadaju porodično okruženje, sposobnosti ili mane, stavovi vršnjaka, modna industrija, uticaj kulture – kao i mejnstrim i socijalni mediji i reklame.

Ako tinejdžeri često gledaju nerealistično mršava i mišićava tela, to može uticati na njihovo viđenje sopstvenog tela i na njihovu ishranu. Ovo posebno važi kada se niko ne protivi poruci koju takve slike šalju, a to je – mršavo je lepo.

Prikazi idealnih tela u medijima povećali su među tinejdžerima želju za plastičnim operacijama. Na primer, tinejdžerke žele hirurški da povećaju obim grudi ili laserskim putem uklone dlake sa tela, dok dečaci tinejdžeri žele hirurškim putem da povećaju mišićnu masu.

Uticaj medija i nasilje

Gledanje nasilnog medijskog sadržaja često može da prouzrokuje agresivno ili nasilno ponašanje, manjak razumevanja za potrebe i osećanja drugih ili strah od svog okruženja.

Ovakve vrste sadržaja ne pokazuju uvek – pa čak ni ponekad – šta bi se realno desilo kada bi se ljudi ponašali nasilno, što znači da tinejdžeri ne razvijaju realno razumevanje dešavanja u stvarnom svetu.

Uticaj medija i ostala nezdrava ponašanja

Mediji mogu da prouzrokuju i druga nezdrava, opasna ponašanja kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i upotreba različitih droga. Kad su ovakva ponašanja u pitanju, važno je zapamtiti da mediji vrše samo jedan uticaj. Mnogo snažnije uticaje imaju porodica i prijatelji.

Uticaj medija na pozitivno ponašanje tinejdžera

Dobra vest je da mediji mogu i pozitivno da utiču na tinejdžere.

Na primer, tinejdžeri koji su neposredno izloženi vestima ili ih zanima taj sadržaj i sami ga prate, često se interesuju za značajna socijalna i politička pitanja. Na taj način oni se edukuju i dobijaju podsticaj da budu angažovani članovi unutar svojih zajednica.

Tinejdžeri iz medija mogu da prihvate i važne zdravstvene poruke kao što su one usmerene na prevenciju depresije i samoubistva kod mladih, promovisanje zdrave ishrane i zdravih životnih navika, promovisanje pozitivnih, pristojnih odnosa.

Kako poznate medijske ličnosti utiču na tinejdžere

Poznate ličnosti se u medijima često pojavljuju zato što su uhvaćeni u neprimerenom ponašanju. Međutim, poznate ličnosti koje su mnogima uzor mogu da vrše i pozitivan uticaj.

Uticaj medija može da bude snažan ako poznata ličnost, koja je uzor mnogima, kaže da je određeni način života, proizvod ili ponašanje dobro. Postoji mnogo primera gde ovakve osobe svojim stilom života, vrednostima i ponašanjem daju pozitivan primer. Vredan rad i uspeh ovih ličnosti može biti jako inspirativan.

Deca i tinejdžeri treba da budu svesni da su neke poznate ličnosti plaćene kako bi reklamirale proizvode koje zastupaju.

Kako pomoći svom detetu da se izbori sa uticajima medija

Izloženost medijskim porukama je deo modernog života, ali svom detetu možete pomoći da prepozna šta je vredno pažnje.

Proveravanje i nadgledanje medija

Počnite tako što ćete proveriti slavne ličnosti, muziku, televizijske emisije, filmove, video-igre i YouTube video-sadržaje koji se dopadaju vašem detetu. Kada saznate šta vaše dete interesuje – na primer, video-igre, fan fikcija ili socijalni mediji – lakše ćete primetiti na kakve prikaze i poruke će vaše dete najverovatnije reagovati.

Nećete uvek znati šta vaše dete gleda ili sluša, pošto tinejdžeri gledaju na mobilnim telefonima YouTube sadržaje, ali možete nadgledati šta vaše dete gleda tako što ćete pratiti šta ga interesuje na TV-u ili u bioskopu i onda pregovarati oko pravila i ograničenja.

Razgovarajte o medijskim porukama

Najbolji način da pomognete detetu da se izbori sa medijskim uticajima je da razgovarate o porukama koje prenose neke popularne serije koje vaše dete prati. Možete pričati i o tome kako bi se vaše dete ponašalo u sličnim situacijama u stvarnom životu.

Kada sa detetom pričate o medijima, podstičite ga da ih interpretira tako što ćete predložiti pitanja o kojima bi moglo da razmisli. Uzmite za primer reklamu u časopisu ili na TV-u i pitajte dete ko je napravio reklamu, sa kojim motivom, šta žele od nas, čiji glas nedostaje, šta dete oseća kad gleda reklamu, da li želi da se tako oseća i zašto.

Isto možete da primenite na slavne ličnosti koji su uzori tinejdžerima. Podstaknite dete da se zapita zašto nam se dopadaju ovi ljudi. Da li su predstavljeni na realističan način? Da li su oni takvi u stvarnosti? Koje vrednosti ova osoba promoviše? Kako utiče na moje mišljenje o samom sebi?

Da li medije treba zabranjivati?

Kada nadgledate izbor medija koje vaše dete pravi, to ne znači da treba da zabranite njihovo gledanje ili igranje, već da dete mora da bude svesnije poruka koje prima. Najbolje je da o ovim porukama sa detetom redovno pričate, a ne samo jedanput. Umesto zabrane, možete ograničiti koliko dugo dete može nešto da gleda ili se igra.

Takođe, ako je dete izloženo brojnim različitim sadržajima, manje su šanse da će jedan program, igra ili aplikacija imati preveliki uticaj na njega. Zato nije loše podsticati dete da koristi različite medije i tehnologije pre nego da se fokusira na samo jedan.

S druge strane, možda se odlučite da zabranite određene igre, aplikacije ili emisije. Ako to uradite, objasnite detetu zašto. Ako je prikladno, možete o toj temi i da pregovarate sa detetom.

Kako pomoći tinejdžerima da balansiraju uticaje medija

Za razvoj deteta značajan je veliki niz različitih aktivnosti. U njih spadaju fizičke i kreativne aktivnosti, i sve što uključuje odnose i interakciju sa živim ljudima.

Uvedite detetu u život i stvarne pozitivne uzore. Jedan od načina da to uradite je da postanete član lokalne aktivističke grupe, sportskog kluba itd.

Vi ste i dalje najvažniji uzor svom detetu. Ako ste potrošač koji se informiše i sve preispitujete, svom detetu pokazujete kako da se izbori sa snažnim medijskim uticajima. Kao deo toga možete da ignorišete reklame za najnovije tehnološke sitnice ili da redovno razgovarate sa porodicom o tome kako mediji funkcionišu.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena