Tinejdžeri i slobodno vreme - Beogradski Psihološki Centar
Tinejdžeri i slobodno vreme

Tinejdžerima je slobodno vreme neophodno kako bi se bavili stvarima koje ih interesuju, družili se i opustili. Ako slobodno vreme provodite radeći nešto sa detetom, to će doprineti jačanju vašeg odnosa.

Nisu svi tinejdžeri isti, ali većina njih voli da provodi slobodno vreme u kupovini, odlascima na žurke, izlascima, druženju sa prijateljima, gledanju filmova, čitanju, igranju igrica, dopisivanju, na društvenim mrežama…

Tinejdžeri, takođe, dobar deo slobodnog vremena provodu na strukturiranim vannastavnim aktivnostima kao što su umetnost i sport. Kada imaju višak neorganizovanog vremena, obično im je dosadno.

Slobodno vreme sa roditeljima i porodicom

Jedna od lepših stvari u ovom periodu je otkrivanje zajedničkih interesovanja koja delite sa svojim tinejdžerom ili novih stvari koje vam on otkriva. Dobar način da ostanete bliski sa svojim detetom je da slobodno vreme provedete u zajedničkom druženju.

Pronalaženje balansa između zainteresovanosti za aktivnosti kojima se dete bavi i dosađivanja detetu može biti komplikovano.

Zajedničke aktivnosti

Ako imate veliku porodicu, vaše dete će druženje sa jednim ili oba roditelja videti kao specijalno zadovoljstvo. Povremeni odlazak u bioskop, brzi ručak ili piće u kafeu posle neke druge aktivnosti za dete će biti značajni trenuci. Možete ići zajedno na koncert, kuvati ručak ili raditi na ukrašavanju detetove sobe. Sve zavisi od toga kakva su vam interesovanja.

Ove aktivnosti se neće uvek dešavati spontano. Možda ćete morati o njima da razgovarate sa detetom i da planirate zajednička druženja.

Ako je druženje sa vama nešto novo, možda ćete morati malo da ubeđujete dete pre nego što to prihvati. Ako ne uspete da ga nagovorite, probajte da pozovete i prijatelje vašeg deteta da vam se pridruže.

Ako često organizujete druženja sa detetom, vremenom će i ono biti više zainteresovano, zato ne posustajte. Možda ćete morati da pokušavate sa različitim aktivnostima dok ne nađete onu koja se oboma dopada.

Moja ćerka i ja obožavamo da kupujemo! Posle toga odemo u kafić i ispričamo se.

Jelena, majka šesnaestogodišnje devojčice 

Aktivnosti sa celom porodicom

Ako imate tinejdžere i mlađu decu, organizujte porodični sastanak kako bi svi zajedno osmislili porodične aktivnosti. Napravite nekoliko lista aktivnosti u kojima svi žele da učestvuju i u kojima samo neki žele da učestvuju.

Aktivnosti u kojima cela porodica može da učestvuje mogu biti:

  • Gledanje porodičnih filmova – pogledajte internet sajtove sa komentarima o filmovima kako biste našli odgovarajuće filmove;
  • Odlazak na piknik;
  • Igranje društvenih igara ili aktivnosti u prirodi kao što su fudbal, bacanje frizbija, badminton…
  • Planiranje specijalne večere, gde će svako izabrati po jedno jelo;
  • Planiranje odmora;
  • Odlazak u prirodu ili vožnja bicikla.

Nedeljom po podne idemo u park da se dobacujemo loptom. I uvek nam bude lepo!

Dragan, otac četrnaestogodišnjeg dečaka

Druženje sa prijateljima u slobodno vreme

Vaše dete će želeti da se druži sa svojim prijateljima. Ustanovite pravila za druženje sa prijateljima kako bi vaše dete bilo bezbedno i kada je van kuće.

Evo o čemu treba da razmislite kada sa detetom razgovarate o tome kako sme da provodi slobodno vreme sa prijateljima.

Informacije

Šta vam je sve bitno da znate o tome gde i sa kim dete izlazi? Koje sve detalje je u redu da zadrži za sebe? Da li treba da vam se javi telefonom kada promeni planove? Da li mobilni telefon mora da ostane uključen kada je van kuće?

Nadgledanje svog deteta je u redu dokle god to radite zbog njegove bezbednosti. Kako vaše dete raste, možete da smanjujete nadzor i sopstvenu uključenost u organizaciju ovih aktivnosti.

Dostupnost

Razmislite o tome koliko želite da budete dostupni detetu kada je u pitanju pružanje transporta. Da li ćete dete negde odvesti ako vas na vreme obavesti? Da li ste mu dostupni u hitnim slučajevima? Da li smatrate da je u redu da povezete i prijatelje deteta? Da li dete treba da koristi javni prevoz, osim u situacijama kada se negde duže zadrži?

Izigravati taksi službu za sopstveno dete može da bude opterećujuća obaveza, ali prednost je u tome što ćete uvek znati da je ono bezbedno, a dobićete i priliku da upoznate njegove prijatelje.

Kuća otvorena za prijatelje

Ako pokažete želju da upoznate prijatelje svog deteta, istovremeno ćete mu pokazati da razumete koliko su mu oni važni.

Jedan od načina da to uradite je da podstaknete svoje dete da pozove prijatelje u goste i da im obezbedite prostor za druženje. Razmislite o tome koliko želite da vaša kuća bude otvorena za prijatelje. Da li ćete odrediti vreme kada prijatelji moraju da idu kući? Da li ćete pripremati obroke, grickalice i piće? Da li vaše dete treba zauzvrat da prihvati neke obaveze – recimo, da sredi kuhinju ili dnevnu sobu kada mu prijatelji odu?

Novac

Neke aktivnosti za koje se vaše dete zainteresuje možda će koštati. Razgovarajte sa detetom o tome koje aktivnosti želite da finansirate, koliko često i sa koliko novca. Sa detetom možete razgovarati i o džeparcu. Odlučite, u skladu sa porodičnim mogućnostima, koliko ćete novca davati detetu, kao i da li dete može da dobije veći džeparac ako prihvati dodatne obaveze?

Slobodno vreme koje deca provode sama

Ponekad će vaše dete želeti da bude samo u slobodno vreme i da ne radi mnogo toga. Primetićete da, kada dete puno uči, zapravo mu samo treba malo vremena da napuni baterije. U redu je da se dete ponekad osami. Dok se podjednako druži sa prijateljima i porodicom, ne treba da brinete.

Takođe je u redu da se dete ponekad dosađuje! Dosada može da natera dete da smisli nešto kreativno i novo kako bi popunilo svoje vreme.

Upotreba ekrana

Vaše dete će deo vremena provoditi gledajući TV ili video-materijale na internetu, radeći nešto na kompjuteru ili tabletu, igrajući video-igrice ili koristeći mobilni telefon. Zdrava upotreba elektronskih uređaja podrazumeva biranje kvalitetnih sadržaja i aplikacija i razvijanje zdravih navika. Treba ograničiti dnevnu upotrebu elektronskih uređaja. Kada se sa detetom dogovorite koliko vremena može da provede ispred ekrana tokom radnih dana, vikendima i praznicima, ono razvija veštinu organizacije sopstvenog vremena.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena