Tate, kako da se pripremite za promene nakon dolaska bebe? - Beogradski Psihološki Centar
Tate, kako da se pripremite za promene nakon dolaska bebe?

Tata i veza sa partnerkom

Partnerska veza se jako puno menja kada par dobije bebu. Ove promene mogu biti i dobre i loše. Ovo se dešava jer par dobija mnogo novih odgovornosti u vezi sa brigom o detetu.

Uklapanje partnerstva sa roditeljstvom

Nakon što se beba rodi, vi i vaša partnerka stupate na dužnost kao roditelji. Beba je 100 odsto zavisna od vas za sve svoje potrebe.

Novorođenče puno spava, ali takođe se i često budi, naročito noću, zbog dojenja i menjanja pelena. Neke bebe dosta i plaču. Kao roditelji, verovatno ćete doživeti da su vaši životi naglo postali poptuno usmereni na bebu i strukturisani oko njenih potreba – oko spavanja, hranjenja, smirivanja i drugih dnevnih rutina.

Ovo obično nije komplikovan raspored, ali je veoma zahtevan. U prvim mesecima, mame i tate ne spavaju baš najbolje.

Manje spavanja: šta to znači za nove mame i tate

Kada se dobro naspavamo, sutradan smo sposobniji da mislimo i da bolje radimo. Lakše rešavamo probleme, smirenije pristupamo svakodnevnim trzavicama i generalno se osećamo bolje i zadovoljnije, ako smo prethodne noći spavali dobro i čvrsto.

Sa manjkom sna, obično postajemo iritabilniji. Možda ste primetili da se lakše ljutite na druge ljude ili nervirate zbog svakodnevnih situacija. Kada oboje iz para nije spavalo dovoljno, ili dovoljno dobro, a pri tom su pod stresom u vezi sa brigom oko bebe, lako može doći do svađe ili povređenih osećanja kod obe strane.

Osećaj bespomoćnosti i frustracije

“Novopečeni” roditelji mogu doživeti veliki emocionalni pritisak. Velika je stvar brinuti o ljudskom biću koje je potpuno zavisno o vama i koje ne dolazi sa “uputstvom za negu”.

Ako vaša beba plače i čini se da ništa što radite ne može da joj pomogne da se umiri i zaspi, moguće je da ćete se osećati tužno, zabrinuto i uznemireno. Potpuno je normalno da se ponekad vi i vaša partnerka osetite bespomoćno i frustrirano.

Neke bebe imaju i potrebu za posebnom ili dodatnom negom. U tim okolnostima, verovatno ćete se osećati još više bespomoćno, zabrinuto i frustrirano.

Više konflikata – manje slobode

Parovi često iskuse više konflikata i svađa kada beba stigne, jer je odjednom toliko toga o čemu treba da misle ili da urade.

Odjednom, imaćete mnogo manje vremena da mislite o porebama svoje partnerke, i ona će imati mnogo manje vremena da misli o vašim potrebama. Pored nedostatka sna, verovatno ćete se suočiti i sa okolnošću da imate manje novca za neke svoje potrebe.  Možda ćete imati i dodatno opterećenje ukoliko ste u tom trenutku vi jedina osoba koja aktivno radi i zarađuje za porodicu. Ovo će verovatno biti i prvi put u životu da imate mnogo manje vremena za sebe lično.

Sve ovo može da bude izvor stresa, frustracije i konflikata za oboje. Može se dogoditi da se češće svađate ili da izbegavate diskusiju, i da se oboje osećate loše, ljuto i kao da ste izgubili kontakt jedno sa drugim. Sve ovo su znaci da je vaša veza pod pritiskom.

Briga o vezi u prvim mesecim po dolasku bebe

Neposredno nakon rođenja  bebe, parovi se često osećaju uzbuđeno i povezano i jače nego pre. Ali posle mesec-dva, parovi su sve umorniji, pod većim stresom, preplavljeni zahtevima u vezi sa brigom oko bebe i kućnih poslova. Nekada, vremenom otkriju da su imali različite ideje o porodičnom životu i roditeljstvu.

Ono što može pomoći je da puno razgovate, da nađete vreme za sebe i jedno za drugog. Takođe, da odluke donosite zajedno kroz konstruktivni dijalog i da što smirenije zajedno pristupate rešavanju problema. Saslušajte pažljivo šta partnerku brine ili intersuje. Budite spremni da uskočite kad je potrebno, kada je partnerki neophodan odmor. Jedno drugoga podržavajte i budite blagi i puni razumevanja čak i kada dođe do nekih nesporazuma – oboje ste umorni, brižni i mnoge situacije su za oboje nove i nepoznate.

Šta možete da uradite?

Ukoliko odvojite vreme za dogovor oko vaših uloga i za razgovor o vašim očekivanjima, to može da bude jako dobra praksa za uspostavljanje roditeljskog tima ili saveza.

Period trudnoće je odlična prilika da osmislite ko će šta da radi kada beba stigne i da iskažete svoje posebne ideje o tome kako ćete neke stvari raditi.

Foto: Pixabay

Setite se da je važno da budete i fleksibilni i da svoje planove s vremena na vreme revidirate – život i potrebe će se stalno menjati kako beba raste.

Možda će vam biti korisno da se fokusirate na to šta sve činite kao novi roditelji i koliko dobro brinete o bebi. Ovo su stvarno velike stvari! Na primer, ako vaša partnerka prvi put uči da doji bebu, važno je da to primetite i kažete joj kako cenite to što se veoma trudi.

 

Tate i odnos sa bebom

Najbolji način da usavršavate svoje veštine i da steknete više samopouzdanja, je da imate neposredno iskustvo u svim aktivnostima oko bebe.

Timski rad roditelja je dobar i za vas i za bebu. Timski rad počiva na komunikaciji, podeljenoj odgovornosti oko odluka i na zajedničkom rešavanju problema.

Možda ćete biti malo uplašeni na početku, ali važno je da znate da su tate podjednako dobro opremljene za očinstvo, kao mame za majčinstvo. Tate podjednako dobro kao mame mogu da prepoznaju i odgovore na potrebe novorođenčeta, kao i starijeg deteta.

Zapravo, to što neke stvari radite drugačije nego mama, sasvim je u redu i to pomaže bebi da se adaptira na različite roditeljske stilove i da uči socijalne veštine.

Probajte sve

Oblačenje, smirivanje bebe, igranje sa bebom, kupanje, menjanje pelena – ovo su sve odlični načini da se povežete sa svojom bebom. Roditeljske veštine se velikim delom stiču praksom – bićete sve samopouzdaniji što više praktičnog iskustva budete imali.

Istrajte

Oduprite se porivu da bebu predate mami onda kada stvari postanu zahtevnije. Vreme jedan na jedan provedeno sa bebom, ojačaće vaše veštine i pouzdanje u sebe.

Provodite vreme sami sa bebom

Ovo je veoma važan deo formiranja jake i trajne veze. Ovo je takođe dobro i za vašeg partnera/partnerku, kojoj će mnogo značiti ova preko potrebna pauza.

Pokažite nežnost i osećanja

Kada pokazujete bebi svoja nežna osećanja i kada odgovarate na znakove koje vam beba šalje (osmeh, pogled, podizanje ruku) jedan prirodan hormon koji se naziva oksitocin se oslobađa u mozgu vaše bebe. Ovaj hormon je važan sastojak osećaja sreće i zadovoljstva, a takođe pomaže da se fomriraju konekciju u mozgu između nervnih ćelija, što podstiče razvoj deteta.

Takođe, možete imitirati bebine iraze lica – plaženje jezika, mrštenje, zvukove koje ispušta, osmehe itd.Ovo pomaže stvaranju jake veze između vas i deteta i osećaju sigurne emotivne povezanosti koja je važna za kasniji detetov život.

Pričajte sa svojom bebom

Dok brinete o bebi, probajte da razgovate sa njom, iako vas ona još uvek ne razume. Na primer: “Hajde da obučemo benkicu sada – ona ide preko glave” itd. Koristeći topao, mek, pevljiv ton, pomažete bebi da se oseti zadovoljno i zaštićeno.

Pričanje sa bebom je kao hrana za bebin mozak. Razgovor sa bebama čini da one grade bazične govorne i komunikacijske veštine – od samog rođenja. Ne moraju da razumeju šta govorite, a ipak imaju mnoge dobrobiti od toga.

Igrajte se sa bebom

Igranje sa novorođenčetom ne podrazumeva upotrebu igrački ili nekih specijalnih igara. To je u stvari jedna interakcija sa bebom. Evo nekih ideja:

    • Stavite bebu na stomak svakog dana. To joj pomaže da jača mišiće i da razvija mozak. Ako joj se ne svidi odmah, neka to bude kratko vreme, svakog dana po malo.
    • Igrajte se rečima, rimama, glasom, pesmicama. Sve ovo pomaže da se razvija jezik (jezičke veštine) i memorija.
    • Igrajte se “Sad me vidiš, sad me ne vidiš”.

 

Tekst priredile: defektolog Mirjana Đorđević i psiholog Lana Vučičević Miladinović

                                                                                                                                                                            Izvor: https://raisingchildren.net.au/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena