Sve što treba da znate o spavanju male dece - Beogradski Psihološki Centar
Sve što treba da znate o spavanju male dece

Važno je da razumete obrasce spavanja male dece kako biste pomogli svom detetu da razvije zdrave navike i pozitivan odnos prema spavanju.

 • Maloj deci je potrebno oko 12–13 sati sna u toku jednog dana. To obično podrazumeva 10–12 sati sna u toku noći i 1–2 sata u toku dana.
 • Najčešći problemi sa spavanjem kod male dece su nemogućnost da se umire kako bi uopšte zaspala, kao i odbijanje da ostanu u krevetu kada je vreme za spavanje.
 • Malom detetu ćete pomoći da lakše zaspi ako se redovno pridržavate uspostavljene rutine za odlazak na spavanje.

Kad zaspi, malo dete najčešće prespava celu noć i ne budi roditelje. Deca u ovom uzrastu sa uživanjem testiraju svoju nezavisnost tako što ispituju vaše granice, pa je često najveći izazov smestiti ih u krevet.

Karakteristično za malu decu je i da se lako premore. A kada su preumorni, teško im je da zaspe. Dete ćete lakše uspavati pre nego što postane razdražljivo, zato reagujte na prve znake umora. Dosledna primena rutine za odlazak na spavanje može vam biti od velike pomoći.

Plan spavanja za malu decu

Uobičajeni dnevni plan spavanja za malo dete može izgledati ovako:

 • 7 h: buđenje
 • 13 h: dnevno spavanje, oko 2 sata
 • 15 h: buđenje
 • 19 h: noćno spavanje

Imajte u vidu da, ako u toku dana dete spava predugo ili zaspi kasno, neće biti spremno da spava do kasno uveče.

Neka deca su ranoranioci i bude se oko 5.30 ili 6 ujutru. Nećete moći mnogo da učinite da to promenite. Plan da dete stavite na spavanje kasnije kako bi ujutru spavalo duže obično ne uspeva. Pre će vam se desiti da se dete opet probudi rano i da bude neraspoloženo zato što nije dovoljno spavalo.

Ako je dete ranoranilac, možda je bolje da se prilagodite i da vi idete ranije na spavanje.

Rutina za odlazak na spavanje za malo dete

Malom detetu ćete pomoći da brže zaspi ako uvedete redovnu rutinu za odlazak na spavanje.

Većina male dece spremna je za odlazak u krevet između 18:30 i 19:30. To vreme je idealno pošto deca najdubljim snom spavaju između 20h i ponoći. Veoma je važno pridržavati se iste rutine tokom radnih dana i vikenda.

Rutina za odlazak na spavanje može izgledati ovako:

 • 18.30 h: pranje zuba i menjanje pelena;
 • 18.45 h: vreme za umirivanje (čitanje knjige ili pričanje priče);
 • 19 h: smeštanje u krevet i poljubac za laku noć.

Pre nego što ugasite svetlo, nije loše da na brzinu proverite sobu i uverite se da je prostor u kome dete spava bezbedan.

Ako dete spava sa cuclom, pametno je lagano početi sa odvikavanjem.

Nije preporučljivo da dete u krevet ide sa flašicom mleka. To dovodi do kvarenja zuba i dodatnih problema prilikom spavanja. Za dete je bolje da popije mleko barem 30 minuta pre nego što ode u krevet.

Dozivanje i ustajanje iz kreveta posle uspavljivanja

Mala deca često prođu kroz fazu dozivanja ili ustajanja iz kreveta posle poljupca za laku noć. Ako se to dešava probajte da primenite sledeće:

 • Izbegavajte preterano uzbudljive igre pred spavanje. Zbog njih je detetu teško da se umiri i zaspi.
 • Sat vremena pre odlaska deteta na spavanje ugasite televizor, kompjutere i telefone. Ne puštajte dete da gleda strašne ili previše uzbudljive sadržaje.
 • Pred spavanje uspostavite ujednačenu, umirujuću rutinu.
 • Pre nego što dete ostavite da spava, proverite da li ima sve što mu je potrebno.
 • Podsetite dete da, kad je u krevetu, treba da bude mirno.

Ako malo dete deli spavaću sobu sa bratom ili sestrom, najbolje je da na spavanje ne idu u isto vreme. Prvo uspavajte manje dete, a zatim, pola sata kasnije, starije. Ako ste jasni i dosledni, malo dete će brzo shvatiti kada je njegovo vreme za spavanje.

Kada vas dete doziva, proverite da li mu stvarno nešto treba. Ako je potrebno da mu se promeni pelena, učinite to sa minimalnim osvetljenjem i bez priče. Ako se dete plaši čudovišta ispod kreveta, na brzinu proverite (bez paljenja svetla) i uverite ga da u sobi nema čudovišta. Ako se dete plaši mraka, razmislite o kupovini noćne lampe.

Mnoga mala deca imaju problema da se primire i zaspe. Međutim, kod dece sa teškoćama iz spektra autizma uspavljivanje i spavanje mogu predstavljati ozbiljan problem. Primenom uobičajenih strategija za upravljanje ponašanjem možete kontrolisati i prevazići mnoge probleme u vezi sa spavanjem kod dece sa teškoćama iz spektra autizma.

Noćni strahovi

Noćni strah se odnosi na situaciju kada se vaše dete iznenada uznemiri tokom dubokog sna. Iako vama to može delovati zastrašujuće, noćni strahovi za dete nisu opasni. Dete se obično ujutru ničega ne seća.   

Kod neke dece noćni strahovi se javljaju usled nedostatka sna. Ako mislite da vaše dete nedovoljno spava, možda će mu pomoći promena rutine za odlazak na spavanje.

Noćni strahovi obično prođu nakon 10–15 minuta, ali mogu trajati i duže.

Prelazak u „krevet za veliku decu“

Većina dece prelazi iz kreveca u krevet sa oko dve do tri i po godine. Ali nema potrebe žuriti – ponekad, kad pređu u krevet, češće iz njega ustaju posle uspavljivanja.   

Međutim, ako dete počne da se penje preko ograde kreveca, mora noću da ide na nošu ili vam je krevetac potreban za novu bebu, vreme je da zamenite krevetac za krevet.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena