Sve što ste oduvek hteli da znate o zabavljanju – vodič za mlade sa PSA - Beogradski Psihološki Centar
Sve što ste oduvek hteli da znate o zabavljanju – vodič za mlade sa PSA

Romantične (emotivne) veze za sve ljude predstavljaju važan deo života. Bilo da ste odrasla osoba, adolescent tipičnog razvoja ili mlada osoba sa poremećajem iz spektra autizma – zaljubljivanje i zabavljanje su verovatno visoko na listi važnih stvari u životu. Emotivne veze nam obezbeđuju lično zadovoljstvo, ali i priliku da se ostvarimo u novim društvenim ulogama i još više uključimo u zajednicu.

Ipak, pomisao na zabavljanje može biti bolna za osobu sa poremećajem iz spektra autizma jer je  često u tome sputavaju neka ograničenja u socijalnim veštinama, poput poteškoća u započinjanju i održavanju društvenih odnosa, prijateljskih i romantičnih izazova u razumevanju društvenih pravila, i poteškoća u komunikaciji, naročito u razumevanju i korišćenju neverbalnih signala.

Foto: Pixabay

Možda vam vodič koji sledi u tekstu može pomoći da se bolje snalazite u ovoj oblasti:

Prvo pitanje koje postavljamo sebi je GDE DA UPOZNAM adekvatnu osobu za potencijalni ulazak u emotivni odnos. Mesta na kojima je najveća šansa da upoznamo osobe sličnih godina i interesovanja su škole, tržni centri, sportski klubovi, rođendani prijatelja, koncerti. Usled pandemije korona virusa, kretanje po ovim događajima je smanjeno ili potpuno ukinuto, te se upoznavanje najčešće odvija putem društvenih mreža (Facebook, Instagram). Ipak, ovaj vid poznanstva nosi sa sobom određene rizike, jer ne možemo biti sigurni ko piše sa druge strane telefona ili računara. Zato je u ovom slučaju veoma važno potražiti savet od starije osobe od poverenja, kako bismo izbegli opasne i neprijatne situacije.

DA LI MU/JOJ SE SVIDJAM? Nakon upoznavanja, neophodno je utvrditi da li je interesovanje obostrano. Ukoliko u ponašanju primetimo smeškanje, rumenjenje, davanje komplimenata, želju za dubljim upoznavanjem i zajedničkim provođenjem vremena, to može značiti da je osoba zainteresovana. Ako navedeni signali ne postoje, ne treba da se ljutimo ili vređamo tu osobu, već da prihvatimo to, i pokušamo da potražimo nekog drugog.

Ukoliko smo imali sreće da je sviđanje obostrano, prelazimo na sledeći korak – ZAKAZIVANJE SASTANKA. Prilikom zakazivanja sastanka, neophodno je da vodimo računa o sledećim aspektima: obavezno ugovoriti tačno vreme i mesto, razmeniti kontakt i javiti ukoliko dođe do izmene plana Ili ukoliko ne možemo da dođemo na dogovoreni sastanak.

Foto: Poruke studenata FASPER-a

IDEMO NA SASTANAK! Na samom sastanku je važno da se ponašamo u skladu sa određenim pravilima – pristojno oblačenje, dolazak u dogovoreno vreme, izbegavanje postavljanja nepristojnih pitanja i ostvarivanja fizičkog kontakta bez pristanka.

ŠTA POSLE SASTANKA? Ako sastanak nije bio uspešan, u redu je zahvaliti se osobi na društvu. Neuspešni sastanci se dešavaju svima i ne treba da predstavljaju razlog za tugu ili ljutnju. Međutim, ako smo se dobro proveli na sastanku, možemo zakazati i sledeći. Treba da budemo svesni da uspešan sastanak ne znači i ulazak u vezu ili brak. Potrebno je mnogo više od jednog sastanka kako bismo se dobro upoznali i bili sigurni da je baš ta osoba za nas.

Mi danas znamo da može mnogo toga da se uradi da se naše veštine u komunikaciji i socijalnim odnosima unaprede. Ovo važi za sve ljude. Edukacije ili treninzi mogu pomoći osobama sa poremećajima poput autizma, da se zabavljaju, izlaze i stupaju u romantične odnose, kao i osobe tipične populacije i sa istim stepenom uživanja.

 

Tekst priredile studentkinje četvrte godine Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smera Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju:

Milica Živković, Marina Kekerić, Kristina Avramović, Emilija Tolić, Sara Milićević, Marija Živković, Andrijana Jeremić, Sara Jevtić

Literatura:

Nancy J. Patrick (2008), SOCIAL SKILLS for TEENAGERS AND ADULTS with ASPERGER SYNDROME

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena