Šta su grčevi? - Beogradski Psihološki Centar
Šta su grčevi?

Za bebe koje mnogo plaču ili su često jako uznemirene i teško ih je umiriti često se kaže da imaju grčeve. Ne znamo tačno šta ih izaziva, ali znamo da ih nije lako izdržati.  

Kolike, grčevi, vezuju se za plakanje i uznemirenost koji se često javljaju i dugo traju. Mogu da se pojave kod beba starih svega nekoliko dana ili nekoliko nedelja.

Ako beba ima kolike, znači da je u vreme hranjenja neutešna i uznemirena. Na primer, halapljivo sisa, ali već nakon hranjenja delovaće kao da je opet gladna. Ili neće lepo jesti i biće uznemirena kad joj se ponudi dojka ili flašica.

Primetićete da je beba uznemirena tokom dužeg perioda ili vrišti, ili samo glasno plače. Tokom ovakvog plakanja ona često privlači svoje noge ka telu, kao da je nešto boli. Jako je teško, skoro nemoguće, umiriti ili utešiti bebu kada je u ovom stanju. Ništa ne pomaže, šta god vi da uradite.

Plač i uznemirenost mogu delovati kao da traju satima, a često su još gori u večernjim satima.

Ovo stanje može jako da uznemiruje vas, i često da frustrira druge staratelje, doktore ili patronažne sestre. Ali ako vaša beba plače i uznemirena je, to ne znači da ste vi loš roditelj. Najsigurniji i najsmireniji roditelji mogu imati bebe koje puno plaču.

Ponekad beba sa simptomima kolike može imati neki ozbiljniji zdravstveni problem, pa ako vaša beba mnogo plače, nije loše otići kod pedijatra kako biste isključili tu mogućnost.

Plakanje i uznemirenost: šta očekivati

Normalno je da bebe plaču i da su uznemirene. U proseku, bebe plaču i uznemirene su skoro tri sata dnevno – a neke i znatno duže. Vrhunac plakanje beba dostigne u šestoj nedelji života, a zatim se ono postepeno smanjuje kako beba raste.   

Bebe najviše plaču i uznemirene su u kasnim popodnevnim i večernjim satima, mada se to može menjati iz dana u dan.

Mlađe bebe plaču jer je to odlika njihovog karaktera, ili zbog ciklusa spavanja i rasporeda hranjenja. Kako beba raste, plač je više vezan za komunikaciju sa vama ili za nešto u njihovom okruženju. Zbog toga one plaču tokom celog dana.

Normalno je da ste zabrinuti kada beba plače. Možda vam pomogne informacija da većina beba plače znatno manje sa 3–5 meseci. Ovo je samo faza koja će brzo proći.

Šta su uzroci grčeva

I dalje ne znamo mnogo o tome šta izaziva kolike.

Prevelika stimulacija može biti uzrok. Plač je možda pokušaj novorođenčeta da preuzme kontrolu nad svojim okruženjem. Kao da beba putem plača želi da kaže: „Dosta mi je! Plakaću dok sve oko mene ne nestane“.

Možda će vam pomoći da znate da većina beba koja ima grčeve nema očiglednih fizičkih ili zdravstvenih razloga za svoj plač. Ali ako beba puno plače i uznemirena je, dobra je ideja obratiti se pedijatru kako bi isključili neki od ovih uzroka:

  • Gastroezofagealni refluks – redak je, ali moguć razlog plača;
  • Infekcija – na primer, infekcija uveta ili urinarnog trakta;
  • Hernija – na primer, preponska ili pupčana kila;
  • Nervi – na primer, iritabilan nervni sistem ili neurološka nezrelost;
  • Alergija – na primer, na nešto iz majčine ishrane ili na kravlje mleko;
  • Pelenski osip ili drugi izvori razdraženosti.

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena