Šta kad vaše dete maltretira druge - Beogradski Psihološki Centar
Šta kad vaše dete maltretira druge

Ako vaše dete povređuje drugu decu fizički ili emocionalno, i to radi neprekidno, onda je reč o vršnjačkom nasilju. Važno je da se što pre angažujete kako biste svom detetu pomogli da nauči kako da se slaže sa drugima i da ubuduće ne bude nasilno prema vršnjacima.  

Vršnjačko nasilje: osnove

Većina dece u nekom trenutku zadirkuje drugu decu. Međutim, vršnjačko nasilje je mnogo više od zadirkivanja. Evo po čemu možete da prepoznate vršnjačko nasilje:

 • Neprekidno zadirkivanje druge dece;
 • Ignorisanje neke dece, kao i isključivanje iz igre i druženja;
 • Vređanje i nazivanje pogrdnim imenima;
 • Širenje ružnih priča o drugoj deci;
 • Udaranje i guranje druge dece;
 • Uzimanje stvari od druge dece.

Kada se deca pridruže maltretiranju ili podrže nasilnika, to je takođe vršnjačko nasilje.

Vršnjačko nasilje može da se dešava uživo, licem u lice, ili onlajn. Onda je to elektronsko nasilje.

Ako se vaše dete ponaša na ovaj način i namerno fizički povređuje ili vređa drugu decu, trebalo bi sa njim da popričate o vršnjačkom nasilju.

Znaci da dete maltretira druge

Ako vaše dete maltretira vršnjake, neko će vam to verovatno reći – nastavnica/nastavnik, roditelji drugog deteta ili vaša druga ćerka ili sin.

Drugi znaci koji ukazuju da je vaše dete nasilnik su:

 • O drugoj deci priča na nasilan ili negativan način;
 • Ima novac, igračke ili druge stvari koje nisu njegove.

Nijedan od ovih znakova ne ukazuje na to da vaše dete definitivno maltretira drugu decu, ali bi trebalo da popričate sa nastavnicom/nastavnikom kako biste saznali da li postoje neki problemi u školi.

Šta da radite ako vaše dete maltretira druge

Rešavanje nasilnog ponašanja prema vršnjacima kod kuće

Važno je da svom detetu kažete da nasilno ponašanje prema vršnjacima nije u redu. Probajte da se oko toga ne uzbuđujete, ali jasno saopštite da želite da takvo ponašanje prestane.

Evo kako da počnete:

 • Objasnite svom detetu šta je vršnjačko nasilje. Pričajte sa detetom o tome šta radi i zašto to radi. Saslušajte ga i probajte da ga ne okrivite.
 • Pokušajte svom detetu da objasnite kako njegovo ponašanje utiče na druge – na primer: „Da li bi hteo da neko to tebi radi?“ ili „Šta misliš, kako se druga osoba zbog toga osećala?“
 • Obratite pažnju na to šta dete radi kada koristi internet i mobilni telefon.

Saradnja sa školom u rešavanju vršnjačkog nasilja

Važno je da se raspitate u školi (klubu ili nekoj drugoj organizaciji gde se vršnjačko nasilje dešava) o propisima i procedurama za vršnjačko nasilje. Na osnovu njih će biti odlučeno kakve posledice će vaše dete snositi za svoje ponašanje.

Ako odluku škole ili organizacije podržite, to će poslati jasnu poruku vašem detetu da nasilno ponašanje prema vršnjacima nije u redu. Raspitajte se i šta možete da uradite kod kuće kako biste podržali donetu odluku. Održavajte redovan kontakt sa školom ili organizacijom.

Razmislite zašto je došlo do nasilnog ponašanja

Potražiti razloge za nasilno ponašanje svog deteta. To vam možda pomogne da otkrijete da li nešto treba da promenite da bi takvo ponašanje prestalo. Na primer:

 • Da li neko drugi maltretira vaše dete? Neka deca maltretiraju drugu decu zato što su oni sami žrtve vršnjačkog nasilja. Saslušajte dete i obratite pažnju na znake da je ono samo žrtva vršnjačkog nasilja.
 • Da li se vaše dete pridružilo maltretiranju kako bi izbeglo da se to njemu desi? Pričajte sa školom ili klubom kako vaše dete da se isključi iz vršnjačkog nasilja.
 • Da li vaše dete prisustvuje maltretiranju kod kuće ili u nekom drugom okruženju? Da li gleda nasline sadržaje na TV-u ili YouTubeu? Ponekad deca maltretiraju drugu decu zato što kopiraju ponašanje koje vide negde u svom okruženju.
 • Da li vaše dete maltretira druge da bi se osetilo značajnije ili imalo više kontrole? Neka deca su nasilna zato što im nedostaje samopouzdanje.
 • Da li vaše dete pogrešno tumači savet da „treba da se bori za sebe“? Ponekad pozitivni komentari koji imaju agresivno i odvažno značenje mogu da podstaknu decu da se nasilno ponašaju prema vršnjacima.

Što je dete mlađe, veća je verovatnoća da će promeniti svoje ponašanje.

Bolje je da se vršnjačkim nasiljem bavite odmah nego da odlažete. Dok je dete manje, imate najveći uticaj i možete da promenite nasilno ponašanje vašeg deteta prema vršnjacima.

Šta da radite ako vaše dete nastavi da maltretira druge

Ako vaše dete počne opet da se nasilno ponaša prema vršnjacima, a već ste jednom probali da primenite sve što smo vam sugerisali, možda ćete morati da primenite dodatne korake.

Ako se vršnjačko nasilje dešava u školi ili klubu, najveću šansu da promenite ponašanje svog deteta imaćete ako sarađujete sa institucijom ili organizacijom.

Ugovor o ponašanju
„Ugovor o ponašanju“ sastavljate vi, škola (ili druga organizacija) i vaše dete. Na taj način ono zna ko je sve uključen u rešavanje problema. Ugovor može da sadrži stavke kao što su: šta će se desiti ako dete nastavi da maltretira drugu decu i šta će se desiti ako prestane. Možete navesti i šta dete može da radi umesto nasilnog ponašanja.

Kao deo ugovora može da stoji da dete mora da napiše pismo izvinjenja detetu koje je maltretiralo.

Savetovanje

Vašem detetu je možda potrebno savetovanje kako bi prestalo sa vršnjačkim nasiljem i naučilo kako da pozitivno uspostavlja odnos sa drugom decom. Savetovanje može puno da pomogne ako dete ima problema sa samopouzdanjem, kontrolisanjem besa i impulsivnog ponašanja.

Ako se nasilno ponašanje prema vršnjacima dešava u školi, možda i sama škola može da organizuje savetovanje za dete ili da vam kaže kome da se obratite.

Kako da sprečite ponovnu pojavu vršnjačkog nasilja

Kako biste sprečili ponovnu pojavu nasilnog ponašanja prema vršnjacima kod svog deteta, morate ga naučiti kako da se lepo slaže sa drugima i da svoje odnose zasniva na empatiji, poštovanju i brižnosti.

Najbolji način da to postignete je da budete uzor svom detetu. Zato neka vaše dete vidi da ste prema drugima uvek ljubazni i da ih poštujete.

Može da pomogne ako radite i na samopouzdanju deteta. Dozvolite detetu da isproba razne aktivnosti i podstaknite ga i podržite u aktivnostima koje voli. To mogu biti sport, umetnost, muzika, gluma ili nešto potpuno drugo.

Kako biste detetu pomogli da razvije samopouzdanje, pokušajte da mu pružite puno pozitivne pažnje. Deca koja dobijaju ovakvu pažnju ređe pribegavaju vršnjačkom nasilju. Deca koja ne osećaju da ih roditelji vole, ili u porodici doživljavaju nasilje, češće će biti nasilni prema vršnjacima.

Od pomoći može da bude i uvođenje discipline. To znači postavljanje ograničenja i primena posledica i kazni za loše ponašanje, kao i podsticaja za dobro ponašanje.

Ako želite da vaše dete nauči da rešava konflikte bez nasilja, morate na svom primeru da mu pokažete kako da konstruktivno rešava konfliktne situacije.

Ako vaše dete maltretira druge vršnjake, važno je da mu obezbedite neophodnu pomoć kako bi prestalo. Na taj način izbeći ćete da vaše dete postane žrtva vršnjačkog nasilja. Ujedno, detetu pomažete da kasnije u životu izbegne antisocijalno ponašanje, uznemiravanje na radnom mestu, zlostavljanje dece, seksualno zlostavljanje i zloupotrebu droge.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena