Rutine i deca sa teškoćama u razvoju - Beogradski Psihološki Centar
Rutine i deca sa teškoćama u razvoju

Rutine pomažu članovima porodice da znaju ko treba šta da radi, kada, kojim redosledom i koliko često. Porodične rutine pomažu deci da se osećaju sigurno i bezbedno. Za decu sa poteškoćama rutine mogu da budu i način na koji će razvijati nove veštine.

Dobre rutine odgovaraju vama, vašem detetu i vašoj situaciji. Takođe je dobro da su rutine fleksibilne, te da ih možete menjati kako se menjaju okolnosti u kojima se nađete.

O rutinama

Rutine su način na koji se porodice organizuju kako bi obavile sve šta treba, provodile vreme zajedno i zabavile se. Svaka porodica ima svoje jedinstvene rutine. Rutine pomažu članovima porodice da znaju ko treba šta da radi, kada, kojim redosledom i koliko često.

Neke rutine se mogu odnositi na aktivnosti koje radite svaki dan – na primer, priprema za odlazak na spavanje. Ove rutine mogu da uključuju aktivnosti poput kupanja, oblačenja pidžame, pranja zuba, odlaska u toalet, čitanja priče i odlaska u krevet. To radite istim redosledom svaki dan.

Ostale rutine mogu biti nedeljne ili povremene. Primeri ovakvih rutina su odlazak u park nekoliko puta nedeljno, odlazak na grupe za igru utorkom ili kupovina sredom.

Ne postoji pravilo o tome koliko i kakvih rutina treba da imate. Ono što dobro funkcioniše za jednu porodicu možda je previše strogo i strukturirano za drugu.

Zašto su rutine dobre za decu s teškoćama u razvoju

Organizovano i predvidljivo kućno okruženje pomaže deci da se osećaju sigurno i bezbedno, a to važi i za decu sa poteškoćama. Rutine mogu biti posebno korisne kada porodica i deca prolaze kroz stresan period ili kroz teške faze ili iskustva.

Takođe, ako vaše dete mora redovno da uzima lekove ili ima neke druge medicinske procedure, rutine će vam olakšati da to ne zaboravite.

Porodične rutine mogu da budu i način da vaše dete s poteškoćama razvije nove veštine. Na primer, ako je dogovoreni cilj za vašu porodicu i dete da radite na komunikacijskim veštinama i vežbanju čekanja na red, mogli biste dete nekoliko puta tokom večere podsetiti da je njegov red da priča o tome kako mu je bilo u vrtiću.

Ako vaše dete ima složene dodatne potrebe, možda ćete vi morati da sprovodite većinu njegove rutinske nege. Ali vaše dete će uživati u tome i imati koristi od svoje svakodnevne rutine.

Rutine mogu biti dobre i za vas. Mogu da vam oslobode vreme za druge stvari i mogu da vam pomognu da se osećate organizovanije. Takođe, možete da koristite rutine za uvođenje zabavnih porodičnih aktivnosti kao što su večeri za društvene igre ili zajedničko čitanje knjiga. Ovakve aktivnosti su dobre za porodičnu atmosferu i razvijaju osećaj zajedništva.

Budući da su potrebe naše ćerke bile velike, gotovo da se činilo kao da su porodične rutine koje smo imali nestale. Postavljanje dijagnoze i upućivanje službama i profesionalcima bilo je ogromno olakšanje, ali tada smo bili toliko zaposleni da smo još uvek živeli prilično u haosu. Sada je mnogo bolje kada imamo rutinu koje se obično držimo. Čak i ako ne možemo sve vreme da se držimo rutine, osećam se puno bolje znajući da je tu i da joj se na kraju možemo vratiti. (Roditelj deteta s teškoćama u razvoju)

Šta čini dobru rutinu?

Baš kao i deca koja se tipično razvijaju, neka deca s poteškoćama vole rutine više od druge i veoma su im potrebne. Tako će najbolje rutine biti one koje odgovaraju vama i vašem detetu i koje će vam olakšati svakodnevni porodični život.

Efektivne rutine uglavnom imaju tri ključne karakteristike. Takve rutine su:

Dobro planirane – dobre rutine su jasne, a svi u porodici razumeju njihovu ulogu i znaju šta treba da čine

Redovne – dobre rutine postaju deo svakodnevnog porodičnog života

Predvidljive – u dobroj rutini, stvari se događaju istim redosledom svaki put.

Jednom kada počnete sa nekom rutinom, dogovaranje sa porodicom o tome kako rutina treba da izgleda može mnogo da vam pomogne da sve glatko teče.

Na primer, ako vam jutarnja rutina ne ide dobro, mogli biste da pitate jedni druge: „U čemu je stvar? Šta misliš, kako možemo da poboljšamo stvari?“ Čak će i mala deca uživati u razmeni ideja. To je takođe dobar način da deca vežbaju veštine rešavanja problema. Mogli biste i da razgovarate o tome kako se oseća svaka osoba kada vam rutine neometano teku, a kako kada ne funkcionišu.

Promena rutina

Ono što je u jednom trenutku dobro funkcionisalo za dete ili porodicu, u nekom drugom periodu možda nije najbolje rešenje. Okolnosti se menjaju i događaju se i neočekivane stvari, tako da ćete možda morati da budete fleksibilni – na primer, ako vam dete nije dobro, ili nije dobro spavalo ili idete na odmor. Nakon pauze možda ćete otkriti da vam je potrebno da postepeno vraćate rutine.

Odmor od rutine takođe može biti dobar – deca s poteškoćama mogu uživati u spontanosti i zabavi baš kao i sva druga deca.

Razgovaranje o rutinama sa drugim ljudima

Možete pitati stručnjake za ranu intervenciju koji rade sa vašom porodicom da vas posavetuju kako da stvorite uspešne rutine. Oni vam mogu pomoći da ugradite mogućnosti učenja u svoje rutine.

Drugim ljudima koji brinu o vašem detetu verovatno će mnogo značiti da ih upoznate sa vašim rutinama – na primer, prijateljima, porodici ili stručnjacima za ranu intervenciju koji rade sa vašom porodicom.

Pomoć detetu da sledi rutine

Možete da pomognete svom detetu s poteškoćama da učestvuje u porodičnim rutinama.

To može biti nešto veoma jednostavno, kao što je dosledna upotreba dodira i glasa – na primer, dodirivanja nadlaktice deteta i pozivanje njegovog imena da ga podseti da završi sa čišćenjem stola.

Mogu vam pomoći i neke jednostavne knjige sa fotografijama i kratkim frazama, poput slikovnica. Na primer, mogli biste da koristite priču o pranju zuba četkicom, koja opisuje kada treba prati zube i korake koje treba slediti, kao što su uzimanje paste za zube, otvaranje paste, stavljanje paste na četkicu i tako dalje.

Vizuelna pomagala takođe mogu da pomognu. Na primer, za jutarnju rutinu vizuelna pomagala mogu biti slike ustajanja iz kreveta, oblačenja, doručka i pranja zuba.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena