Roditeljstvo: Vaša uloga u životu dece vašeg partnera - Beogradski Psihološki Centar
Roditeljstvo: Vaša uloga u životu dece vašeg partnera

Kada ste u partnerskoj zajednici sa osobom koja ima decu iz prethodne veze, prirodno je da se pitate da li treba da se ponašate kao roditelj od početka, ili da uđete u roditeljsku ulogu korak po korak. Ne postoji jedinstven recept kako da se postavite u ulozi maćehe ili očuha. Vremenom ćete naći pravi način koji odgovara vama i vašoj porodici.

Mnoge su radosti koje ćete doživeti u ovoj ulozi. Imaćete priliku da budete važna osoba u životu deteta, doživećete mnoga zadovoljstva i lepe trenutke sa proširenom porodicom, vaša deca će moći da se zbliže i razviju prisan i dubok odnos sa decom vašeg novog partnera.

Naravno, postoji i mnogo izazova u ovoj ulozi. Jedan od tih izazova je da ćete ući u porodicu kao novi član i da ćete se možda u nekim trenucima osetiti izostavljeno. Deca vašeg partnera će vas možda u početku odbacivati, ignorisati ili u vašem prisustvu biti stidljiva i povučena. Možda će vam povremeno biti teško da se povežete sa njima na način koji svima odgovara.

Moguće je da će vam biti teško da se nosite sa nekim negativnim reakcijama ili kritikama drugog roditelja dece, to jest bivšeg partnera ili partnerke vaše žene/muža. Ukoliko drugi roditelj nije zadovoljan što ste vi sada u životu njegovog ili njenog deteta, to će možda uticati i na decu, kao i na način na koji se ona ophode prema vama.

Ukoliko i vi imate dete ili decu, moguće je da ćete povremeno pokazavati veću privrženost svom detetu, ili vam se može učiniti da se vaš partner ne ponaša fer prema vašem detetu.

Takođe, postoji mogućnost da vi i vaš partner/partnerka nemate isti vaspitni stil, pristup ili očekivanja vezana za roditeljstvo. Biće značajno i korisno da sa partnerom razgovarate o tome i da zajedno rešavate izazove koji će možda iskrsavati zbog ovih različitosti.

Često se dešava da ljudi osete pritisak da zauzmu određenu ulogu – na primer, žene mogu češće osećati da se od njih očekuje da preuzmu veći deo brige o deci, dok će mušakrci možda osetiti da treba da budu zaduženi za pravila i granice.

Nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se lakše prilagodite novoj ulozi

*Razgovarajte sa partnerom. Proverite sa njom/njim kakva očekivanja ima vezana za vašu ulogu u životu svog deteta, šta misli da treba ili ne treba da radite, kako ćete zajedno prepoznati da stvari idu dobrim tokom, i koji je pravi način da jedno drugome date povratnu informaciju o tome koliko ste zadovoljni, a da to ne povredi ničija osećanja. Takođe, razmislite koji nivo uključenosti u vaspitanje i brigu o njenom/njegovom detetu je za vas optimalan i podelite to sa vašim partnerom.

*Upoznajte dete. Važno je da dobro poznajete dete pre nego što počnete da živite zajedno. Možete da počnete od malih aktivnosti, na primer da zajedno prošetate psa, pogledate film ili da izađete u šetnju. Možete i neke svakodnevne obaveze preuzeti od svog partnera – na primer da odvezete dete na časove sporta, ili da uradite sa njim domaći zadatak. Takođe, pitajte partnerku/partnera da sa vama podeli neke važne informacije o detetu – na primer šta dete voli ili ne voli, u čemu uživa, šta mu je potrebno i slično.

*Fokusirajte se na pozitivne stvari. Pokažite detetu da ga prihvatate i da prema njemu gajite pozitivna osećanja. Kad god ste zadovoljni detetovim ponašanje, jasno mu to stavite do znanja – osmehom, pohvalom ili nekim lepim gestom pažnje. Tako ćete graditi vašu vezu zasnovanu na međusobnom prihvatanju i poštovanju.

*Samo polako! Bliskost sa detetom se neće desiti preko noći, tako da budite spremni da stvari idu korak po korak. Budite strpljivi. Ne očekujte “ljubav na prvi pogled”, niti da ćete se detetu odmah svideti.

Tokom prvih godinu-dve dana, uponaznavanje i podrška, ali bez aktivnog preuzimanja roditeljske uloge, često je vrlo dobar uvod u budući bliskiji odnos sa detetom. Dovoljno je da budete neko na koga dete može da računa da ga, recimo, svake subote vodi na sport ili u bioskop. Tako ćete dati priliku detetu da vas upozna i da stekne poverenje u vas.

Jednom kada ste i vi i dete dovoljno komforni i bliski u odnosu, možete preuzimati više od roditeljskih odgovornosti i briga, ukoliko je to ono što vaš partner, vi i dete želite.

Imajte na umu i drugog roditelja. Njemu/njoj će biti potrebno neko vreme da prihvati da ste vi sada očuh ili maćeha njihovom detetu.

*Brinite o sebi. Imajte na umu da je važno da vodite računa o sebi i o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ovo može biti stresan period, ne samo za dete i vašu partnerku/paretnera, nego i za vas. Obezbedite vreme za sebe i za stvari koje vas čine zadovoljnim i srećnim – hobije, interesovanja, prijatelje, sportske aktivnosti i zdravu ishranu. Sve ovo će vam pomoći da se lakše nosite sa izazovima i da sa više pozitivne energije uđete u nove važne odnose u životu.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena