Roditeljski odnosi: deca s dodatnim potrebama - Beogradski Psihološki Centar
Roditeljski odnosi: deca s dodatnim potrebama

Podizanje deteta sa dodatnim potrebama nosi mnogo divnih trenutaka, ali takođe može da donese i nove izazove u vašoj vezi s partnerom. Da biste održali stabilnu i jaku vezu, otvoreno razgovarajte s partnerom, negujte zajedničko vreme, radite kao tim i delite ukupan teret brige o deci, plaćenog rada i kućnih poslova.

Pozitivne promene u vašem odnosu kada vaše dete ima dodatne potrebe

Puno toga je divno u podizanju deteta sa dodatnim potrebama. To može da ojača vašu porodicu. Takođe, možda ćete ustanoviti da više nego ranije delite roditeljske odgovornosti i više razgovarate sa partnerom.

Moguće je da ćete vaš partner i vi različito gledati na dodatne potrebe vašeg deteta, što je potpuno normalno. To znači da ćete se možda na različite načine baviti ponašanjem svog deteta i drugačije se odnositi prema njemu. A ovo može da bude izuzetno dobro po vas. Različiti pristupi koje imate vaš partner i vi mogu vam doneti puno novih ideja.

Da biste imali snažno roditeljsko partnerstvo, važno je da razgovarate međusobno o svojim pogledima i osećanjima. Deljenje osećanja može da vam osnaži odnos i da se osećate dobro u braku/vezi. Ako redovno razgovarate o tome kako se osećate, stvarate prave uslove da sarađujete kao roditeljski tim.

Novi izazovi za vezu kada vaše dete ima dodatne potrebe

Briga o detetu sa dodatnim potrebama takođe može da donese nove izazove i veće pritiske. Timska saradnja na pronalaženju rešenja može da vam pomogne u prevazilaženju ovih izazova.

Finansije

Možda ćete imati dodatne troškove za prevoz, opremu, medicinske račune ili za određena prilagođavanja prostora u kući, što može mnogo da optereti vaše finansije. Ako možete, pokušajte zajedno da odlučujete u kojim oblastima možete uštedeti novac.

Na sledećim stranicama možete da se informišete kako da dobijete finansijsku podršku za pokrivanje opreme i drugih troškova:

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-finansijskoj-podrsci-porodici-sa-decom.html

https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik-o-blizim-uslovima-i-nacinu-ostvarivanja-prava-na-finansijsku-podrsku-porodici-sa-decom.html

https://www.paragraf.rs/100pitanja/porodica/naknada-zarade-porodiljsko-bolovanje.html

https://www.pio.rs/lat/prava-na-odsustvo-sa-rada-radi-posebne-nege-deteta.html

http://www.beograd.rs/lat/zivot-u-beogradu/3899-roditeljski-dodatak_2/

http://www.beograd.rs/lat/zivot-u-beogradu/3903-decji-dodatak/

http://www.unicef.rs/files/novcana_davanja_za_decu_i_porodice_sa_decom_u_rs.pdf

https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/100518/100518-vest13.html

http://www.beograd.rs/lat/zivot-u-beogradu/3891-naknada-troskova-boravka-u-predskolskoj-ustanovi/

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_socijalnoj_zastiti.html

Promene u zaposlenju i porodičnim ulogama

Jedno ili oboje ćete možda morati da odlučite da imate skraćeno radno vreme kako biste brinuli o detetu. Ovo će možda uticati da promenite način raspodele kućnih poslova. Možete zajedno da razgovarate o načinima da uravnotežite radno opterećenje sa partnerom i da potražite fleksibilno radno vreme ili drugi posao.

Ako ostajete kod kuće kako biste brinuli o detetu, pokušajte da se uključite u grupe i aktivnosti lokalne zajednice. Ovo vas više može povezati sa zajednicom.

Dečje ponašanje

Dečje ponašanje može da bude stresno za bilo koji odnos. Ako vaše dete ispoljava neke nepoželjne oblike ponašanja, možda će vam koristiti da zajedno donesete odluku kako ćete se nositi s tim da biste bili dosledni. Dobra ideja je da o tome redovno razgovarate.

Psiholog ili stručnjak za ranu intervenciju može da vam pomogne u planiranju odgovarajuće strategije ponašanja za vaše dete.

Kvalitetno vreme

Kada odgajate dete sa dodatnim potrebama, to često znači da kao par imate manje vremena za sebe. Kada provodite vreme zajedno, radeći stvari u kojima uživate, i budete intimni kao par, to će mnogo pomoći da se zbližite… I da se podsetite da ste ljudi, a ne samo roditelji!

Član porodice ili prijatelj mogao bi da vam pričuva decu ili se možda možete obratiti nekoj lokalnoj službi da vam pomogne u pronalaženju privremene nege, ili bebisitera koji su obučeni za brigu o deci sa dodatnim potrebama (raspitajte se u Razvojnom savetovalištu svog Doma zdravlja ili u Centru za socijalni rad na svojoj opštini, ili pokušajte da saznate da li neko roditeljsko udruženje postoji u vašem gradu – moguće da postoje neki resursi pomoći za koje niste znali).

Pazite na sebe i svoju vezu

Lako je zaglaviti se u brizi o potrebama svog deteta, pa je stoga veoma važno da vodite brigu i o sebi.

Deo brige o sebi podrazumeva i da pronađete vreme da radite ono što vas zanima – kao pojedince i kao par. To mogu biti sport, muzika ili društvene aktivnosti. Vreme provedeno napolju može vam pomoći da se osećate dobro – a kad se osećate dobro, imaćete i više energije da uložite u vezu.

Podizanje dece je veliki posao za svakoga, a podizanje deteta sa dodatnim potrebama može da znači još veće opterećenje. Vaš partner i vi ne morate da radite iste stvari, ali je važno da delite ukupni posao u vezi sa brigom o deci, domaćim poslovima i plaćenim radom. Možete da razmišljate o tome da napravite nedeljni raspored poslova i odgovornosti. To vam može pomoći da svake nedelje odvojite vremena za sebe.

Važno je da razgovarate o svojim osećanjima. Kada govorite o osećanjima, korisno je da započinjete rečenice sa: „Ja“. Na primer: „Ja osećam da…“ ili „Ja se pitam…“, Ja razmišljam…“, „Ja bih voleo/volela“. Time negujete pozitivnu komunikaciju deleći osećanja i misli na iskren i otvoren način, bez okrivljavanja drugog.

Kada slušate jedno drugo bez okrivljavanja ili osuđivanja, time pružate emocionalnu podršku i na taj način pomažete i sebi i svom partneru. Kada govorite o teškim problemima, možete da pokažete svom partneru da je/ga slušate izgovarajući rečenice poput „Razumem na šta misliš“ ili „Nisam shvatio/shvatila da se tako osećaš“.

U redu je smejati se. Osećaj za humor može vam pomoći da se izduvate i vidite smešnu stranu stvari.

Radite zajedno na problemima u svojoj vezi

Sukobi i napetosti događaju se čak i u najjačim vezama, a imati dete s dodatnim potrebama može da stvori veći pritisak na vezu.

Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći u rešavanju sukoba i rešavanju problema:

– Odvojite vreme za razgovor o stvarima zbog kojih ste zabrinuti. Dobra ideja je da izaberete vreme kada vaše dete neće biti u blizini.

– Sedite zajedno i usredsredite se na ono što vaš partner kaže. Slušajte misli i osećanja vašeg partnera bez ometanja.

– Pokušajte da kažete tačno u čemu je problem. Na primer: „Osećam kao da nemam vremena za sebe. Dve nedelje nisam uspela/uspeo da izađem u šetnju“.

– Ako se ne slažete sa onim što vaš partner kaže, pokušajte da se usredsredite na problem, a ne na partnera. Na primer, mogli biste da kažete: „Želela/želeo bih da ovaj put isprobamo drugačiji pristup“.

– Razmotrite mnoštvo različitih rešenja problema da biste videli šta najbolje funkcioniše. Možete i da razgovarate o tome kako bi rešenje moglo da izgleda. Mogli biste da pitate: „Da li nam se ovo oboma dopada?“ ili „Možemo li ovo da uradimo bolje?“

– Pitajte kako se vaš partner oseća nakon razgovora i pobrinite se da oboje osetite da ste imali priliku da kažete šta vam smeta.

Pronalaženje podrške

Podrška će vam pomoći da se rešite stresa i opterećenja. Na primer, možda biste mogli da zamolite prijatelja ili člana porodice da pripazi na vaše dete dok vi i partner provodite neko vreme zajedno.

Podrška može doći od:

– članova porodice i prijatelja drugih roditelja dece s dodatnim potrebama

– udruženja za osobe sa invaliditetom ili drugih roditeljskih udruženja u zajednici

– profesionalaca poput psihologa ili savetnika/psihoterapeuta.

Kada potražiti pomoć za podršku vašem odnosu

Spoznaja o dijagnozi i savladavanje mnogih izazova roditeljstva sa detetom kome je potrebna dodatna podrška može da izazove osećanja tuge i kod vas i kod vašeg partnera.

Možda će vam biti potrebno više vremena da razumete dijagnozu svog deteta i da obradite različita osećanja koja se mogu javiti dok razmišljate o detetovim dodatnim potrebama. Možda ćete prolaziti kroz mnoštvo različitih osećanja – očaj, krivicu, poricanje, depresiju i na kraju prihvatanje. Ta osećanja ne slede uvek jasan obrazac, a sve ove emocije možete osetiti u raznim trenucima.

Svaki par drugačije prolazi kroz ovaj proces. Međutim, možda će biti potrebno da se posebno posvetite negovanju vašeg braka ili veze, ukoliko osetite sledeće:

gubitak seksualnog nagona

povlačenje jedno od drugog

česte svađe koje ne možete rešiti.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena