Pupčanik: šta da očekujete - Beogradski Psihološki Centar
Pupčanik: šta da očekujete

Kako izgleda pupčanik, kako se neguje i kada treba da se zabrinete

Nakon rođenja bebe preseca se pupčana vrpca. Babica stavlja plastičnu štipaljku ili tračicu na pupčanik. Nakon nekoliko dana, kada se pupčanik osuši i zatvori, štipaljka se skida.

Prvih nekoliko dana nakon rođenja pupčanik će potamneti, smrežurati se i na kraju otpasti. Ponekad to može da potraje nedelju ili dve. Ako pupčanik ne otpadne nakon dve nedelje, obratite se patronažnoj sestri.

Dok se pupčanik suši i tek pošto otpadne, možda ćete primetiti da površina oko bebinog pupka vlaži. Možda se pojavi providan, lepljiv ili braonkast iscedak koji može da ostavi trag na bebinoj odeći. Možda ćete osetiti i neobičan miris. Sve je to normalan deo zarastanja pupka.

Čišćenje i briga o bebinom pupku

Uvek operite ruke pre nego što priđete pupčaniku i trudite se da ga ne dirate. 

Za čišćenje površine oko bebinog pupka koristite samo vodu, a ne sapun, kreme, antiseptik ili alkohol. Pupak se ne previja!  

Nakon kupanja pupčanik mora skroz da se osuši. Trudite se da ga više izlažete vazduhu kako bi se brže osušio i zarastao. Nemojte ga prekrivati plastičnim gaćicama i pamučnim pelenama. Ako je moguće, presavijte gornju ivicu pelena tako da ne dolazi u kontakt sa pupčanikom.

Ako se pupčanik uprlja mokraćom ili kakom, operite ga čistom vodom i pH-neutralnim sapunom. Kad kupujete proizvode za bebu, birajte one koji imaju oznaku „pH-neutralno“ ili pitajte patronažnu sestru da vam preporuči preparate. Ako se pupčanik zaprlja izmetom, biće vam teško da ga operete samo vodom (pošto bebin izmet sadrži puno masnoće).

Pupčanik nikako nemojte pokušati da skinete sami, čak i kada izgleda kao da će svakog trenutka otpasti

Pupčani granulom

Kada pupčanik otpadne, kod nekih beba može da se pojavi pupčani granulom. On obično izgleda kao mala ružičasta ili crvena gromuljica na mestu gde bi trebalo da bude pupak. Ponekad se oko te gromuljice može pojaviti i iscedak.

Pupčani granulom je obično bezopasan, ali bi trebalo da ga pregledaju pedijatar ili patronažna sestra.

Pupčana kila

Ako se kod bebe pojave izbočina ili otok u blizini pupka, moguće je da ima pupčanu kilu. Ona je obično vidljivija kada beba plače ili se napinje da kaki. Kila najčešće nije opasna niti bolna.

Pupčana kila će se najverovatnije zatvoriti sama od sebe, ali bi trebalo da je pregleda pedijatar ili patronažna sestra.

Obratite se pedijatru što pre ukoliko primetite lepljivi iscedak oko pupka nekoliko dana pošto je pupčanik otpao, ako je površina oko bebinog pupka vrela na dodir, crvena ili naduvena, i/ili ako beba ima povišenu temperaturu ili vam ne deluje dobro.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena