Privikavanje na nošu – praktična uputstva - Beogradski Psihološki Centar
Privikavanje na nošu – praktična uputstva

Privikavanje deteta da koristi nošu ili toalet značajan je i uzbudljiv korak i za dete i za vas. Dete će se lakše navići na promenu ako vi zadržite pozitivan i smiren stav. Ključno je čekati da se pojave prvi znaci da je dete spremno i tek onda početi sa privikavanjem.

Privikavanje na nošu: znaci da je vaše dete spremno

Od druge godine pa nadalje možete primetiti znake da je dete spremno za privikavanje na nošu. Neka deca pokazuju znake već sa 18 meseci, a druga tek posle druge godine.

Znaci da je dete spremno su sledeći:

 • Prohodalo je i kraći period može da sedi mirno.
 • Generalno je samostalnije u izvršavanju različitih radnji, uključujući i da češće govori „ne“.
 • Zainteresovano je da gleda kada drugi idu u toalet. Ovo će možda vama biti neprijatno, ali je dobar način da se detetu neke stvari pojasne.
 • Pelena mu je suva i do dva sata nakon menjanja. Ovo znači da može da zadrži mokraću u bešici (kod beba i novorođenčadi ona se automatski prazni).
 • Kaže vam rečima kada je piškilo ili kakilo u pelenu ili vam to pokaže gestikulacijom. Ako počne te radnje da vam najavljuje pre nego što se dese, spremno je za privikavanje na nošu.
 • Ne dopada mu se da nosi pelenu i pokušava da je skine kada je mokra ili uprljana.
 • Ima redovna, mekana, formirana pražnjenja creva.
 • Može samo da svuče i navuče pantalone kao što je trenerka.
 • Izvršava jednostavne naredbe kao što su “daj tati loptu”.
 • Pokazuje da shvata da u kući stvari imaju svoje mesto.

Da biste započeli privikavanje na nošu, dete ne mora da pokazuje sve ove znake. Kad znaci postepeno počnu da se pojavljuju, znaćete da se taj trenutak približava. 

Kako početi sa obukom za korišćenje noše

Ako mislite da je dete spremno da počne da se privikava na nošu, prvi korak je da odlučite da li hoćete da koristi nošu ili nošu koja se postavlja na WC šolju.

Prednosti jednostavne noše su pokretljivost i prepoznatljivost, dok WC šolja nekoj deci može delovati zastrašujuće. Pokušajte da otkrijete šta se vašem detetu više dopada i to izaberite. Neki roditelji podstiču dete da istovremeno nauči kako da koristi i nošu i WC šolju.

Drugi korak je izbor prave opreme. Na primer, ako dete koristi WC šolju, biće vam potreban stepenik na kojem će stajati. Takođe će vam trebati manje sedište koje se pričvršćuje na postojeću dasku, zato što se neka deca plaše da će upasti u šolju.

Treći korak je da započnete privikavanje na nošu, i to najbolje u vreme kada ne planirate velike promene u vašem porodičnom životu kao što su praznična putovanja, polazak u vrtić, nova beba ili selidba. Pametnije je privikavanje započeti mnogo ranije ili nakon ovih promena.

Takođe, privikavanje na nošu je lakše ako vi i vaše dete već imate redovne svakodnevne rutine. Ovu novu aktivnost – korišćenje WC šolje ili noše – možete samo uključiti u redovnu rutinu.

Evo nekoliko saveta kako da se pripremite:

 • Naučite dete rečima kojima može najaviti da mu se ide u toalet, na primer „pi-pi“, „ka-ka“ ili „moram da idem…“.
 • Kada menjate detetu pelenu, stavite vlažne i prljave pelene u nošu – na taj način detetu pokazujete čemu noša služi.
 • Pustite dete da isprobava sedenje na noši ili manjem sedištu za WC šolju kako bi se upoznalo sa novom opremom.
 • Dozvolite detetu da gleda vas, neku drugu osobu od poverenja ili druge članove porodice dok koriste toalet. Pričajte mu šta radite.
 • Jednom ili dvaput dnevno oblačite detetu gaćice za odvikavanje od pelena – na taj način će shvatiti šta znači biti mokar.
 • Detetu dajte da jede hranu bogatu vlaknima i pije dosta vode kako ne bi dobilo zatvor. Zatvor može da oteža navikavanje na nošu.

Jednom kada počnete, privikavanje na nošu može da traje danima, nedeljama ili mesecima. Ključno je da dete ne požurujete i pustite ga da uči svojim ritmom. Ono će ući u ritam kad za to bude spremno. Ako dete ne sarađuje ili ne deluje da je trenutno zainteresovano za privikavanje na nošu, sačekajte da opet to samo poželi.

Početak privikavanja na nošu

Onog dana kada rešite da započnete privikavanje na nošu, najbolje je da ne planirate nikakav izlazak iz kuće. Dole navedeni saveti mogu vam pomoći kada se taj značajan dan približi.

Vreme

 • Stavite dete da sedi na noši u ono vreme kada ste primetili da najčešće kaki, na primer 30 minuta pošto je jelo ili posle kupanja. Ovo neće biti uspešno kod sve dece – pravo privikavanje na nošu počinje tek kad dete postane svesno da piški ili kaki i počne da se interesuje za proces vezan za te radnje.
 • Probajte da prepoznate znake da vaše dete treba da ide u toalet – to može biti promena držanja, ispuštanje gasova, smirivanje ili odlazak u drugi deo sobe kako bi bilo samo.
 • Ako dete ne obavi nuždu 3–5 minuta nakon što ste ga spustili na nošu ili WC šolju, podignite ga. Najbolje je da dete ne terate da dugo sedi na noši da ne bi pomislilo da ga na taj način zbog nečega kažnjavate.

Podsticanje i podsećanje deteta

 • Pohvalite svaki pokušaj deteta (čak i ako je napredak spor), a posebno kada je uspešno. Možete reći: „Bravo, kako si lepo sedeo na noši“. Na ovaj način detetu govorite da nešto dobro radi. Kako dete savladava delove procesa, postepeno i vi smanjujte količinu pohvala.
 • U različitim periodima u toku dana (ali ne često) pitajte dete da li treba da ide u toalet. Povremeno podsećanje je dovoljno – dete ne sme da oseti da je pod pritiskom.
 • Ako dete promaši nošu ili šolju, nemojte se nervirati. Deca najčešće ne prave greške namerno. Počistite za njim bez komentarisanja i ljutnje.

Gaćice i odeća

 • Prekinite da koristite pelene, osim noću i tokom spavanja preko dana. Počnite da koristite obične gaćice i gaćice za odvikavanje od pelena. Možete pustiti dete da izabere koje će gaćice obući, što će za njega biti zabavna promena.
 • Oblačite dete u odeću koja se lako skida – na primer, pantalone sa lastišem su bolje nego odeća iz jednog dela. Ako je toplo, pustite dete da se po kući šeta samo u gaćicama.

Higijena

 • Dok dete ne nauči kako samo da se obriše, vi ga čistite posle obavljene nužde. Zapamtite da brišete u pravcu od napred ka nazad, pogotovo kod devojčica.
 • Naučite sina da nakon piškenja protrese penis kako bi uklonio sve zaostale kapljice. Na samom početku privikavanja na toalet možete mu u vodu ubaciti plutajuću lopticu kako bi imao u šta da cilja. Možete probati i da li mu više odgovara da sedi dok piški, što znači da će biti manje šansi da napravi nered.
 • Naučite dete da opere ruke nakon korišćenja toaleta. Ovo je deo rutine koji će se detetu dopasti.   

Često se dešava da deca prestanu noću da piške tek sa tri-četiri godine. Svaki peti petogodišnjak i svaki deseti šestogodišnjak i dalje koristi pelene noću dok spava. Piškenje u krevet noću često se javlja kod dece školskog uzrasta. Ako dete noću piški u krevet, postoje rešenja koja možete primeniti kada vi i vaše dete budete spremni za to.

Gaćice za odvikavanje od pelena i pelene u obliku gaćica

Dete će bolje razumeti značenje odlaska u toalet ako prestane da nosi pelene.

Gaćice za odvikavanje od pelena su donji veš za decu napravljen od upijajućeg materijala i koriste se kada dete počne sa privikavanjem na nošu. One znatno manje upijaju vlažnost od pelena, ali dovoljno da spreče nered koji može nastati nenajavljenom nuždom. Kada dete počne da nosi ovakve gaćice, oblačite mu odeću koja se lako i brzo svlači.

Pelene u obliku gaćica su veoma popularne i reklamiraju ih kao pomoć kod privikavanja na nošu, što nije stvarno dokazano. Međutim, možete ih isprobati kako biste dete navikavali na nošenje pravog donjeg veša.

Generalno, gaćice za odvikavanje od pelena imaju manju moć upijanja jer se prave od tekstila, ali zato manje podsećaju na pelene. Upotreba pelena u obliku gaćica zgodnija je kada sa detetom treba da izađete van kuće.

Nošenje gaćica za odvikavanje od pelena velika je stvar za vaše dete. Ako taj događaj slavite, navikavanje će biti lakše. Dok traje privikavanje, pričajte detetu o tome kako je poraslo i koliko ste na njega ponosni.

Izlasci i šetnje u toku privikavanja na nošu

Kad započnete privikavanje na nošu, lakše će vam biti da prvih nekoliko dana ostanete kod kuće. Međutim, u nekom trenutku ćete ipak morati da izađete.

Gde god da idete sa detetom, pametno je biti pripremljen i odmah locirati najbliži toalet. Ako idete u tržni centar koji vam je blizu kuće, čim stignete, pitajte dete da li treba da ide u toalet. Na taj način će i ono dobiti priliku da se upozna sa novim prostorom.

Kada sa detetom izlazite, najbolje je da sa sobom imate rezervne pantalone i odeću. Nosite rezervne stvari sve dok dete u potpunosti ne savlada korišćenje toaleta. Pametno je nositi dodatne plastične kese u koje možete staviti mokru odeću ako bude potrebno.   

Ako dete ide u vrtić ili ostaje bez vas kod prijatelja ili rođaka, naglasite da ste počeli sa privikavanjem na nošu kako bi i oni mogli detetu da pomognu da ode u toalet ili da koristi nošu na isti način na koji to radi i kod kuće.   

Ometanja i nezgode tokom privikavanja na nošu

Učenje deteta kako da piški i kaki u nošu ili WC šolju je trajan proces. Moguće su nezgode i ometanja – ali to je sve deo procesa.

Ako se dete uznemiri zbog nezgode, uverite ga da to nije bitno i da ne treba da se brine.

Evo kako da to izbegnete:

 • Obratite pažnju na dete i reagujte kada vam kaže da mora hitno u toalet. Možda mu je stvarno hitno!
 • Ako ste shvatili da dete nije piškilo ili kakilo neko vreme, podsetite ga da bi trebalo to da uradi. Možda je preokupirano drugim stvarima i ne shvata samo da mora da ide.
 • Tokom dugačkog igranja ili pre nego sto izađete u šetnju proverite da li dete hoće da ide u toalet. Ako ne mora da ide, to je u redu.
 • Trudite se da su detetu noša ili toalet uvek dostupni.
 • Recite detetu da piški pre nego što ode na spavanje.

Probajte da ostanete smireni i ako vam se čini da privikavanje na nošu traje duže nego što ste očekivali. Budite pozitivni kad su u pitanju uspesi deteta. Ono će svakako u nekom trenutku taj proces savladati. Prevelika tenzija ili stres mogu dovesti do negativnih osećanja, zbog čega dete može da počne da izbegava odlazak u toalet.

Ako mislite da postoji problem ili ste zabrinuti oko toga kako se dete navikava na odlazak u toalet, konsultujte se sa pedijatrom.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena