Započnite igru! - Beogradski Psihološki Centar
Započnite igru!

Predškolci kroz igru uče, eksperimentišu i rešavaju probleme. Igra je ključna za njihov celokupan razvoj i zdravlje. Predškolci vole da se igraju sa roditeljima i drugom decom, a u igri sa drugima uče o odnosima, deljenju i čekanju na red. U nastavku možete naći zabavne predloge za igranje i igre za predškolce

Deca neke igre vole, a neke ne vole. Ipak, većini predškolaca dopašće se neke od sledećih igara:

 • Gluma i igre pretvaranja: Predškolci koriste igre poput maskiranja kako bi odglumili zbunjujuće ili strašne scenarije, isprobali različite uloge (recimo ulogu mame ili tate) i istraživali osećanja.
 • Prljanje u igri: Igre sa bojama, vodom, peskom ili zemljom odlične su za dete. Kroz takve igre dete oslobađa emocije. Deca, takođe, vole da istražuju teksture, mirise, boje i sl.
 • Aktivno igranje: Skakanje, trčanje, šutiranje lopte i penjanje po spravama na igralištu dobra su vežba koordinacije i balansa. Kroz ove igre predškolci stiču predstavu o granicama sopstvenih fizičkih sposobnosti.
 • Pesme, knjige, zagonetke i smešne rime: Sve ovo pomaže deci da poboljšaju govor i vokabular. Kroz ove aktivnosti predškolac će vam otkriti i svoju duhovitu stranu!
 • Igre razvrstavanja: Kroz aktivnosti kao što su razvrstavanje kockica, dugmadi i kamenčića nadograđuju se matematičke veštine i veština brojanja. Kada deca završe sa igranjem, obevezno rasklonite sve kockice kako biste izbegli rizične situacije.
 • Jednostavne društvene igre: Ovaj tip igara predškolcima daje priliku da nauče da ponekad moraju da čekaju na red i poštuju pravila. Takođe, uče ih o fer igri i brojanju. Čekanje na red za decu može biti izazovno, ali vežbom dete može da nauči da uživa i u ovakvim igrama.
 • Guranje i rvanje: Ovakav način igranja detetu daje priliku da isproba snagu, oseti prostor i uči o društvenim odnosima. Bitno je zapamtiti da igra treba da bude zabavna – ako dete neko maltretira, tera ga da radi nešto što ne želi ili ga povređuje, onda to više nije igra. Vaše dete možete da naučite da je igra gotova onog trenutka kada osoba sa kojom se igra kaže da joj je dosta.

Detetu bi trebalo dati dovoljno vremena za slobodan tip igre, a to je igranje koje se spontano desi, zavisno od toga šta se detetu u datom trenutku učini interesantnim. Ponekad to može biti aktivno igranje, recimo plesanje. Neki drugi put to može biti slaganje kockica u tišini. Struktuirani časovi muzike ili fizičkog vežbanja mogu biti zabavni, ali detetu je najčešće sasvim dovoljno da ga pustite da se igra i istražuje u bezbednom kućnom okruženju.

Igranje sa drugom decom

Do četvrte godine vaše dete će sve više želeti da se igra sa drugom decom i s njima zajednički smišlja igare i pravla. Možda će biti bolje i strpljivije u deljenju i čekanju na red nego kad je bilo mlađe, ali će mu i dalje trebati vaša podrška i podstrek.

Sa pet godina deca su mnogo svesnija svog mesta u svetu i žele da se uklope sa drugom decom. Tako će sada vaše dete hteti da poštuje pravila kod kuće, u vrtiću ili predškolskom.

U ovom uzrastu predškolci razumeju da i drugi ljudi imaju osećanja, počinju da osećaju empatiju, što im pomaže da ostvare predškolska prijateljstva.

Porodica i dom su za dete centar sveta, i vi ste još uvek najvažnija osoba u životu predškolca. Zato je igranje sa vama i sada na samom vrhu liste želja i potreba vašeg deteta.

Igre za predškolce

Svako dete je jedinstveno i ima svoja interesovanja i načine na koje najbolje uči. Zato je bitno da, kada su u pitanju igre, pratite interesovanja svog deteta.

Evo nekih ideja kako da vi i vaš predškolac započnete igru:

 • Dajte detetu kartonsku kutiju. Dete može da je pretvori u kućicu za igranje, brod ili automobil. Stočić oboren na stranu, prekriven ćebetom ili čaršavom, može da posluži u istu svrhu.
 • Izdvojte kutiju sa stvarima za maskiranje (odeća, cipele, tašne i druge sitnice). Sa vašim starim ranacem na leđima dete može da se pretvara da je istraživač. Peškir može da ga pretvori u superheroja. Postoji bezbroj ideja za maskiranje devojčica i dečaka.
 • Uvedite nove izazove. Do četvrte i pete godine vaše dete će biti spremno da nauči da vozi bicikl i igra jednostavne društvene igre, igre sa kartama, domino, memorije…
 • Čitajte sa predškolcem. Kada čitate omiljene priče, izostavite poneku reč i pustite dete da je dopuni. Izdvajajte pojedinačna slova i reči. Kada čitate novu priču, usred čitanja pričajte sa detetom o tome šta misli da će se sledeće desiti.
 • Razvrstavanje kockica i drugih predmeta po boji, veličini i teksturi (glatko, mekano, tvrdo, i grubo). Koristeći ove predmete, dete može da pravi kombinacije koje će ponavljati, npr. crvena-plava-crvena-plava. To može biti fascinantna igra.
 • Napravite za dete kutiju za podsticanje umetničkih i kreativnih veština. Napunite je olovkama, bojicama, lepkom, vunenim trakama, parčićima papira različitih boja i tekstura, kartončićima i drugim sitnicama. Mnoga deca vole da prave svoje kreacije, koristeći jednostavne materijale.
 • Dajte detetu da isproba što više različitih stvari za igru. Na primer, možda mu se dopadne plastelin, pesak, plastične posude ili najobičnije kutije sa poklopcima koje držite u kući, plastične kašike i šolje, kuhinjski lonci i tiganji (sa glatkim ivicama), jednostavne slagalice i kockice u boji.
 • Neka vam dete pomogne u nekoj jednostavnoj kućnoj obavezi. Dozvolite detetu da odluči kako želi da vam pomogne. Imajte na umu da je predškolcu mnogo važnije da se pretvara da je odrastao nego da završi izabrani posao.

Vreme provedeno ispred ekrana

Vreme koje dete provodi ispred ekrana može biti zabavno i edukativno iskustvo. Ipak, važno je naći balans između sedenja pred ekranom i drugih aktivnosti koje su dobre za razvoj deteta, kao što su kreativne igre sa drugim osobama ili fizički aktivno vreme koje provodi sa vama ili drugim starateljima.

Najnovija uputstva Američke pedijatrijske akademije (APA) kažu da deca uzrasta od dve do pet godina ne bi trebalo da provedu više od jednog sata dnevno ispred ekrana, i to u društvu odraslih osoba, bilo da nešto gledaju ili se igraju.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena