Prijateljstva, prijatelji i kako da ih steknemo – vodič za mlade sa PSA - Beogradski Psihološki Centar
Prijateljstva, prijatelji i kako da ih steknemo – vodič za mlade sa PSA

Prijateljstva predstavljaju veliko životno bogatstvo za sve nas, a pravi prijatelji se ubrajaju u najvažnije osobe koje imamo.

Sa prijateljima provodimo mnoge lepe trenutke, družimo se i zabavljamo i delimo zajednička interesovanja. Prijatelji su tu i da nam pomognu kroz neke teške trenutke i izazovne situacije, da nam pruže podršku ili savet.

Svako od nas želi prijateljstvo u svom životu.

Ipak, za osobe sa poremećajem iz spektra autizma (PSA) upoznavanje novih ljudi, sticanje prijatelja i provođenje zajedničkog vremena sa njima može biti veliki izazov.

,,Kako uopšte da znam ko mi je prijatelj?”

,,Kako da priđem nekome sa kim bih želela(o) da se družim?”

,,Šta prijatelji rade zajedno?”

,,Kako da budem dobar prijatelj drugima?”

Ovo su možda neka od pitanja koja i vi postavljate sebi. Vodič koji sledi pokušaće da ponudi moguće odgovori na neka od ovih pitanja i pomogne vam da se bolje snalazite kako u sticanju prijatelja, tako i u ulozi prijatelja:

  1. Šta je prijateljstvo?

Prijateljstvo je odnos između dve ili više osoba. Međutim, to nije bilo kakav odnos. Odnos između prijatelja uvek sadrži međusobno poštovanje, iskrenost i poverenje.

To znači da svojim prijateljima treba da pružimo poštovanje, iskrenost i poverenje, ali da isto to i očekujemo da oni nama pruže.

  1. Kako da steknem nove prijatelje?

Najčešće upoznajemo ljude sa kojima imamo neka slična interesovanja ili koje srećemo u našem okruženju. To može biti ista škola i odeljenje, isti kafić koji volimo, ista muzika koju slušamo ili koncerti na koje odlazimo. Možemo se upoznati i na društvenim mrežama na kojima imamo nalog.

Međutim, interesovanja ne moraju da budu presudna. Ponekad se najviše zbliže prijatelji koji imaju potpuno različite hobije i zanimanja. Ipak je najvažnije to kako se ophodimo prema svojim prijateljima – da budemo iskreni sa njima, da im posvetimo dovoljno vremena i da im pružamo podršku i razumevanje, kao što i naši prijatelji čine za nas.

  1. Kako da priđem nekoj novoj osobi sa kojom bih da započnem prijateljstvo?

Prići nekome koga ne poznajemo uopšte nije lako. Svako od nas u takvoj situaciji može imati tremu. Šta da kažemo? Kako da nešto ne lupimo i ispadnemo smešni? O čemu da pričamo?

Ovo su sve normalna pitanja i ako ih i vi postavljte sebi, to je sasvim u redu!

Najbolje je da započnemo nekakav neobavezan razgovor. Ako je to osoba koju smo videli u školi, to može biti razgovor o nekim zajedničkim aktivnostima u školi, bilo da je to neka sekcija, sport ili događaj.

Osim toga, možemo i da uputimo neki pristojan kompliment osobi sa kojom bismo želeli da se upoznamo. Mogli bismo da im pohvalimo stil oblačenja, kao na primer: ,,Imaš super patike! Baš mi se dopadaju.”. Možemo da udelimo kompliment i vezan za nešto što ta osoba lepo radi ili nešto u čemu je dobra kao na primer: ,,E, baš lepo sviraš gitaru! Možeš nekad da me naučiš nešto?”.

Razgovarajte slobodno, kažite šta volite i šta vas interesuje i saslušajte druge kada govore.

Nakon nekoliko susreta, u redu je da pitamo osobu sa kojom želimo da se družimo da izađemo negde zajedno.

Ako nas ta osoba pozove na druženje, u redu je da prihvatimo.

  1. Šta prijatelji rade zajedno?

Šta god vam se oboma dopada! Oboje volite filmove? Možete u bioskop! Oboje se bavite sportom? Možete na teren!

Sve dok se oboje slažete o tome kojim aktivnostima želite da se bavite zajedno, sva prijateljska druženja dolaze u obzir.

Jako je lepo kada prijatelji jedni druge podržavaju i u stvarima koje ih ne zanimaju previše. Zamislite da imate prijatelja koji se bavi slikarstvom. Čak i ako vas slikarstvo možda uopšte ne zanima, bilo bi lepo i drugarski da odete na izložbu svog prijatelja!

Naši prijatelji takođe treba da podrže nas u stvarima koje nas interesuju.

  1. Kako da budem dobar prijatelj?

Već smo spomenuli koliko je iskrenost važna. Iskrenost znači da budemo otvoreni sa svojim prijateljima, da im govorimo istinu i da ih ne ogovaramo iza leđa.

Ako nam nešto smeta kod naših prijatelja, možemo da im kažemo na lep način. Ako je to nešto što ne možemo da kažemo svojim prijateljima, možemo to da zapišemo u svoj dnevnik. Ali nikako ne bi trebalo da o tome što nam smeta kod naših prijatelja pričamo drugima.

Foto: Pixabay.com

Treba da vodimo računa da ne zapostavljamo svoje prijatelje, da ih pozovemo i pošaljemo im poruku, kao i da ih s vremena na vreme pozovemo na druženje. Na taj način negujemo svoja prijateljstva i pokazujemo našim prijeteljima da su nam važni.

Prijatelji su tu za nas da nam daju savet i pruže podršku. Kada je našim prijateljima potreban savet ili podrška, treba da budemo uz njih. Ako ne znamo šta da im kažemo kako bismo im pomogli u nekoj teškoj situaciji, ponekad je dovoljno samo da ih saslušamo.

,,Razumem te.”

,,Uvek možeš da mi ispričaš sve što te muči.”

,,Treba li ti zagrljaj?”.

Ako se desi da se posvađamo sa svojim prijateljem, to je takođe u redu. Kada su dve osobe jako bliske, normalno je da se ponekad ne slažu ili posvađaju. Jako je bitno da sukobe sa prijateljima rešimo na lep način.

Kada smo ljuti na druga ili drugaricu, često nam može biti teško da saopštimo to što nas je naljutilo ili uvredilo.

Probajte da koristite sledeće trikove, kako biste lakše objasnili to što vas ljuti:

Počnite rečenicu sa JA:

,,Ja sam bio tužan i povređen kada me nisi zvao na rođendan.”

Na ovaj način možemo objasniti prijatelju kako se osećamo i prijatelj će moći da nas razume.

Nije dobro da počinjemo rečenicu sa TI:

,,Ti si loša drugarica i nikad me ne slušaš šta govorim.”

Na ovaj način možemo da uvredimo svoje prijatelje, ili da učinimo da se osete kao da ih napadamo. Onda će se i oni naljutiti na nas i teže ćemo se pomiriti.

I na kraju, važno je da se opustimo, da uživamo u razgovoru sa novim ljudima i druženju sa prijateljima i da budemo onakvi kakvi smo!

Tekst napisao: Matija Simeunović, student četvrte godine Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smera Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju.

Literatura: Nancy J. Patrick (2008), SOCIAL SKILLS for TEENAGERS AND ADULTS with ASPERGER SYNDROME

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena