Podržite dete da nađe drugove u školi - Beogradski Psihološki Centar
Podržite dete da nađe drugove u školi

Kada dete pođe u školu, druženje postaje sve važnije. Ako i vi upoznate decu sa kojom se vaše dete druži, možete mu pomoći da nađe nove drugove ili podržati već ostvarena prijateljstva 

O školskim prijateljstvima

Kada vaše dete pođe u školu, njegov svet postaje mnogo širi. Istovremeno, odnosi koje ima sa drugima (npr. deca iz odeljenja) postaju mnogo važniji.

Prijateljstva su dobra za samopouzdanje školaraca. Kada dete ima dobre drugarice i drugove, ono oseća pripadnost, ima s kim da se zabavlja i deli svoja interesovanja. Činjenica da je prijateljima stalo da njega pomaže mu da ima dobro mišljenje o sebi.

Kad nađu prijatelje, deca razvijaju važne životne veštine. Uče kako da se slažu sa drugim ljudima, kako da se osamostale, kako da rešavaju konflikte i probleme. Važno je da dete već u školskom uzrastu savlada ove veštine. Ako se u detinjstvu lepo slaže sa drugima, manje su šanse da će imati socijalne ili emocionalne poteškoće kasnije u životu.

Deca najčešće kroz igru ostvaruju kontakt sa drugima i pronalaze društvo u školi. Ako dete u školi učestvuje u igrama, lakše će upoznati svoje školske drugove i uklopiti se. Kroz igru će naučiti da treba da čeka svoj red, da deli i sarađuje sa decom.

Zašto su za dete istovremeno važni školski drugovi i roditelji

Mlađa deca obožavaju da se igraju sa svojim drugovima, ali im još uvek trebaju i roditelji. Zapravo, prvih nekoliko godina školovanja kućni život i porodični odnosi i dalje najviše utiču na razvoj. Dobri porodični odnosi najvažniji su za rast i razvoj vašeg deteta.

Takođe, važno je da dete kod kuće ima stabilne odnose i da se oseća bezbedno dok prolazi kroz različite faze sticanja novih i raskidanja starih prijateljstava. Brižnost i ljubav koju dete dobija kod kuće pomoći će mu da održava odnose sa drugima.

Ako je dete uznemireno zato što ga drugovi izbegavaju ili se posvađalo sa prijateljem, važno je da zna da vama može da se obrati. Vi mu možete pomoći tako što ćete razgovarati o tome šta se desilo i kako se dete oseća. Na primer, možete pitati: „Kako si se osećala kada ti Ana nije dala da se igraš?“ Na taj način dete uči da razume i savladava sopstvena osećanja. Ponekad je dovoljno da dete samo saslušate i zagrlite.

„Jednog dana posle škole sin mi je rekao da mu drugari nisu dozvolili da se tokom školskog odmora sa njima igra. Zbog toga je bio tužan i osećao se da ga drugovi isključuju. Pričali smo o tome šta se desilo i šta bi moglo da mu pomogne u toj situaciji. Podstakla sam ga da sledeći dan u školu ponese loptu kako bi mogao sam da se igra ako se ista stvar ponovi.“

Jelena, majka sedmogodišnjaka

Zašto bi trebalo da upoznate školske drugove svog deteta

Ako poznajete drugove svog deteta, to će vam pomoći da znate:

  • Ko su neki od važnih ljudi u životu vašeg deteta;
  • O kome dete priča i kakav je karakter tih osoba;
  • Kakav uticaj drugovi imaju na vaše dete;
  • Kako se vaše dete slaže sa drugovima;
  • Koga da zovete na organizovana druženja i proslave rođendana;
  • Koje su druge porodice sa decom sličnog uzrasta.

Ako niste sigurni ko su drugovi vašeg deteta, pitajte ga ili posmatrajte kome prilazi na igralištu u školi. Možete o tome pričati i sa nastavnicom. Ako ste u mogućnosti da u školi pomognete u vođenju sportskog programa, u trpezariji ili u učionici, moći ćete i uživo da vidite sa kim se vaše dete najviše druži.

„Udružili smo se sa nekoliko drugih porodica kako bismo decu naizmenično zajedno vozili i odvozili sa vannastavnih aktivnosti. Kada je na mene red da ih vozim, ja to vidim kao priliku da se družim sa svojim detetom i njegovim drugovima.“

Katarina, majka petogodišnjaka i sedmogodišnjaka

Kako podržati školska prijateljstva svog deteta

Deca koja lako nalaze drugove

Ako vaše dete lako nalazi prijatelje i lepo se sa njima slaže, planirajte druženja sa njihovim roditeljima ili organizujte da deca jedna kod drugih prespavaju.

Ako se vaše dete ne snalazi na druženjima koja ste organizovali ili se ne slaže sa drugovima, neka druženja budu kratka, oko sat-dva. Deci tada možete pomoći da izaberu aktivnost ili igru koju svi vole.

Kada druženje organizujete u svojoj kući, na početku pokažite deci gde sve mogu da se igraju i gde je kupatilo. Ponudite im neke gruckalice ili sok. Budite u blizini za slučaj da nekom detetu treba pomoć, ali dajte im dovoljno prostora i vremena da sami nauče kako da se međusobno slažu.

Deca koja teže nalaze drugove

Ako je vašem detetu teško da nađe drugove, uključite se malo više da mu pomognete.

Upišite ga na vannastavne aktivnosti kao što su časovi sporta, plesa, crtanja ili nečega za šta dete ima afiniteta. Tako ćete mu stvoriti više prilika da upoznaje decu sa sličnim interesovanjima.

Ponekad pomaže ako dete podsetite šta treba da uradi. Na primer, podstaknite ga da se predstavi kada upoznaje novu decu. Predložite da priđe drugom detetu i kaže: „Zdravo, ja sam Kaća. Kako se ti zoveš?“.

Moraćete malo više da se uključite u organizaciju druženja. Dok se vraćate kući posle neke aktivnosti, pitajte dete da li je upoznalo nekoga koga bi volelo da pozove kući. Na sledećem času mu pomozite da to i uradi.

Može da bude korisno ako sa detetom pričate o tome da li je zainteresovano za neku od igara koju druga deca igraju u školi. Moguće je da ga interesuje fudbal, ali ga ne igra zato što nije siguran koja su pravila. Ako dete ne interesuje nijedna igra koju drugi igraju, predložite da ono započne svoju igru i pozove drugove iz razreda da mu se pridruže.

Drugi načini da podržite prijateljstva

U nekim školama postoje programi koji podstiču druženje. Jedan od njih je program gde se mlađem učeniku dodeli stariji da mu bude drugar godinu dana. Ako mlađe dete ne zna kako da nađe drugove ili mu nisu jasna pravila neke igra, može o tome da priča sa svojim starijim drugarom.

Škole imaju i druge odlične načine da pomognu deci da nađu drugove za igru. Zato, ako je vašem detetu potrebna pomoć, pričajte o tome sa njegovom nastavnicom.

Ako vaše dete ima potrebe za dodatnom podrškom ili smetnje i teškoće u razvoju, verovatno će mu trebati pomoć da nađe drugove. Probajte da se sprijateljite sa drugim roditeljima i da se svi zajedno sastajete posle škole na igralištu. Iskoristite to vreme da roditeljima i deci date neke ideje kako da vaše dete uključe u igru. Recimo: „Nikola voli da gleda drugu decu dok igraju fudbal. On može da dodaje loptu i daje golove.“

„Iznenadilo me je koliko su mojoj ćerki časovi plesa pomogli da se bolje slaže sa drugima. Iako nikoga nije poznavala kada je krenula na časove, brzo se oslobodila i prestala da bude stidljiva.“

Nenad, otac osmogodišnjakinje

Teškoće u održavanju prijateljstava

Ako primetite da se vaše dete ne raduje odlasku u školu, slabije jede ili pokazuje znake socijalne anksioznosti, može biti da mu je teško da nađe i održi prijateljstva.

Razgovarajte sa detetom, postavljajte pitanja i saznajte šta se dešava. Saslušajte sve što dete ima da vam kaže. Nekoj deci je lako da ispričaju šta im se dešava, dok je drugoj teško. Podržite dete tako što ćete mu dati primer iz svog života, navedite neki problem koji ste imali sa svojim prijateljima ili mu čitajte priče na tu temu (za predloge se raspitajte u gradskoj ili školskoj biblioteci). Ako vaše dete nije spremno da priča, budite sigurni da zna da može da vam se obrati kad bude spremno.

Može vam pomoći i da popričate sa nastavnicom o tome da li je primetila da se nešto promenilo u učionici ili na igralištu.

Ako mislite da neko maltretira vaše dete ili da vaše dete maltretira druge, morate se potruditi da mu pomognete.

Ako vas brinu prijateljstva deteta – vaše dete i njegovi drugovi, dok se igraju, rade nešto što nije bezbedno – najbolje je da o tome pričate. Na primer: „Da li je pametno skakati sa vrha tobogana? Znaš da tako možeš da se povrediš“. To može detetu da pomogne da sledeći put samo odluči šta da uradi umesto da samo prati ono što drugi rade.

Ako dete ima drugove koji ne idu sa njim u školu (sa časova slikanja, iz komšiluka ili se druži sa decom porodičnih prijatelja), to mu može pomoći da razvije samopouzdanje, pogotovo ako mu je teško da nađe drugove u školi.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena