Osam saveta za roditelje koji rade od kuće - Beogradski Psihološki Centar
Osam saveta za roditelje koji rade od kuće

Pandemija COVID-19 virusa prožela je mnoge sfere našeg života. Ona ne predstavlja samo zdravstveni problem, već i ekonomski, društveni i psihološki.

Roditelji su se suočili sa mnogim novim izazovima. Zatvoreni vrtići, prekinut rad škola, on-line ili mešovita nastava, promena ritma života i svakodnevnih rutina, ograničeni ili potpuno prekinuti fizički kontakti i susreti sa uobičajenom mrežom podrške, kao što su bake i deke, prijatelji, negovatelji ili bebisiteri, postali su nova realnost.

Veliki broj zaposlenih roditelja prešao je na rad od kuće. Iako važna mera za suzbijanje širenja virusa, rad od kuće doveo je roditelje pred pitanje kako uspešno da balansiraju porodični život, brigu o deci, kućne poslove i poslovne obaveze, pogotovo u okolnostima kada pomoć sa strane izostaje.

Susrećemo se sa uobičajenim pitanjima roditelja: Kako da budem produktivan dok se deca jure oko mog radnog stola? Kako da stignem da napravim ručak i spremim kuću, kada se po ceo dan bavim decom ili sedim pred laptopom? Kako da učestvujem na on-line konferenciji, kada se u pozadini čuje lavež mog psa ili dečja svađa ili igra?

Jako je važno da budemo blagonakloni prema sebi i da ne očekujemo da sve bude lako i savršeno. Takođe, važno je da sa mnogo razumevanja i strpljenja gledamo na povremene trenutke nervoze i napetosti kod svih u porodici – nas i našeg partnera ili partnerke, i dece. 

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste olakšali ovu novu situaciju sebi i drugima.

1. Napravite plan i držite se dogovorene strukture dana. Odredite prostor za svoju “kancelariju” i vreme za posao. Pitajte svoje ukućane da se uključe u pravljenje dnevnog rasporeda. Čak i mala deca mogu doprineti kreiranju strukture dana, a ako su uključeni u donošenje odluka, mnogo će se lakše i radije držati donetog plana. Dnevni ili nedeljni plan možete ispisati ili iscrtati i staviti na vidno mesto u kući. To će svima pomoći da ga se pridržavaju. Vi i vaš partner možda možete pokušati da napravite raspored koji odgovara oboma, i koji ostavlja prostor da dok jedan radi, drugi preuzme brigu o deci ili kućne poslove. 

Stvaranje ovakve rutine i vizuelnog prikaza rasporeda roditeljskih poslovnih obaveza, biće od koristi i porodicama sa decom sa teškoćama u razvoju. Jasni dnevni i nedeljni planovi pomoćiće svim članovima porodice da ublaže stres, da imaju predvidljivost, ali i da razvijaju međusobnu toleranciju i razumevanje.

2. Budite fleksibilni. Nije loša ideja da posao organizujete u “blokovima”. Na primer dva sata ujutru, tri sata popodne i još poneki sat predveče. Možda će vam se učiniti da se posao protegao na čitav dan, ali će vam ovakav raspored omogućiti da između napravite pauze, odmorite, uradite neke druge važne stvari ili se poigrate sa decom. Moguće da ćete biti produktivniji nakon ovakvih pauza. Pokušajte nekoliko varijanti dok ne nađete onu koja vama najviše odgovara.

Fleksibilna organizacija i podela poslovnih obaveza u „blokove“ može imati i svoje druge prednosti, naročito za roditelje dece sa teškoćama u razvoju, jer na taj način roditelji mogu izaći u susret potrebema svog deteta, njegovim rutinama, ili prethodno zakazanim susretima sa profesionalcima koji im pružaju podršku.

3. Razgovarajte sa svojim kolegama i probajte sa njima da napravite fleksibilnu podelu posla. Može se desiti da vašoj bliskoj koleginici odgovaraju više jutarnji časovi a vama popodnevni, pa možda možete napraviti takvu podelu odgovornosti, posla, učestvovanja na online konferencijama i sastancima, da uvažite ove preferencije i kvalitetno uradite posao. Bez ustezanja pitajte šefa da li postoji mogućnost da radite manji broj sati dnevno ili da napravite drugačiji raspored sati od uobičajenog.

4. Provedite nekoliko kvalitetnih sati sa decom. Poigrajte se, napravite kreativnu radionicu ili se jednostavno mazite, pevajte i plešite. Ukoliko budete redovno imali ovakve “periode dana za igru”, deca će biti mirnija i zadovoljnija, i manje će vas ometati kada budete morali da se posvetite poslu. Za decu, ovo su neprocenjive prilike za učenje, rast i razvoj funkcionalnih veština i samostalnosti, kao i za razvoj sigurne emotivne povezanosti sa roditeljima. Za roditelje, igra je podjednako važna, a nakon ovakve pauze, biće vam lakše da se skoncentrišete na posao. Pretražite internet za inspiraciju.

Ukoliko ste roditelj deteta sa teškoćama u razvoju, možete u dogovoru sa profesionalcima koji pružaju podršku vašoj porodici i detetu  napraviti plan u vezi sa aktivnostima i ciljevima na kojima želite da radite u narednom periodu. Raspitajte se da li vaši profesionalci možda pružaju podršku i na daljinu, da li možete da zakažete on-line susret sa njima, da vas vide kako se igrate u vašem domu, i da razgovarate o tome kako se vaše dete ponaša, kao i da li biste voleli da se nešto tu promeni, odnosno kako se te promene mogu postići.

Foto: Pixabay.com

5. Uključite sve ukućane u brigu oko kuće – pospremanje, pranje sudova, usisavanje, pravljenje obroka, postavljanje stola. Deca treba da dobiju svoje zadatke, usklađene sa uzrastom i/ili interesovanjima.

6. U redu je da neko vreme deca provedu pred ekranom. U principu, deca do 6 godina ne bi trebalo da provode više od 30 minuta dnevno gledajući TV ili se igrajući na telefonu ili tabletu. Čak i ovih 30 minuta može vam omogućiti dovoljno mira i tišine za važan brzi sastanak online, ili dovoljno vremena za kratku okrepljujuću dremku, ili priliku da stavite veš na pranje i pripremite obrok. S obzirom na specifične okolnosti, možete ovo preporučeno vreme malo rastegnuti, i posle gledanja crtaća od 30 minuta, pozvati baku ili deku na Vajber video poziv. 

Svakako je izuzetno znajačno da deca ostanu u kontaktu sa važnim osobama iz porodice i okruženja, a vi ćete na taj način dobiti i dodatno vreme za svoje obaveze. Baka i deka se mogu osetiti korisno ukoliko im pružite priliku da vam “pričuvaju” decu na daljinu. Mogu samo da razgovaraju, ili da pričaju i čitaju deci priče, a možda ih čak i uspavaju, a sve preko neke video online platforme (Skype, Zoom, Google meet…).

7. Čak i najbolji dnevni raspored može da padne u vodu u trenutku. Budite spremni na prekidanja, iznenadne situacije i promene plana. Razgovarajte sa svojim kolegama i nadređenima na poslu i pripremite i njih na ove mogućnosti. Može se dogoditi da dete padne i udari se usred vašeg sastanka. Možda ćete morati da pripemite obrok za decu iako webinar koji pratite još uvek traje. Budete fleksibilni i spremni da se prilagodite novonastaloj situaciju. 

Ljudi sa vašeg posla će vas gotovo sigurno razumeti, jer se i njima dešavaju iste ili slične stvari. Ukoliko je posle nedelju dana kiše i lošeg vremena, konačno granulo sunce, u redu je prekinuti svoju dnevnu rutinu i izvesti decu u šetnju, posao najčešće može malo da sačeka.

8. U svom dnevnom rasporedu, odredite vreme za fizičke aktivnosti. Važno je da ostanete u dobroj formi, a fizička aktivnost ne samo da dobro utiče na imunitet i opšte blagostanje organizma, nego smanjuje osećaj stresa, poboljšava raspoloženje i san. Možete pratiti neki online kurs joge, fitnesa za porodice ili časove plesa.

I za kraj – uprkos svim naporima, može se dogoditi da vaš radni dan ne bude onoliko efikasan i produktivan koliko biste želeli ili kako ste navikli. Takođe, možda ćete se osetiti preplavljeno obavezama, nesigurno ili neuspešno u roditeljskoj ulozi. Sve ovo su prirodne i očekivane reakcije. Ne treba da ih se stidite. 

Razgovarajte sa partnerom, ostanite povezani sa svojim prijateljima i širom porodicom uz pomoć savremene tehnologije i društvenih mreža, i ne oklevajte da potražite pomoć ukoliko osetite da vam je potrebna da se nosite sa svakodnevnim izazovima i stresom.

Imajte na umu da je sutra novi dan i nova šansa da pronađete svoj optimalni modalitet rada od kuće i ostvarivanja ravnoteže porodičnog i poslovnog života. Prilagođavanje na svaku novinu zahteva puno vremena i strpljenja – za sebe i druge. 

Tekst pripremile:

Lana Vučičević Miladinović, psiholog i sistemski porodični terapeut

Doc. dr Mirjana Đorđević, defektolog

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena