Opstipacija - Beogradski Psihološki Centar
Opstipacija

Opstipacija je stanje u kom dete ima tvrdu stolicu, dolazi do nagomilavanja stolice u crevima ili problema pri pražnjenju creva. Deca koja imaju opstipaciju ne idu redovno u toalet

Opstipacija se javlja iz nekoliko razloga.

Vaše dete možda zadržava stolicu zato što je previše zauzeto igranjem, zato što ga boli kada kaki (ili ga je ranije bolelo) ili ne želi da koristi toalet u vrtiću ili školi.

Do opstipacije može da dođe ako dete ne jede dovoljno vlakana ili ako zbog neke bolesti ne unosi dovoljno hrane i tečnosti.

Sve ove situacije mogu da dovedu do nagomilavanja crevnog sadržaja u debelom crevu. Kada se to desi, stolica postaje previše tvrda, što detetu otežava pražnjenje.

Postoje i neke ozbiljnije bolesti koje mogu da izazovu opstipaciju kod dece, ali one nisu toliko česte.

Simptomi opstipacije kod dece

Normalna stolica bi trebalo da podseća na kobasicu i da bude laka za izbacivanje.

Ali u slučaju opstipacije detetu je teško da izbaci stolicu i možda oseća bol ili nelagodnost kada pokušava da kaki. Zbog toga ono može da počne da izbegava odlazak u toalet.

Tvrda stolica može da dovede do rastezanja analnog otvora kod deteta i do pojave sitnih, površinskih ranica (analnih fisura), koje mogu da budu bolne i da krvare.

Dete povremeno ima i bolove u stomaku. Možda primetite da se ponaša kao da čeka da (bol ili nagon) prođe, klati se u mestu ili se uzvrpolji, prekršta noge ili odbija da sedne na WC šolju ili nošu. Verovatno je i razdražljivo.

Ako dete duže vreme ima zatvor, može da se desi da se neplanirano ukaki u gaćice. U toj situaciji ono će izbaciti mali ili veliki deo stolice u bilo kom trenutku tokom dana. To se zove prljanje ili fekalna inkontinencija.

Fekalna inkontinencija se javlja kada je tvrda stolica zaglavljena i širi rektum. To može da uzrokuje gubitak nagona za pražnjenje creva zato što su creva sve vreme raširena. Zatim se dešava da se tečnija stolica prelije preko stare tvrde stolice i dete se ukaki, a da ne oseti nagon ili nameru da to uradi.

Raspon normalnog ponašanja je veliki kada je u pitanju učestalost odlaska u toalet da kake. Neka deca idu dva-tri puta dnevno, a druga dva puta nedeljno.

Kada da se obratite lekaru u slučaju opstipacije kod dece

Odvedite dete kod lekara ako:

  • Morate da mu date laksativ više od dva puta godišnje;
  • Opstipacija ne prolazi posle primene laksativa;
  • Dete nije kakilo sedam dana;
  • Ukakilo se u gaćice, a da to nije nameravalo da uradi;
  • Ima opstipaciju i temperaturu, povraćanje, krvavu stolicu ili gubitak težine;
  • Ima bolne ranice na koži oko analnog otvora;
  • Ima opstipaciju, zabrinuti ste i čini vam se da ne unosi dovoljno hrane i tečnosti.

Lečenje opstipacije

Kod deteta je potrebno uspostaviti zdrave navike vezane za rad creva.

Ishrana

Prvi korak u pravcu uspostavljanja zdravog rada creva jeste ishrana. Zdrava ishrana bogata vlaknima pomaže u sprečavanju opstipacije. U hranu bogatu vlaknima spadaju integralni hleb i cerealije, voće i povrće.

Redovne toaletne navike

Ako dete ima zatvor, pokušajte da mu kao redovnu naviku uvedete sedenje na WC šolji ili noši i napinjanje. Neka to radi po pet minuta, otprilike 20–30 minuta posle doručka, ručka i večere. Ohrabrite ga u ovome!

Ukoliko dete koristi WC šolju, trebalo bi da ima stolicu ili kutiju na koju može da spusti stopala dok sedi. Možete detetu objasniti da, dok se napinje, stopala spusti na podlogu, raširi kolena i trup blago nagne unapred.

Takođe, možete dete da učite da obraća pažnju i reaguje na telesne nagone za pražnjenje creva. Jedan od načina da to uradite jeste da, kao podsticaj i pohvalu deteta za odlazak u toalet, koristite tabele sa samolepljivim sličicama ili nagradama.

Laksativi

Ako dete ima opstipaciju, možda ćete morati da mu date laksativ kako bi moglo bezbolno da izbaci tvrdu stolicu.

Sok od sušenih šljiva je blag prirodan laksativ koji ponekad deci pomaže. Ako to ne pomogne, idite kod lekara.

Detetu će možda biti prepisan neki od sledećih laksativa:

  • Osmotski laksativ kao „laktuloza“, koji deluju tako što uvlače vodu u creva, vlaže i omekšavaju stolicu;
  • Tečno parafinsko ulje, koje omekšava i podmazuje stolicu;
  • Stimulante kao što su „dulcolax SP®“ kapi, koje stimulišu creva da izbace stolicu.

Ponekad deca sa hroničnom opstipacijom moraju redovno da uzimaju laksative i do nekoliko meseci. Lekar će vam objasniti koliko dugo dete treba da prima odgovarajuću terapiju.

Opstipacija kod beba

Beba ima zatvor ili opstipaciju ako je njena stolica suva, mrvi se ili je u obliku kuglica i ako vam se čini da joj pražnjenje creva izaziva bol i neprijatnost.

Retko se dešava da beba koja sisa ima opstipaciju. Ako do toga dođe, moguće je da ne dobija dovoljno majčinog mleka, pa bi možda trebalo češće da je hranite.

Bebe koje piju mlečnu formulu mogu da dobiju opstipaciju ako hrana nije pravilno pripremljena i u njoj nema dovoljno vode. Možda bebi bude bolje kada mlečnu formulu počnete pravilno da pripremate i date joj dodatnu tečnost.

Ponekad bebe dobiju opstipaciju ako tvrda stolica dovede do oštećenja rektuma i analnog otvora, što izaziva bol. Zbog toga će bebe instinktivno zadržavati stolicu, pa će doći do stvrdnjavanja stolice i težeg izbacivanja.

Ako mislite da beba ima opstipaciju, obratite se patronažnoj sestri ili pedijatru.

Šta je normalno?

Neke bebe se zacrvene u licu ili se stegnu tokom redovnog obavljanja nužde, što je sasvim normalno.

Kod beba mlađih od šest meseci učestalost stolice često zavisi od ishrane.

Bebe koje sisaju imaju stolicu i do pet puta dnevno ili samo jednom u toku pet dana. Njihova stolica je mekana, žuta ili boje senfa.

Bebe koje piju mlečnu formulu obično imaju stolicu jednom ili dva puta dnevno. Njihova stolica je malo čvršća i zelenkastobraon boje.

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena