Odgovornosti, uloge i pravila: braća i sestre dece s teškoćama u razvoju - Beogradski Psihološki Centar
Odgovornosti, uloge i pravila: braća i sestre dece s teškoćama u razvoju

Za decu koja se tipično razvijaju može biti dobro da uzmu učešće u vođenju brige o sestri ili bratu s teškoćama u razvoju. Ali treba voditi računa o tome koliko i kako deca brinu o svom bratu ili sestri. Dobro bi bilo osigurati da svi u vašoj porodici imaju neku ulogu u obavljanju porodičnih poslova. Dosledna pravila za svu vašu decu šalju poruku da su svi važni i jednaki.

Obaveze, pomoć i odgovornost

Uobičajen deo porodičnog života za svu decu je da pomažu svojoj braći ili sestrama. Dete koje ima brata i/ili sestru s teškoćama u razvoju može se osećati korisno i odgovorno ako ga podstaknete da pomogne u vođenju brige o svom bratu i/ili sestri.

Ali bi trebalo voditi računa o tome koliko dete pomaže i kakvu brigu vodi.

Osećaj primoranosti za preuzimanje odgovornosti odraslih

Morate paziti da se ne desi da se dete, koje se tipično razvija, oseti primorano da treba da preuzme ulogu roditelja ili odraslih. Na primer, nekada možete primetiti da vaše dete koje se tipično razvija odbacuje mogućnosti da bude sa svojim prijateljima, da bi umesto toga moglo da pazi na brata ili sestru sa teškoćama u razvoju. Ovo može biti znak velikog pritiska koje dete tipičnog razvoja oseća u vezi sa brigom o svom bratu ili sestri sa teškoćama u razvoju.

Iako vaše dete želi da brine o svom bratu ili sestri, vremenom to može narušiti odnos između vaše dece. To je zato što ovaj osećaj odgovornosti može biti vrlo naporan za dete, a briga o bratu i/ili sestri može povremeno biti nedovoljno interesantna i neugodna.

U redu je da deca preuzimaju više odgovornosti kod kuće kako odrastaju, ali deca u tinejdžerskom uzrastu takođe imaju više školskih obaveza ili često imaju dodatne vanškolske obaveze, nekad i honorarne poslove. Tinejdžeri bi se takođe mogli osećati ogorčeno ako bi im briga o bratu ili sestri onemogućila da provode vreme s prijateljima ili rade stvari u kojima uživaju.

Sa detetom u tinejdžerskom periodu možete pregovarati o tome kada će paziti na brata i/ili sestru, a možda mu ponekad i platite za to.

Razlika između roditeljske odgovornosti i bratske ili sestrinske odgovornosti

Potrebno je praviti jasnu razliku između odgovornosti koju imaju braće i sestre i odgovornosti koju imaju roditelji.

Braća i sestre su tu da provode vreme zajedno i pomažu u aktivnostima poput guranja invalidskih kolica, da pokažu bratu ili sestri sa teškoćama u razvoju kako se crtaju životinje ili da im čitaju. S druge strane, roditelji bi trebalo da pružaju podršku deci kada idu u toalet, da im pomažu tokom hranjenja ili da upravljaju napadima besa. Oni takođe donose velike odluke, kao na primer da li deca moraju hitno ići u bolnicu.

Kako raspodeliti odgovornost za staranje o bratu ili sestri

Evo nekih ideja o kojima bi trebalo da razmišljate kada razmatrate odgovornosti, koje se tiču brige o bratu ili sestri za dete koje se tipično razvija:

– Pokušajte da detetu date mogućnost izbora o tome koliko će pomoći bratu ili sestri sa teškoćama u razvoju. Na primer: „Sofija, nadam sam se da možeš sedeti sa Anom dok ona radi vežbe istezanja. Da li se slažeš sa tim, da li ti je to u redu?“.

– Razmislite da li je vaše dete dovoljno staro da preuzme odgovornost. Neke odgovornosti, kao što su na primer zadaci pružanja lične nege ili nadzora brata ili sestre, možda nisu u redu za uzrast vašeg deteta.

– Razmislite o tome koliko često i koliko dugo dete pomaže. Možete čak i voditi evidenciju više od nedelju dana da biste dobili tačnu ideju.

– Razmotrite šta se dešava u životu vašeg deteta tipičnog razvoja u momentu kada tražite od njega dodatnu pomoć za brata ili sestru sa teškoćama u razvoju. Na primer, da li dete tada uči za ispite? Da li želi da provodi vreme sa prijateljima?

Porodične uloge i zadaci

Dobro je osigurati da svi u vašoj porodici imaju neke uloge u obavljanju porodičnih zadataka. Ovo uključuje i vaše dete sa teškoćama u razvoju, kao i vašu decu koja se tipično razvijaju.

To šalje snažnu poruku o pravednosti za svu vašu decu, što može pomoći u izgradnji odnosa između braće i sestara.

Ključ je izbor zadataka koji odgovaraju uzrastu i veštinama sve vaše dece, ali i da osigurate da svako može da učini ponešto.

Porodična pravila

 Dosledna pravila i posledice za svu vašu decu šalju poruku da su svi važni i jednaki.

Na primer, ako je vaše porodično pravilo da se svi lepo obraćate jedni drugima, vaše dete s teškoćama u razvoju bi trebalo da se pridržava ovog pravila baš kao i deca koja se tipično razvijaju. Ako kršenje pravila ima za posledicu to da mora da se izvini, to bi trebalo da se odnosi na sve.

Takođe, možete pokušati da dosledno pohvalite decu za dobre obrasce ponašanja, što će povećati verovatnoću da će se tako i u budućnosti ponašati. Na primer: „Marija, stvarno mi se sviđa način na koji si postavila sto kad sam te zamolila. Hvala ti“.

Kako da brinete o sebi

Jedan od najboljih načina podrške i brige za svu vašu decu je da vodite računa i o sebi.

Ako ste u dobroj fizičkoj kondiciji, osećate se dobro i srećni ste, to vas održava u dobroj formi da možete da vodite brigu o drugim ljudima. Ako ste pod stresom i preopterećeni, teže vam je da brinete o deci i pomažete im da se brinu jedni o drugima.

Ako vam je teško, zatražite pomoć od svog lekara ili drugog zdravstvenog radnika. To je važno za vašu dobrobit, a dobro je i za sve u vašoj porodici.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena