Kako obući novorođenče - Beogradski Psihološki Centar
Kako obući novorođenče

Saznajte kako se bira odeća za novorođenče, kako da najlakše obučete bebu i budete sigurni da joj nije ni toplo ni hladno

U koliko slojeva odeće obući novorođenče?

Novorođenim bebama mora da bude toplo. Kada je hladno, najbolje je da bebu obučete u više slojeva. Po potrebi, kada ulazite u radnje ili na druga topla mesta, možete joj skinuti jedan ili dva sloja.

Opšte uputstvo je – bebi obucite onoliko slojeva koliko i vi nosite, plus jedan dodatni sloj da bi joj sigurno bilo toplo.

Važno je da novorođenčetu bude toplo, ali je takođe važno da ne bude pretoplo. Pa zato nemojte bebu umotavati u ćebe. Lagani muslin ili pamučna tkanina bolje su opcije zato što su manje šanse da će bebi u njima biti pretoplo.

Bebe brzo rastu, zato kupite što manje odeće za svaku veličinu.

Saveti

Za mnoge novorođene bebe oblačenje i svlačenje je uznemirujuće iskustvo. Što ste brži i smireniji, taj proces će biti manje stresan i za vas i za bebu!

Evo nekih saveta koji vam mogu pomoći:

  • Budite sigurni da je u prostoriji toplo, a zatim spustite bebu na mekanu površinu.
  • Stavite bebi prvo pelenu kako vas ne bi slučajno upiškila.
  • Raširite otvor za vrat na bodiju dok pridržavate bebi glavu i navucite bodi od potiljka ka napred. Pazite da, dok navlačite bodi, ne dodirujete bebi lice. Male bebe umeju jako da se uzbude kada ih odeća grebe po licu.
  • Kada skidate bebu, uradite sve obrnutim redosledom i opet pazite da joj odeća ne dodiruje lice.
  • Pažljivo provucite ruke kroz otvore za ruke.
  • Ako bebi oblačite zeku, prvo ga otkopčajte, pa spustite bebu na njega, ubacite ruke i noge, a zatim zakopčajte.
  • Ako izlazite na sunce, pazite da bebine ruke i noge budu prekrivene odećom. Najbolje je da beba uopšte ne izlazi na sunce.

Dok oblačite bebu, pričajte joj, pevajte pesmice, smejte se i pravite neobične izraze lica. Na taj način ćete joj skrenuti pažnju sa presvlačenja. Kroz priču i pevanje zbližavate se sa bebom.

Kako se pere odeća za novorođenčad

Odeću za bebe možete prati zajedno sa vašim stvarima, ali izbegavajte jake deterdžente i omekšivače. Oni mogu iritirati kožu bebe.

Pre nego što stavite pamučne pelene i odeću uprljanu od kake u veš-mašinu, potopite ih u vodu sa sredstvom za pranje. Ovo praktično važi i za odeću kada beba počne da jede čvrstu hranu. Čak i sa portiklom, odeća će obično biti uflekana od hrane i pića.

Kako obući bebu za spavanje

Obucite bebu u dovoljno slojeva odeće da joj bude toplo i bez ćebeta. Kada beba počne da se pomera u krevecu, može da se otkrije, pa će joj biti hladno ako nije dobro obučena. Ako bebu obučete u nekoliko slojeva, možete dodati ili skinuti sloj ako se temperatura promeni.

Kada bebu oblačite za spavanje, razmislite šta biste vi obukli. Tako obucite i bebu.

Beba ne treba da spava sa kapom

Bebe se hlade otpuštanjem toplote sa glave i lica. Beba može brzo da se pregreje ako zaspi dok nosi šešir ili kapu. Zato je važno da joj glava ostane otkrivena kada spava. Uz to, šeširi i kape su opasni jer mogu dovesti od davljenja tokom spavanja.

Kad uđete u kuću ili u bilo koji drugi topao prostor, skinite bebi šešir ili kapu da joj ne bude pretoplo.

Kako da znate kad je bebi toplo, a kad hladno?

Bebine šake i stopala su često hladni, zato oni nisu dobar pokazatelj njene telesne temperature. Kako biste proverili da li je bebi toplo ili hladno, pipnite joj leđa ili stomak.

Ako koristite kengur ili maramu za nošenje, uzmite u obzir da će toplota vašeg tela, odeća koju nosi i sama nosiljka ugrejati bebu.

Koja temperatura treba da bude u bebinoj sobi

Nema potrebe nadgledati i korigovati temperaturu u bebinoj sobi – samo je obucite onako kako biste se vi obukli.

Ako je u bebinoj sobi pretoplo, uključite ventilator. Ventilator postavite što dalje od bebe, najbolje na suprotnu stranu sobe.

Nikada nemojte koristiti električno ćebe ili flaše sa vrelom vodom da tokom hladnih dana ugrejete dete.

Preterano utopljavanje deteta može dovesti do iznenadne neočekivane smrti, uključujući i sindrom iznenadne smrti novorođenčeta i fatalne nesreće tokom spavanja. Vašoj bebi bi trebalo da bude prijatno toplo – ne sme da bude vrela, znojava ili hladna.

Povijanje bebe

Povijanje bebi pomaže da se umiri pred spavanje, kao i da ostane u bezbednoj poziciji za spavanje – na leđima.

Ako odlučite da povijate bebu, koristite lagani pamučni materijal ili muslin. Povoj ne sme da prelazi preko bebinih ramena ili da joj prekriva glavu, uši ili bradu. Ako je povoj previsok, može da dovede do opstrukcije disanja i izazove pregrevanje.

Takođe, ostavite bebi dovoljno mesta da može da ispruži noge i da je povoj ne steže u predelu grudi ili kukova. Ako bebi previše stegnete noge ili grudi, može doći do problema sa kukovima ili disanjem.

Bebe možete povijati od rođenja, pa sve dok ne počnu da pokazuju znake da mogu da se okrenu na stomak (obično oko prvog meseca).

Ako spavate sa bebom, nemojte je povijati – može da joj bude pretoplo. Obucite je onako kako se i vi oblačite.

Vreće za spavanje

Bezbedna dečja vreća za spavanje može biti dobar izbor.

U vreći za spavanje, koja mora biti odgovarajuće veličine, bebi će glava i lice ostati otkriveni. Uz to, vreće umanjuju rizik od iznenadne neočekivane smrti deteta, uključujući i sindrom iznenadne smrti novorođenčeta i fatalne nesreće tokom spavanja. Takođe, vreća sprečava bebu da se tokom spavanja okrene na stomak i onemogućava da joj se noge provuku kroz ogradicu kreveca.

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena