Nove tehnike dojenja - Beogradski Psihološki Centar
Nove tehnike dojenja

Beba već prvog dana može sama da nađe dojku!

Majčino mleko je idealan obrok za vašu bebu. Sadrži sve što bebi treba i jača njen imunitet. Ali dojenje je više od hrane. Ono stvara čvrst osećaj povezanosti između mame i bebe i zalog je emocionalne sigurnosti deteta za čitav život.

Teškoće prilikom uspostavljanja dojenja su uobičajene, ali ne i nerešive. Ključna stvar za uspešno dojenje je prihvatanje dojke. Evo kako da to postignete.

Prihvatanje dojke: Kako početi?

Za uspešno dojenje potrebni su vreme, vežba i strpljenje. Važno je pronaći pravi način da beba prihvati dojku, a to je često individualno. Najbolja tehnika zapravo je ona koja odgovara i vama i vašoj bebi. Ako vam je potrebna pomoć oko dojenja, najbolje je da se obratite patronažnoj sestri, pedijatru ili savetniku za dojenje. A mi vam u ovom tekstu dajemo korisne savete i informacije, koje vam takođe mogu pomoći da se lakše snađete.

Nova tehnika prihvatanja dojke: Prepustite bebi inicijativu

Najbolji način da savladate dojenje jeste da pustite bebu da vas nauči!

Kod nove tehnike dojenja bebu puštate da prati svoje instinkte i da sama pronalazi i prihvata dojku. Idealan početak za ovu tehniku je samo rođenje, dok novorođena beba leži na majčinim grudima i oseća njenu kožu na svojoj. Što ranije počnete, beba će brže naučiti.

Primenom ove tehnike prihvatanja dojke izbeći ćete česte probleme kao što su osetljive ili ispucale bradavice, ponekad izazvane lošim prihvatanjem dojke.

Kako početi sa novom tehnikom

Beba prvo treba da oseti vašu kožu na svojoj. Kasnije beba tokom hranjenja treba da bude samo u pamučnoj peleni ili lagano obučena, a za vas je najbolje da skinete brushalter. To znači da će vam na početku, dok se vi i vaša beba navikavate, verovatno trebati malo više privatnosti.

Evo osnovnih koraka ove tehnike dojenja:

 1. Smestite se udobno, tako da vam svaki deo tela bude poduprt jastucima. Bolje je da budete u poluležećem položaju nego da sedite uspravno.
 2. Bebu, okrenutu licem ka vama, spustite na otkrivene grudi, između dojki. Gravitacija će joj pomoći da ostane u tom položaju. Najbolje bi bilo da je beba budna, ali da ne plače. Ako plače, probajte prvo da je umirite tako što ćete joj dati da sisa vaš prst.
 3. Kad se smiri, beba će početi da prati svoj instinkt i da se pomera prema jednoj dojci. Pridržite je iza ramena i ispod guze, a glavu pridržavajte ako je neophodno. Dozvolite joj da se sama pomera tamo gde oseća da treba da ide – u pravcu vaše bradavice. Beba zna gde treba da ide. Vaš zadatak je da je umirite. Ako joj je ipak potrebna pomoć, možete je celu pomalo pomerati.
 4. Beba će se najverovatnije namestiti pod uglom tako da su joj usta pored vaše bradavice, a stopala će osloniti o vašu butinu ili krilo.
 5. Kad je beba tačno ispod bradavice, bradom će pritisnuti vašu dojku, posegnuti nagore sa otvorenim ustima, primiti dojku i početi da sisa.

Obratite pažnju na sledeće:

 • Ako ste se porađali carskim rezom, nežno podstaknite bebu da pomeri telo i noge na jednu stranu, da vas ne bi slučajno udarila u ranu ili ležala na njoj. Možete staviti jastuk pored sebe da joj poduprete noge i stopala.
 • Ako je potrebno, bebu možete pridržavati iza ramena, a njenu guzu približiti skroz uz sebe.

Tradicionalna tehnika prihvatanja dojke

Mnogim majkama i bebama više odgovara tradicionalnija tehnika prihvatanja dojke. Možete je primenjivati povremeno i kasnije, kada ste već uspešno ovladali dojenjem.

Evo osnovnih koraka ove tehnike dojenja:

 1. Sedite uspravno, lepo poduprti jastucima. Ako su vam dojke male, možete staviti jastuk u krilo kako biste bebu podigli na odgovarajući nivo u odnosu na vas.

Pazite da beba ne bude iznad prirodnog pada vaših dojki.

 1. Držite bebu iza leđa i ramena (nemojte joj držati glavu), tako da njene grudi dodiruju vaše. Zatim joj postavite nosić u ravan sa bradavicom.
 2. Nežnim pokretom dodirujte vašom bradavicom bebin nos i usne – to će je ohrabriti da širom otvori usta.
 3. Kada beba otvori usta, brzo je prinesite dojki i usmerite bradavicu prema nepcima. Njena usta će se zatvoriti oko dojke i počeće da sisa.

Skidanje bebe sa dojke i podrigivanje

Ako beba nije dobro prihvatila dojku, zaustavite je, skinite je sa dojke i probajte opet.

Ako bebu skidate sa dojke kako biste ponovo pokušali prihvatanje, nemojte je povući sa bradavice. Umesto toga, prekinite sisanje tako što ćete ubaciti svoj mali prst u ćošak bebinih usta, između desni, i tek onda je nežno skinite sa dojke.

Posle dojenja iz jedne dojke i prebacivanja na drugu dojku beba će verovatno morati da podrigne. Kako bi to učinila, uspravite je ili je spustite preko svog ramena i nežno joj protrljajte ili tapkajte leđa.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena