Noćno mokrenje - Beogradski Psihološki Centar
Noćno mokrenje

Kada se deca koja umeju da koriste toalet nenamerno upiške u snu, reč je o noćnom mokrenju, to jest enurezi. Najčešće se javlja kod dece mlađe od sedam godina, ali može se desiti i starijoj deci. Ako se vaše dete upiški u krevet, postoje terapije koje možete da primenite kada vi i vaše dete budete spremni

Kod noćnog mokrenja karakteristično je da se deca tokom noći ne probude kada moraju da piške. Deca to ne rade namerno.

Postoji nekoliko različitih razloga za noćno mokrenje.

Neka deca se upiške u krevet zato što imaju jako dubok san i ne probude se kada im je bešika puna.

Neka deca proizvedu veliku količinu mokraće, veću nego što je uobičajeno, i ne probude se na vreme, već se upiše u krevet.

Dok druga deca imaju malu bešiku, što znači da će se češće upiškiti dok spavaju.

Noćno mokrenje je nasledno. Ako ste kao dete noću piškili u krevet, velika je verovatnoća da će i vaše dete to raditi. To ne znači da ste vi krivi za to!

Kod dece koja imaju poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) noćno mokrenje je češće.

Noćno mokrenje se dešava slučajno i u toku dubokog sna – dete za to nije krivo. Noćno mokrenje je ponekad frustrirajuće i zabrinjavajuće. Zato je važno da znate da postoje uspešne terapije koje mogu da pomognu vašem detetu.

Simptomi noćnog mokrenja

Glavni simptom noćnog mokrenja je mokrenje u krevet, noću, u snu.

Neka deca se upiške svako veče, dok se drugoj deci to dogodi nekoliko puta nedeljno, jednom nedeljno ili jednom mesečno.

Kada se dete slučajno upiški u toku dana, dok je budno, reč je o dnevnom mokrenju. Ono se ređe javlja i obično je posledica nekog zdravstvenog problema ili stresa. Ako vaše dete ima dnevno mokrenje, obratite se lekaru opšte prakse.

Kada da se obratite lekaru zbog noćnog mokrenja

Obratite se lekaru opšte prakse za savet ako:

  • Vaše dete sa sedam godina (ili starije) redovno piški u krevet;
  • Brine vas kako će podneti spavanja kod prijatelja ili ekskurzije;
  • Noćno mokrenje počinje detetu da smeta ili ga brine.

Postoji puno načina da se reši problem noćnog mokrenja. Lekar opšte prakse će vam objasniti koje sve opcije postoje i pomoći će vam da izaberete najbolju terapiju za vas i vašu porodicu. Može da se desi da lekar uputi dete na pregled specijaliste.

Podizanje i buđenje kao terapija protiv noćnog mokrenja

Podizanje je kada dete u toku spavanja podignete iz kreveta i odvedete u kupatilo da piški. Buđenje je kada dete probudite i odvedete u kupatilo da piški. To možete da uradite pre nego što sami odete na spavanje, ili u određeno vreme u toku noći.

Podizanje i buđenje mogu kratkoročno da reše problem, ali najčešće neće u potpunosti rešiti noćno mokrenje. Ove dve opcije nisu dugoročna rešenja.

Unošenje tečnosti kao terapija protiv noćnog mokrenja

Važno je da dete redovno pije vodu tokom čitavog dana kako bi bilo hidrirano, čak i ako noću piški u krevet.

Ako dete tokom dana pije dovoljno vode, možda će moći manje da je unosi pre spavanja. Kada dete pije puno vode pred spavanje, to povećava njegovu potrebu da noću piški, što dovodi do noćnog mokrenja. Ako je dete žedno pred spavanje, to je možda znak da u toku dana ne pije dovoljno vode.

Za vaše dete je najbolje da u večernjim časovima izbegava bilo kakva pića koja sadrže kofein – koka kolu, čaj ili toplu čokoladu. Ova pića povećavaju količinu mokraće koju dete proizvodi.

Alarmi protiv noćnog mokrenja kao vid terapije

Alarm protiv noćnog mokrenja je aparat koji zvoni i budi dete kada se upiški u krevet.

Postoje dva tipa alarma:

  • Podloga i zvono – plastična podloga se stavlja na krevet ispod detetove guze. Povezana je sa alarmom kablom koji radi na baterije i koji se aktivira kada se plastična podloga pokvasi, tj. kada se dete upiški.
  • Lični alarm – stavlja se detetu u pidžamu ili u gaćiće. Aktivira se kada se pokvasi – tj. kada se dete upiški.

Alarmi protiv noćnog mokrenja bude dete čim počne da piški u krevet. Alarmi pomažu detetu da počne da oseća kada mu je bešika puna i da nauči da se uzdrži od piškenja, da se probudi i ode u kupatilo. Poenta je da alarm dete probudi pre nego što potpuno isprazni bešiku.

Ako odlučite da koristite alarm protiv noćnog mokrenja, nije loše da prvu nedelju, ili malo duže, spavate u sobi sa detetom kako biste mu pomogli da brzo ustane i ode do kupatila. Možda ćete morati da ga umirite ako ga zvuk alarma uznemiri ili zbuni.

Od reakcije deteta na alarm zavisi trajanje ove terapije. Najčešće se koristi od 1 do 3 meseca, ali ako dete i dalje piški u krevet, možda ćete morati da napravite pauzu i probate ponovo kasnije.

Alarmi protiv noćnog mokrenja nisu prikladni za svu decu. Obično se preporučuju za decu od sedam godina ili stariju, mada ponekad mogu da se koriste i za mlađe. Alarmi su glasni. Ako dete deli sobu sa drugim članovima porodice, razmislite da li je to najbolje rešenje za vašu porodicu.

Lekar opšte prakse može da vam kaže da li je alarm protiv noćnog mokrenja pravo rešenja za vašu porodicu.

Alarmi protiv noćnog mokrenja su potpuno bezbedni. Za vaše dete ne postoji rizik od strujnog udara.

Možete kupiti vodootpornu zaštitnu navlaku za dušek kako biste sprečili da se krevet stalno kvasi i prlja. Druga opcija su čaršavi za noćno mokrenje – oni se prave od kombinacije običnog i vodootpornog materijala i stavljaju se preko standardnih čaršava. Oni vam omogućavaju da lako i brzo zamenite posteljinu ako se dete noću upiški.

Lekovi kao vid terapije za noćno mokrenje

U nekim slučajevima lekar opšte prakse ili pedijatar će vam prepisati lekove kao terapiju za noćno mokrenje. Razgovarajte da lekarom opšte prakse o tome da li su lekovi odgovarajuća terapija za vaše dete.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena