Naše malo kućno igralište 2 - Beogradski Psihološki Centar
Naše malo kućno igralište 2

 

Prve godine života su veoma važne. U tom periodu deca se razvijaju neverovatno brzo – za samo tri godine, dete nauči da sedi, hoda, govori… Dete oktriva sebe i svet oko sebe na jedan čudesan i neponovljiv način. Nikada kasnije nismo više u stanju da učimo i razvijamo se tako brzo i tako sveobuhvatno.

Kao što smo pisali u tekstu “Naše malo kućno igralište 1” ( https://odrastanje.rs/nase-malo-kucno-igraliste/),  igra je aktivnost od posebnog značaja za rani razvoj deteta, jer je ona način na koji dete istražuje svet oko sebe, misli, opaža, dela. Kroz igru dete uči, raste i razvija se. Pozivamo vas da podržite rast i razvoj svog deteta, igrajući se sa njim. Vi ste prvi (i doživotni) učitelji svom detetu.

Do 18 meseci:

Igre ginjol lutkama – Od običnih materijala, koje sigurno imate u kući, poput starih čarapa, napravite lutkice koje se mogu navući na ruku (ili prste). Biće vam potrebni još konac ili vunica, igla, i flomasteri. Ginjole za ovaj uzrast treba da budu vrlo jednostavne i da predstavljaju deci bliske likove – ljude ili životinje.

Navucite ginjolu na ruku i pričajte sa detetom kada osetite da je zainteresovano. Ohrabrite i dete da stavi ginjolu na ruku. Započnite igru razgovorom na uobičajene svakodnevne teme, koristeći jednostavan rečnik.  Dete kroz ovu igru razvija govor, uči nove reči, vežba komunikaciju sa drugima.

Igra je prikladna i za starije uzraste – ginjol lutke mogu biti glumci za vaše lutkarsko pozorište i mnoge druge zabavne dramske, „kao da“ igre i aktivnosti.

Knjiga o meni: Potrebni su vam čvršći papir ili karton, fotografije deteta i ostalih članova porodice, crteži ili fotografije detetovih omiljenih igračaka, flomasteri, vunica, lepak.  Papire isecite tako da budu stranice buduće knjige, napravite po 4 rupe sa strane i kroz njih provucite vunicu kako biste spojili stranice.  Na naslovnoj strani napišite naslov, na primer: Knjiga o Petru. Na svakoj stranici zalepite po jednu fotografiju – na primer fotografije deteta, vaše fotografije, fotografije bake i dede, i slično. Nacrtajte detetovu omiljenu igračku, omiljenu hranu, itd., i to takođe isecite i zalepite. Kada napravite knjigu, čitajte detetu knjigu i pričajte sa njim: „Ko je ovo? Šta je ovo?“ Opisujte slike i objašnjavajte. Opisujte i šta dete radi – „bravo, prepoznao si svoju omiljenu igračku, to je tata nacrtao. Da, ovo je baka, tvoja baka  – vidi šta nosi na ovoj fotografiju, svoju crvenu haljinu. Ima kovrdžavu kosu, pogledaj kako se smeje. A ovo je…on nosi kapu i šal….Šta ovde radiš – spavaš, jedeš, pereš ruke…“

I ovu aktivnost možete prilagoditi starijoj deci. Stariju decu uključite u izradu knjige i izbor fotografija i tema: Knjiga o mom najlepšem putovanju, Knjiga o mom polasku u vrtić, Knjiga o prvom odlasku o pozorište/bioskop, itd…

18-24 meseca

Kretanje kroz lavirint: Lavirint pruža mogućnost za vežbanje krupne motorike (veštine i snage velikih mišića ruku, nogu, tela, koji su potrebni za trčanje, stajanje, sedenje, puzanje, penjanje, itd.). Lavirint ćete lako napraviti u kući. Potrebno vam je nekoliko stolica, sto, čaršavi ili ćebad, mali tepisi, i slično. Napravite tunel od čaršafa prebačenog preko nameštaja. Ukoliko imate lepljive trake, označite stazu za kretenja, i stavite različite prepreke, poput kutija ili delova nameštaja. Napravite lavirnt tako da zahteva različite vrste kretanja, na primer provlačenje, puzanje, skakanje sa tepiha na tepih, penjanje (na primer na kauč) i silaženje. Dok dete prolazi kroz lavirint, pričajte sa njim: „Marija, da li sada moraš da skočiš na okrugli tepih? Aha, sad si stigla do zida, šta ćeš da uradiš?“

Lavirint obogatite omiljenim igračkama i predmetima. Igra je zanimljiva i dvogodišnjacima i trogodišnjacima.

Igre sa vodom – Mogu se organizovati u kupatilu ili na terasi, ili u sobi sa mušemom na podu. Možete dati detetu manje i veće posude, lavore ili plastične činije koje može puniti vodom i prazniti. Možete doneti i slamčice pa pokazati detetu kako se duvanjem prave mehurići u vodi. A možete napraviti male čamce od papira I pokretati ih duvanjem u slamčicu. Eto prilike da organizujete malu trku brodića!

Voda se može i obojiti prehrambenim bojama. Podstaknite dete i da pomeša boje da vidi šta će se dogoditi.

Dvogodišnjaci

Cvetići od štipaljki i kartona. Isecite karton u obliku kruga, trougla i/ili kvadrata. Komade kartona možete obojiti vodenim bojama sa decom, pomoću sundjerčića ili velikih četkica. Ponudite detetu komplet različitih oblika kartona i komplet štipaljki od kojih ćete praviti „cvetiće“.

 

Lov na patkice tokom kupanja: Obogatite rutinu kupanja „Lovom na patkice“. Potrebne su vam igračke za kadu, patkice, morske životinje, brodići, loptice. Nalijte vodu u kadu i tamo stavite ploveće igračke i male plastične loptice. Dajte detetu malu laganu mrežicu za lov, to može biti i kuhinjaska cediljka. Zajedno lovite predmete iz kade, a zatim ih stavljajte u lavor.

 

Trogodišnjaci:

Pogodi šta je: Iskoristite rutinu užine za igru pogađanja namirnica na osnovu ukusa. Izaberite nekoliko namirnica koje dete voli – na primer banana, pomorandža, sir, keks, med.  Ideja  je  da dete zatvori oči i da zatvorenih očiju, na osnovu ukusa, pogodi koja je namirnica u pitanju. A onda zamenite uloge!

Čarobna koverta: Iz starih razglednica, novina i časopisa isecite različite fotografije i ilustracije. Napravite „Čarobnu kovertu“ u koju ćete ubaciti slike. Zajedno sa svojim detetom, izvlačite slike i stvarajte priče. Završtek može biti pravljenje kolaža od isečenih sličica. Kolaž okačite na zid. Možete se povremeno podsetiti vaše priče, ili ispričati neku potpuno drugačiju.

Dete od 3 godine može da koristi makazice. Pročitajte ovde koje aktivnosti su dobre za vežbanje korišćenja dečijih makazica https://pitajtedefektologa.com/2017/04/14/aktivnosti-za-vezbanje-vestine-koriscenja-makaza/, kao i koje vrste makazice mogu biti dobar start za početnike. Na primer, plastične makazice samo za papir su odličan izbor jer se dete njima ne može povrediti.

Tekst pripremio: Beogradski psihološki centar

Izvori:

Aktivnosti namenjene deci uzrasta do tri godine: Vodič za svakodnevnu upotrebu, CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju, Beograd 2002

Korak po korak 1, Kreativni centar, Beograd 2006

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena