Kupanje - Beogradski Psihološki Centar
Kupanje

Nekoliko jednostavnih koraka pomoći će da kupanje bude uživanje i za vas i za vašu bebu

Za opštu higijenu bebe dovoljno je da je kupate 2–3 puta nedeljno, ali ako se bebi kupanje baš dopada, možete je kupati i jednom dnevno. Ne preporučuje se češće kupanje od jednom dnevno pošto može dovesti do isušivanja kože.

Kupanje od 5 do 10 minuta je sasvim dovoljno za novorođenče. Ako vaša beba ima suvu ili osetljivu kožu, ne preterujte sa dužinom kupanja.

Pamučnom vatom i toplom vodom perite bebi oči, a pamučnim peškirićem ruke i guzu. Tako se fokusirate na delove koje treba dobro oprati i bebu ne morate skroz da svlačite.

Kada da kupate bebu

Najbolje je izabrati vreme kada ste opušteni i kada vas niko neće prekidati. Nemojte bebu kupati kada je gladna ili odmah posle hranjenja.

Ako beba voli da se kupa i ako je to opušta, kupajte je uveče pred spavanje.

Gde da kupate novorođenče

Novorođenče možete kupati u maloj plastičnoj kadi, pa čak i nad sudoperom. Sudopera može biti najzgodnije mesto u prvih nekoliko nedelja. Plastična kada je bolja opcija kada beba malo poraste.

Bebu možete kupati u bilo kojoj prostoriji koja je topla, bezbedna i čista, a to ne mora biti samo kupatilo.

Sa bebom se možete tuširati. Samo pazite da bebino lice sve vreme držite dalje od mlaza vode i koristite toplu, a ne vrelu vodu.

Kako se pripremiti za kupanje novorođenčeta

Evo kako da se pripremite za kupanje novorođenčeta:

 • Isključite telefon dok kupate bebu kako vas niko ne bi ometao.
 • Proverite da u blizini imate sve što vam treba – peškir, krpicu za pranje, losion, čistu odeću i novu pelenu. Nemojte koristiti sapun zato što isušuje bebinu kožu. Ako je neophodno, koristite nežan preparat za čišćenje ili ulje bez mirisa.
 • Kadicu stavite na stabilnu površinu, na visinu koja vam odgovara, kako biste mogli lepo da držite bebu. Obično je najzgodniji kuhinjski sto.
 • Za bebe starosti do šest meseci dovoljno je kadicu napuniti vodom do 5 cm dubine. Ako bebu kupate daleko od slavine, koristite posudu kako biste napunili kadicu vodom.
 • Skinite sat i nakit i operite ruke.
 • Pre nego što stavite bebu u kadicu, proverite da je temperatura vode 37–38 °C. Ako nemate termometar, proverite toplotu vode svojim laktom ili unutrašnjim delom podlaktice. Voda treba da bude prijatno topla, nikako vrela.
 • Ako bebu kupate u sudoperi, kad napunite sudoperu vodom, a pre nego što započnete kupanje, pustite nakratko hladnu vodu.
 • Nemojte dodavati vodu u kadu/sudoperu u toku kupanja bebe.

Kupanje novorođenčeta

Pratite sledeće korake kako bi vam kupanje novorođenčeta bilo lako:

 1. Pre nego što bebi skinete odeću, obrišite joj kapke od unutra na spolja vatom umočenom u vodu sobne temperature. Za svako oko koristite poseban komad vate. Pazite da ništa ne stavljate u nos ili uši.
 2. Skinite bebi odeću i pelene.
 3. Nežno podignite bebu tako da joj obema rukama pridržavate glavu i vrat. Pažljivo je spustite u kadicu (prvo stopala) i sve vreme je pridržavajte.
 4. Dok joj pridržavate glavu, spustite je u vodu tako da joj voda dodiruje zadnji deo glave. Tada joj pažljivo prelijte glavu vodom.
 5. Nežno isperite genitalije i na kraju guzu, koristeći samo vodu. Takođe, pažljivo isperite sve nabore na koži kako biste očistili eventualne ostatke kake ili povraćanja.

OPREZ!

Deca mogu da se udave za samo nekoliko sekundi u veoma plitkoj vodi. Nikada ne ostavljajte bebu samu u kadici, čak i ako koristite sedište ili kolevku za kadu. Nikada ne ostavljajte stariju decu ili braću i sestre da nadgledaju bebu dok se kupa. Ako morate da se javite na telefon ili obavite nešto drugo, izvadite bebu iz kadice.

Brisanje i oblačenje novorođenčeta posle kupanja

Evo kako da izvadite novorođenče iz kadice i pripremite ga za brisanje i oblačenje:

 1. Dok pridržavate bebinu glavu i vrat, podignite je iz kadice i spustite je na leđa na čist, suv, mekan peškir. Gledajte da bebi bude toplo.
 2. Umotajte bebu u mekani peškir i osušite je tapkanjem. Obratite pažnju na nabore, uključujući pazuhe, prepone, podbradak, vrat i uši.
 3. Ako beba ima suvu kožu ili pelenski osip, možete je namazati blagim losionom, hidrirajućom kremom ili kremom sa cinkom.
 4. Obucite bebu počevši od pelena.
 5. Spustite je na bezbedno mesto, kao što su krevetac ili kolevka.
 6. Bacite vodu u kojoj ste kupali bebu.

Za kupanje bebe je potrebna praksa, zato pokušajte da budete opušteni i nemojte brzati. U početku će vam biti lakše ako bebu kupate dok je još neko tu da vam pomogne. Ako se plašite da će vam beba ispasti u vodu, na dno kadice stavite čistu krpu, pamučnu pelenu ili peškir. Tako će kadica biti manje klizava.

Kako da i beba uživa u kupanju

U početku je normalno da su bebe uznemirene tokom kupanja. Ali mnoge vrlo brzo zavole kupanje. Kako bi vaša beba uživala u kupanju, držite šaku na njenom stomaku. Na taj način će se osećati sigurnije.

Ako vaša beba ne voli da se kupa, jedan dan joj operite glavu i guzu, a drugi dan je okupajte u kadici. Od trećeg meseca većina beba zavoli kupanje.

Jednom dnevno pažljivo operite bebi oči, nos i uši.

Kada su previše uzbuđena ili umorna, novorođenčad često glasno dišui proizvode zvuke nalik hrkanju. To se dešava zato što male bebe imaju uske nosne kanale. Ako novorođena beba puno kija, nemojte brinuti. To je normalno i pomaže joj da izbaci sluz iz nosa.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena