Koliko je sna bebama potrebno? - Beogradski Psihološki Centar
Koliko je sna bebama potrebno?

Ako je vaša beba srećna, to verovatno znači da dovoljno spava. Ako deluje nezadovoljno, možda joj treba još sna. Ukoliko ste zabrinuti, bilo bi dobro da pratite i zapisujete vreme i dužinu bebinog spavanja u toku nedelje.

Koliko dugo bebe spavaju?

Kao ni odrasli, ni bebe ne spavaju jednako dugo. Bebino raspoloženje i opšte zdravstveno stanje dobri su pokazatelji da li ona dovoljno spava ili ne.   

Ako beba:

 • Ne spava i mnogo plače, verovatno joj je potrebno još sna;
 • Ne spava, ali je zadovoljna – verovatno dovoljno spava!

Setite se da je vaša beba jedinstvena. Ako spava duže ili kraće nego druge bebe, ne mora da znači da joj nešto fali.

Kako deca rastu, počinju duže da spavaju noću, dok im se spavanje preko dana skraćuje. Bebe i mala deca obično noću spavaju kraće, ali zato u toku dana dremaju po nekoliko puta. Obično se noću bude zbog hranjenja, a onda im treba neko da ih opet uspava.

Kako spavaju bebe mlađe od 12 meseci

Od 0 do 3 meseci
Većina novorođenčadi nema definisane navike spavanja. Oni tek uče razliku između dana i noći.

Opšte merilo je da novorođenče spava oko 16–20 sati dnevno, ali se budi na svaka 2–4 sata zbog hranjenja. Novorođenče ima mali želudac, pa su mu potrebni češći obroci.

U toku prvih 12 nedelja mnoga novorođenčad počinju da stvaraju naviku dnevnog i noćnog spavanja. Bebe do trećeg meseca spavaju u proseku 14–15 sati svakog dana.

Od 3 do 6 meseci

U ovom uzrastu većina beba spava 10–18 sati dnevno. U proseku spavaju 14 sati.

Pošto još uvek rastu, bebe se i dalje noću bude zbog hranjenja.

Obrasci spavanja mogu biti različiti. U toku dana bebe obično dremaju tri puta. Mnogima je potrebno uspavljivanje kako bi se umirile i zaspale.

Od 6 do 12 meseci
U ovom periodu većina beba i dalje spava oko 14 sati dnevno.

Evo šta da očekujete u toku dana:

 • Većina beba drema tokom dana;
 • Dremanja obično traju oko sat-dva. Neke bebe spavaju i duže. U ovom uzrastu četvrtina beba drema kraće od jednog sata.

Evo šta da očekujete u toku noći:

 • Većina beba je spremna za spavanje između 18 i 22 h;
 • Većini treba manje od 30 minuta da se uspavaju;
 • Mnoge bebe se u toku noći bude i treba im neko da ih uspava. Jedna od deset beba to će raditi tri-četiri puta noću.

Više od trećine roditelja kaže da im deca u ovom uzrastu imaju problema sa spavanjem.

Bebe se ponekad noću bude i zato što ne vole da su odvojene od vas. Umirujući dodir ili maženje, pomoću kojih se beba povezuje sa vama, mogu da joj pomognu da nauči da ste blizu čak i kada vas ne vidi. Kako bebe rastu, postepeno prevazilaze ovaj strah.

Kako spavaju bebe starije od 12 meseci

Od 12. do 18. meseca bebe generalno spavaju 13–15 sati dnevno. Većina beba do 18. meseca spava dva puta u toku dana. U tom periodu bebe često zamene dva kraća spavanja u toku dana za jedno duže.

Neke bebe počinju da se opiru spavanju u toku noći zato što im se dopada da budu budne sa porodicom. Sa oko 18 meseci ovakvo ponašanje doseže vrhunac, a prolazi kako dete raste.

Šta da radite ako ste zabrinuti da beba nedovoljno spava

Ako mislite da vaša beba nedovoljno spava i to vas brine, počnite da pratite i zapisujete koliko dugo spava tokom jedne ili više nedelja. Tako ćete dobiti bolju sliku o tome šta se dešava.

Bebino spavanje je najlakše pratiti pomoću jednostavne tabele sa kolonama za svaki dan u nedelji. Podelite dane po satima i bojte intervale kada beba spava. Popunjavajte tabelu 5–7 dana.

Kada popunite tabelu, znaćete sledeće:

 • Kada beba spava;
 • Koliko dugo spava;
 • Koliko puta se budi noću u toku jedne nedelje;
 • U koje doba noći se budi;
 • Koliko je bebi potrebno da opet zaspi.

Možete i da snimate uspavljivanja bebe kako biste znali koji metod je najuspešniji.

Na kraju informacije iz svoje tabele uporedite sa generalnim informacijama o spavanju beba (iz ovog teksta) i saznajte:

 • Kako spava vaše dete u poređenju sa drugim bebama istog uzrasta? Svako dete je drugačije, ali ako vaše spava mnogo manje nego druga deca, moguće je da je umorno i da mu je potrebno više sna.
 • Koliko puta se vaša beba budi noću? Ako se budi samo jednom ili dva puta, ne razlikuje se mnogo od drugih beba istog uzrasta. Ako se u toku noći budi tri-četiri puta i češće, to vas sigurno iscrpljuje. U tom slučaju bi možda trebalo da promenite bebin obrazac spavanja.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena