Kako da organizujemo vreme kod kuće za vreme pandemije (COVID-19) - Beogradski Psihološki Centar
Kako da organizujemo vreme kod kuće za vreme pandemije (COVID-19)

 

Iako, u ovom trenutku, najefikasniji način za sprečavanje širenja virusa Korona, mere socijalne izolacije odražavaju se na svakodnevni život porodice,  i neminovno će redefinisati naše uobičajeno poimanje porodičnog života.

Ono što znamo iz brojnih istraživanja je da se porodična snaga i otpornost grade upravo u suočavanju sa krizama i izazovima. Kako da na najbolji način iskoristimo ovu novu realnost i da je prihvatimo kao izazov za lični i porodični rast i razvoj?

Brinite o sebi

Prirodno je da se osećate uznemireno i zabrinuto.  Takođe je normalno da deca budu zabrinuta ili uplašena, kao i nervozna, ljuta , tužna ili zbunjena. Deca nas slušaju dok razgovaramo, i vide i čuju medjske sadržaje koje pratimo. Mnogo tih informacija za njih može biti zbunjujuće, novo i/ili nerazumljivo. (pogledajte tekst Kako da razgovarate sa decom o Korona virusu). Vi ste za svoju decu model i neko ko ima mnogo više iskustva u tome kako se nositi sa neizvesnošću, ograničenjima, strahom ili drugim teškim emocijama.

Imajte puno razumevanja za sebe, svoje bližnje i svoju decu. Razgovor je uvek dobra ideja, a ukoliko osećate da se teško nosite sa brigama i strahovima, potražite pomoć nekog online savetovališta ili telefona za psihološku podršku. Ne treba  nipošto da se stidite, to su vrlo očekivane reakcije u ovakvoj situaciji, i mnogi od nas će reagovati na taj način.

Imajte na umu, podjednako  je važno da brinete o  psihološkoj dobrobiti i psihološkom zdravlju sebe I  svoje porodice kao I o fizičkoj. Moćni mehanizmi za nošenje sa izazovnim i teškim trenucima su HUMOR, KREATIVNOST, MUZIKA, IGRA

Isplanirajte dnevne aktivnosti, rutine su važne!

U vašem planu, koji može da bude i za nekoliko dana unapred, treba da bude odvojeno vreme za vaš rad od kuće, dečije učenje, vreme za igru, razgovor, nežnost i maženje. Takođe, u planu treba da se nađe i vreme za kontakte sa vašim važnim osobama – to mogu biti telefonski ili online pozivi.  Sa starijom decom, važno je da oni učestvuju u izradi plana i da imaju što više mogućnost da izaberu kako će rasporediti svoje vreme.

Obogatite i proširite rutine novim aktivnostima

Biće neophodno da uvedete i neke nove rutine. Na primer, rutine vezane za pojačanu higijenu i ponašanje prilikom izlaska napolje.  Takodje, rutine vezane za socijalne kontakte, za rad od kuće i aktivnosti učenja koje su se ranije odvijale u vrtiću ili školi. Nije loša ideja da organizujete poseban prostor/kutak za rad i učenje, kao i odredite  vreme tokom dana rezervisano za ove aktivnosti. Što se tiče ostalih aktivnosti, budite maštoviti i kreativni, učinite nešto što ste oduvek želeli, a za to niste imali vremena.

Mnoge stvari koje ste uobičajeno radili – odlazak u park, igraonicu, druženje sa prijateljima i slično, privremeno nisu moguće – svi možemo biti frustrirani i nezadovoljni. Ovo je prilika da radite na zajedničkoj snazi i povećanju praga tolerancije na osujećenja. Važno je da pronalazimo zdrave i funkconalne mehanizme nošenja sa frustracijom. Budute primer svom detetu. Setite se da su kreativnost, humor i mašta moćni mehanizmi. Prisetite se starih hobija, društvenih igara, ručnog rada, slikanja i crtanja, kulinarskih recepata koje ste želeli da probate, sobnog cveća ili sredjivanja terase – kao i mnogih drugih. Napravite ove aktivnosti zajedničkim.  Osnažite i obogatite porodične odnose.

Ostanite povezani

. Mere socijalne izolacije onemogućuju fizički kontakt sa osobama koje su nam drage I sa kojima smo navikli da provodimo svoje slobodno vreme.Ali to ne znači da ne možemo da ostanemo bliski I pronadjemo alternativne načine da ostanemo u vezi sa onima do kojih nam je stalo. Savremene tehnologije, društvene mreže i video pozivi sa prijateljima i rodbinom uz pomoć interneta u ovakvim situacijama mogu bar donekle ublažiti nedostatak fizičkog kontakta. Snimajte, slikajte vaše aktivnosti, crteže,kulinarske proizvode, kreativne radionice, trenutak duvanja svećica na rođendanskoj torti, i slično.. i podelite ih sa vama važnim osobama.

U narednim danima, predlagaćemo neke aktivnosti i igre sa decom u porodičnom okruženju. Setite se da se deca razvijaju i uče kroz igru.  Podstaknite njihov razvoj i pomozite im da se izraze i da obrade svoja osećanja na način koji je za dečiji uzrast najadekvatniji – kroz igru. Igra sa roditeljima će im pomoći da se osete sigurno i voljeno, a istovremeno će zbližiće celu porodicu

 

Beogradski psihološki centar

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena