Kako bebe spavaju - Beogradski Psihološki Centar
Kako bebe spavaju

Novorođenče je programirano da spava drugačije od nas. Evo šta treba da znamo o tome kako i kada bebe spavaju

Novorođenče obično spava oko 16 sati dnevno. Ono ne zna da odrasli spavaju noću, već spava tokom čitavih 24 sata u kraćim intervalima i provodi najviše vremena spavajući. Programirano je da između hranjenja spava u kratkim intervalima, oko 2-3 sata, bilo da je noć ili dan.

U prvih šest meseci beba će vas buditi tokom noći da je nahranite i umirite. Neke bebe će nastaviti da se bude i kasnije.

Svako novorođenče ima svoj ritam spavanja, kao što ga imate i vi. Pristup koji ćete primenjivati, zavisi od toga kako ste neke druge stvari organizovali, kao na primer gde vaša beba spava – sama u svom krevetiću ili u kolevci spojenoj sa vašim krevetom (side-car crib).

Nekim roditeljima prija da jednostano prate raspored koji bebi odgovara, a da ne nameću svoj ritam. Drugi će želeti malo više kotrole, pa će pomoći svojoj bebi da uđe u ritam, tako što će vremenom uspostaviti jednostavnu, ali fleksibilnu rutinu.

Strogo pridržavanje plana u ovom periodu je nemoguće. Otkrićete da beba neće pratiti ni najbolje pripremljen plan! U prvih nekoliko meseci bebinog života najbolje je usporiti – dajte vremena da se upoznate i razradite šta najviše odgovara i bebi i vama.

Ciklusi spavanja

Svaki put kad novorođenče spava, ono prođe kroz ciklus dubokog i laganog sna. Njegov ciklus spavanja traje oko 40 minuta.

Nakon svakog ciklusa novorođenče se na kratko razbuditi. Kad se budi ono obično stenje ili plače. Dešava se da se beba uzvrpolji i migolji dok prelazi iz dubokog u lagani san i obrnuto. Ako se razbudi na kraju jednog od ciklusa spavanja, verovatno ćete morati ponovo da ga uspavljujete.

Prevremeno rođene bebe teško ulaze u ciklus dubokog sna. One kada spavaju provedu skoro 80% vremena u ciklusu laganog snu. Dok bebe rođene na vreme polovinu vremena spavanja provedu u dubokom snu.

Kako da umirite i uspavate bebu?

Primenite tehniku umirujućeg tapkanja. To je nežno, ritmičko tapkanje koje će opustiti i uspavati bebu.

Evo kako se ono primenjuje:

 1. Bebu spustite da leži na boku, okrenutu tako da vas ne vidi.
 2. Nežno, jednom rukum pridržavajte bebino rame.
 3. Drugom rukom nežno i polako tapkajte bebu po guzi ili butini.
 4. Neka tapkanje bude u određenom ritmu – na primer: pratite ritam otkucaja vašeg srca.
 5. Pevajte tihu, smirujuću pesmu da vam pomogne da nađete ritam. Bebi neće smetati ako falširate ili ne znate sve reči. Ako vam se učini da se bebi ne dopada pevanje, pevajte ili brojte u sebi, kako bi tapkanje ostalo u ritmu. Možete da probate i da govorite “šššš” u ritmu sa tapkanjem.

Ponekad je najbolje tapkati bebu sa dve ruke. Evo kako dse to radi:

 1. Dok tapkate bebinu guzu ili butinu, uključite i drugu ruku koja je na bebinom ramenu.
 2. Nastavite da tapkate naizmenično i u ritmu.
 3. Kad beba počne da se smiruje i opušta, usporite polako tapkanje. Kad se skroz smiri prestanite sa tapkanjem, ali nemojte skroz skloniti ruke, već ih ostavite na bebi još nekoliko sekundi.

Postoje i druge tehnike za umirivanje, pa probajte i vidite šta vađoj bebi najviše prija.

 • Nežno mazite bebu po čelu.
 • Tapkajte dušek na kome beba leži.
 • Dok držite bebu za rame i bok i nežno je ljuljajte.
 • Blago drmusajte krevetac.

Ako je beba mirnija kada je povijena, pre nego što primenite tehniku umirujućeg tapkanja,  možete probati da je umotate u tanku maramu od pamuka ili muslin.

Ako sisanje cucle smiruje bebu, možete je koristiti tokom umirivanja. Ako je to potrebno, možete je nežno pridržavati.

Možete pokušati da tapkanjem umirite beba i ako plače. Ponekad bebe dosegnu vrhunac plakanja tačno pre nego što se umire i uspavaju. Ako je mnogo uznemiren, u redu je prestati i zagrliti ga.

Isprobavajte i vidite šta vašoj bebi odgovara. Ali upamtite posle umirivanja, obavezno bebu okrenite da spava na leđima.

Ako nijedna tehnika ne uspeva, i vi počnete da se osećate besno ili uznemireno, najbolje je da na kratko ostavite bebu u krevecu. Udaljite se, i dajte sebi trenutak da se smirite. Bebi neće škoditi ako malo duže plače.

Ritam spavanja, buđenja i hranjenja

U toku prvih nekoliko meseci, normalno je da se novorođenče budi 2-3 puta u toku noći zbog hranjenja.

Ako je vaša beba prevremeno rođena ili je rođena na vreme ali je imala malu telesnu težinu, pedijatar ili medicinska sestra možda će vam preporučiti da je češće noću budite zbog hranjenja.

Između prvog i trećeg meseca beba će verovatno početi ređe da se budi noću.

Kad beba uđe u treći mesec života, možda će početi noću da spava i po 4-5 sati. Ali, sve do šest meseci, mnogim bebama je potrebno češće noćno hranjenje i pomoć da se umire i ponovo uspavaju.

Najvažnije je da budete fleksibilni u pogledu rasporeda spavanja i hranjenja. Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da treba započeti sa uvođenjem dnevnog rasporeda, kada vi osetite da je vreme, tako što ćete određene stvari raditi sličnim redosledom svakog dana.

Kada se beba probudi, probajte sledeće:

 • Ponudite joj da jede.
 • Promenite pelenu.
 • Malo joj pričajte i igrajte se sa njom.
 • Vratite je na spavanje.

U toku noći preskočite priču i igranje, već odmah pređite na umirivanje i uspavljivanje bebe.

Igra za male bebe može da bude i samo tiho maženje ili par minuta provedenih u istezanju i bacakanju na ćebetu. Otkrićete da je 10-20 minuta igranja bebi sasvim dovoljno. Neke bebe se umore ako su budne duže od 1-1,5 sata. Druge, neće imati ništa protiv da se igraju mnogo duže.

Otkrijte koji su znaci umora kod vaše bebe i pratite njen govor tela kako bi znali kad je vreme za spavanje.

Ključno je da u toku dana pratite kada beba ima potrebu za hranjenjem, igrom i spavanjem, a da onda počnete da ih, u sličnom redosledu, izvodite tokom svakog dana.

Ako bebu držite budnom ceo dan, to joj neće pomoći da noću bolje spava. Za nju je spavanje u toku dana jednako važno. Da razmak između hranjenja ne bi bio predugačak, preporučuje se da u toku dana beba ne spava duže od četiri sata odjednom. Opšte je pravilo da novorođenče mora da jede na svaka 2-4 sata. Ako je lepo nahranite, beba će bolje spavati.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena