Igrajte se sa novorođenom bebom! - Beogradski Psihološki Centar
Igrajte se sa novorođenom bebom!

Kroz igru bebe uče i razvijaju se na svim poljima, uključujući i pokret. Kad se igrate sa bebom, omogućite joj da razvija pokrete i motoriku.

Igranjem se zbližavate sa njom i pomažete joj da uči o svetu oko sebe. Ideje za igru sa novorođenčetom su veoma jednostavne – pokušajte samo da pričate, pravite neobične izraze lica, pevate pesmice, smejete se i duvate vazduh kroz stisnute usne.

Igranje sa novorođenčetom nema veze sa konkretnim igrama i igračkama – ono se zasniva na interakciji između bebe i vas. Najbolja igračka za novorođenče ste vi!

Zašto je važno da se igrate sa bebom?

Igranje vam pomaže da se upoznate sa bebom. Beba tokom igre počinje da vam veruje, da se oslanja na vas i da se oseća bezbedno i voljeno.

Igra razvija mozak bebe i podstiče opšti razvoj, sposobnost učenja i zdravlje. Beba upoznaje svet oko sebe i uči kako da se prema tom svetu odnosi.

Igra bebi pomaže da nauči da govori i da razume reči. Kada zbog obaveza ne možete da se potpuno posvetite igranju sa bebom, i dalje možete sa njom da pričate dok nešto drugo radite – na primer, dok kuvate, kupujete ili slažete veš.

Igranje vam može reći mnogo toga o bebinom karakteru. Isprobajte grublju i luckastiju ili tihu i mirnu igru – brzo ćete otkriti šta vaša beba voli.

Ideje za igru sa novorođenim bebama

Igra je prirodan način kojim bebe i mala deca uče. Evo nekih ideja za igru sa novorođenim bebama:

– Pevajte, ćaskajte, golicajte je, brojte joj prste na nogama, duvajte vazduh kroz stisnute usne – jednostavne igre su najbolje za novorođenčad.

Bebe vole i dečije pesmice koje uključuju dodir kao “Taši taši tanana”. Pevajte bebi dečje pesmice ili tradicionalne pesme iz kraja iz kog potičete.

– Pravite zanimljive izraze lica, smešite se bebi, smejte se, prevrćite očima ili isplazite jezik. Iskoristite vreme dok joj menjate pelenu za ovakve igre licem-u-lice.

– Dajte bebi razne predmete da ih oseti. Biće joj zabavne mekane

igračke, zvečke ili knjige od tkanine sa stranicama u različitim materijalima. Dodirivanjem raznih predmeta vaša beba uči o svetu oko sebe.

– Omogućite bebi da gleda razne stvari – napolju, unutra, različite ljude ili drugačije prostorije.

– Neka se svaki dan beba igra na stomaku. Ovaj položaj predstavlja vežbu za vašu bebu, za drženje glave uspravno. Beba može da

vidi stvari iz druge perspektive. Uvek nadgledajte bebu tokom igre na stomaku i, kad je vreme za spavanje, okrenite je na leđa.

– Pričajte bebi ili samo proizvodite neobične zvuke, i čekajte da ona odreaguje. Možda će potrajati, ali ćete se na kraju iznenaditi šta sve bebe imaju da “kažu”. Na ovaj način učite bebu da je razgovor zapravo razmena reči, slušanje sagovornika i odgovaranje.

– Probajte da čitate sa bebom. Nikad nije rano da počnete, ali setite se da knjigu morate držati blizu – novorođenčad vide samo 20-30 cm ispred sebe.

Bebe i deca ispred ekrana

Kada mala deca provode vreme ispred ekrana, najvažnije je izabrati kvalitetne programe i aplikacije i razvijati im zdrave navike.

Ekspreti za dečji razvoj preporučuju da se ograničava vreme koje dete dnevno provede ispred ekrana. Na taj način se smanjuju rizici nekontrolisanog korišćenja ekrana.

Najnovija uputstva Američke pedijatrijske akademije kažu sledeće:

  • Deca do 18 meseci ne bi trebalo da provode vreme pred ekranom osim za potrebe video-razgovora (video-chatting);
  • Deca između 18 meseci i 2 godine mogu da gledaju ili koriste programe ili aplikacije visokog kvaliteta ako ih odrasli gledaju ili se igraju sa njima kako bi im pomogli da razumeju ono što gledaju.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena