Igra je za bebe otkrivanje sveta - Beogradski Psihološki Centar
Igra je za bebe otkrivanje sveta

Za bebe i decu igranje nije samo zabava. Kroz igru najbolje uče, otkrivaju sami sebe, istražuju kako svet funkcioniše i kako se oni u taj svet uklapaju. Kroz igru i istraživanje bebe upoznaju svet koji ih okružuje i traže svoje mesto u njemu. Igranje je zabavno, ali je i ključno za učenje, razvijanje i zdravlje bebe

Šta da očekujete kad se igrate sa bebom

Bebe vole da pomeraju ruke i noge. One pružaju ruke ka svemu: ka vašem licu, igračkama, kućnim ljubimcima, braći i sestrama… Na ovaj način istražuju svet.

Bebe tek otkrivaju kako stvari funkcionišu. Na primer, kada beba prodrma zvečku, to joj govori da ona sama može nešto da uradi, u ovom slučaju – da proizvede zvuk. Zato je željna da sazna šta još to ona može.

Kako beba raste, igranje postaje sve aktivnije. Beba počinje da izvlači stvari iz fioka, baca hranu na pod, pritiska svako dugme koje ugleda i ubacuje igračke tamo gde im nije mesto. To je sve normalno. Beba na ovaj način saznaje kako stvari funkcionišu.

Dobro je podsticati inicijativu bebe da vodi igru, ali budite spremni da preuzmete kontrolu u slučaju da igra postane opasna.

Beba nije svesna opasnosti, pa joj opasne stvari mogu delovati zabavno. Zato treba da prilagodite prostor tako da kuća bude što bezbednija za bebu.

Ideje za igranje sa bebom i igre za bebe

Različiti doživljaji obogaćuju bebin unutrašnji svet.

 • Duvajte vazduh kroz stisnute usne, isplazite se, pravite neobične izraze lica ili se igrajte „viru-viru“.
 • Pravite zajedno buku. Pevajte pesmice, udarajte bučno u posuđe i tresite zvečke ili zvonca.
 • Napravite bezbedno mesto u vašem domu kako biste imali gde da podstičete pokret i igru. Tako beba dobija prostor da vežba sposobnosti kao što su sedenje, puzanje, ustajanje, hodanje uz pridržavanje za nameštaj i slobodno hodanje.
 • Dozvolite bebi da dodiruje različite stvari – neka oseti glatku koru jabuke, grubu površinu kockica za igru ili hladnoću kockice leda. Bebe takođe vole da dodiruju različite delove vašeg lica, a vole i da vi dodirujete njih.
 • Pevajte jednostavne dečje pesmice. Dobre su i tradicionalne pesme iz kraja iz kog potičete ili pesme na vašem maternjem jeziku. Bebe posebno vole rime i pesme koje uključuju pokret i dodir.
 • Razgovarajte sa bebom. Pričajte ili samo pravite zvuke i čekajte na odgovor – iznenadiće vas koliko toga beba ima da vam kaže!
 • Čitajte bebi. Neka čitanje bebi postane navika – vaše specijalno druženje – čak i ako beba stalno traži da joj se čita ista priča. Slušanjem iste priče beba uči jezik.
 • Dok čitate, pričajte priče ili pevajte pesmice uz pratnju pokreta. Na primer, tapšite dok pevate „Taši, taši, tanana“.
 • Idite na razna mesta zajedno. Izađite u šetnju u park, idite na igralište, plažu, selo ili bilo koje drugačije okruženje – gde god ima raznih stvari za gledanje, slušanje i dodirivanje. Svaki put kad ste u prirodi i pustite bebu da se igra na stomaku, ona tada vidi svet na potpuno nov način.
 • Uprljajte se kroz igru u pesku, blatu, sa glinom, plastelinom ili bojama za slikanje prstima. Ali uvek budite sigurni da materijali koje koristite za igru nisu otrovni zato što će beba sigurno u nekom trenutku staviti prste u usta.
 • Igrajte se i pljeskajte dok bebu kupate! Uz nekoliko jednostavnih koraka kupanje može biti potpuno bezbedno za igru.
 • Dajte bebi da se igra sa različitim tekstilima, papirima i sunđerima različitih tekstura i boja. Pričajte bebi o tim materijalima, kako izgledaju i kakav je osećaj držati ih. Na primer, možete mekani crni materijal uporediti sa mekanim krznom.

Od samog rođenja mozak bebe vredno radi dok ona pokušava da razume svet i samu sebe. Beba zapravo neprestano uči, čak i kada deluje da se samo igra. Evo nekih jednostavnih i zabavnih ideja za igranje, kojima pomažete razvoj saznajnih (kognitivnih) sposobnosti kod bebe.

Mašta, razvoj kreativnosti i igranje kod bebe

Beba je impresionirana vama. Vaše lice, izrazi, glas i dodiri podstiču njenu maštu i pomažu joj da uči.

Od petog meseca beba postaje impresionirana sobom! Počinje da se gleda u ogledalu i da prati kako se sama menja. Još uvek nije svesna da gleda samu sebe, to saznanje dolazi tek kasnije.

Kroz igru, sa novim doživljajima i eksperimentima sa novim zvucima, mestima, aktivnostima i osećanjima, beba postaje kreativnija i maštovitija.

Sa pet-šest meseci beba upoznaje svet razvija se putem dodira i čula ukusa, zato u tom periodu sve stavlja u usta.

Bebe su po prirodi znatiželjne, pogotovo u svom okruženju. Žele sve da istraže, posebno kad počnu da puze. Tada zaviruju u fioke, ispod kreveta i svuda po kući.

Takođe, uživaju u tome da saznaju šta se dešava kada udaraju jednim predmetom o drugi ili koriste svoj glas. Sa oko sedam meseci počinju da ponavljaju zvuke koje vi pravite.

Za bebe je korisno da gledaju slike u knjigama. Postepeno počinju da povezuju da su slike povezane sa stvarima u svetu koji ih okružuje. Na primer, povezaće da vaš pas ili pas iz parka liči na sliku psa iz knjige.

Kasnije, bebe počinju da koriste svoju maštu i da se same igraju. Uzeće kocku i pretvarati se da je ona mobilni telefon ili će se igrati “sakrivanja lica” koristeći jastuk. Bebe tada zapravo ponavljaju stvari koje vi radite.

Igranje i razvoj saznajnih sposobnosti

Bebe su aktivni i znatiželjni istraživači, uvek zauzeti posmatranjem, razmišljanjem i pokušajima da razumeju kako stvari funkcionišu. Kroz nova iskustva, pogotovo ona koja stiču igranjem, one uče i rastu.

Pomoću igre bebe razvijaju sposobnosti kao što su: razmišljanje, razumevanje, komunikacija, pamćenje, mašta i predviđanje onoga što sledi. Ove sposobnosti su deo razvoja saznajnih sposobnosti bebe.

Za bebe je najbitniji deo igre interakcija sa vama. Dok se igrate sa bebom, pružate joj bitne informacije koje joj pomažu da razume svet. Na primer, jednostavna igra sakrivanja lica pomaže bebi da nauči da, kad tata nestane, posle nekog vremena se ipak vrati.

Ideje za igranje kojima pospešujete saznajni razvoj bebe

Sa 3–6 meseci

Evo nekih zabavnih i jednostavnih ideja za igranje sa bebom:

 • Čitajte knjige, pevajte pesme, recitujte dečje pesmice zajedno. Bebe vole knjige od tekstila sa različitim teksturama, prikačenim oblicima i lutkama.
 • Naučite bebu kako da drži, pusti i kotrlja različite lopte. Tako je učite kako se stvari kreću.
 • Igrajte se sa zvečkama, zvoncima i drugim igračkama koje prave buku.
 • Ređajte igračke oko bebe kako biste je podstakli da se kreće.

Sa 6–12 meseci

Od ovog uzrasta vi i beba možete istraživati nove načine za igru:

 • Nabavite puno zabavnih igračaka za kupanje koje mogu da se potapaju, pune vodom, plutaju i da se iz njih voda prosipa. Plastična flaša ili kuhinjska posuda mogu da posluže jednako dobro kao i kupovne igračke.
 • Dajte bebi igračke kod kojih se, kada pritisne dugme, nešto dogodi. Isprobajte aktivnosti kao što su drmusanje ili udaranje predmeta.
 • Igrajte se kockicama za ređanje i igračkama koje beba može da kotrlja ili gura po podu.
 • Kada čitate bebi, koristite različite glasove za karaktere ili pravite zvuke raznih životinja.

Bebi možete ponuditi nekoliko opcija za igru i pustiti je da ona izabere, ali je nemojte preopteretiti. Pustite je da sama u svom ritmu izabere šta ona želi.

Dobro je povremeno se udaljiti i dati detetu šansu da samo shvati neke stvari. Tada bebi možete pomoći tako što opisujete ono što ono radi. Na primer: „Ta šerpa pravi mnogo buke kada je udaraš!“

Dobro je reagovati na bebina interesovanja i podeliti njenu radost kada otkrije nove stvari, ma koliko to otkriće bilo sitno. Na primer: „Vidi kako taj mali crveni brod pluta u kadi“.   

Kognitivni razvoj bebe: šta da očekujete od 8. do 12. meseca

Beba će verovatno uraditi sledeće:

 • Od 8. meseca će pogledati u predmet kada izgovorite njegov naziv;
 • Pričaće vam gukanjem i očekivati da odgovorite;
 • Biće impresionirana starijom decom;
 • Obožavaće igre gde se radnja ponavlja i slušanje istih priča;
 • Prepoznavaće ljude koje vidi barem jednom nedeljno;
 • Reagovaće na vaše izraze lica – na primer, ako beba vidi novu igračku i vi se nasmejete, to joj saopštava da je igračka bezbedna i zabavna;
 • Istraživaće nove predmete tako što će ih stavljati u usta.

Od 8. do 12. meseca beba izgleda kao da eksperimentiše tokom igranja. Na primer, baciće činiju na pod i gledati kako pada, prevrnuće kantu za đubre ili će igračke bacati u pravcu zida kako bi otkrila kako stvari funkcionišu. Isprobavaće svaku igračku ili predmet na koji naiđe – šolje, tanjire, pa čak i kućne ljubimce.

Kad te stvari radi, to nije zato što je nevaljala, nego zato što uči šta je uzrok, a šta posledica – tj. „ako uradim ovo, desiće se ono“. Nije neobično da se bebi dopadaju igračke koje imaju element uzroka i posledice – kad se igra sa njima, ona uči da, ako pritisne dugme, nešto se dešava.

Ako bebi date dovoljno mogućnosti da isprobava okruženje, ona će svakim danom sve više učiti. Obezbedite bezbednu sredinu i uvek nadgledajte bebu kako bi mogla da se kreće i uči slobodno.

Sve bebe su jedinstvene i razvijaju se u svom ritmu. Ako ste zabrinuti za bilo koji aspekt razvoja svog deteta, obratite se pedijatru ili patronažnoj sestri. Ako dete ide u jaslice ili vrtić, možete o tome pričati i sa vaspitačima.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena