Fer plej - Beogradski Psihološki Centar
Fer plej

Igra je važnija od pobede, ali zdrav takmičarski duh koristan je za decu kada se njime pravilno upravlja. Naučite dete šta je fer plej i kako da podnese poraz

Deca i fer plej

Pravedno igranje je kada razumete pravila igre i primenjujete ih u praksi. To garantuje da će u igri uživati svi učesnici.

U nekim igrama možete sami da smišljate pravila. Ovo može biti dobar način da decu naučite kako da zajednički rešavaju probleme i budu fleksibilna.

Kroz fer plej se, takođe, uče i društvena pravila kao što su čekanje na red, pristojnost, pomaganje drugom detetu da shvati šta treba da radi ili igranje tako da svi imaju jednaku šansu da pobede.

Kako detetu objasniti fer plej: saveti

Pratite ove savete kako biste naučili decu da uživaju u fer plej igri.

 • Uzmite u obzir uzrast vašeg deteta. Deca lakše uče fer plej kroz igre koje su odgovarajuće njihovom uzrastu. Na primer, deca mlađa od 6-7 godina ne razumeju najbolje formalna pravila. Zato su za mlađu decu bolje jednostavne igre u kojima se igrači redom smenjuju kao što je “Ne ljuti se čoveče”. Pomaže i kada su partije u igri brze.
 • Dajte detetu priliku da isprobava različite igre. Što više iskustva i prakse, to bolje. Isprobajte društvene igre i igre sa loptom, takmičarske igre zasnovane na veštini kao što je šah, takmičarske igre na sreću i igre zasnovane na saradnji kao što je pantomima. Čak i kroz izmišljene igre deca mogu da vežbaju čekanje na red.
 • Neka se igraju sa raznim saigračima. Dobro je za vaše dete da se igra sa decom koja su starija ili mlađa od njega. Na taj način naučiće da brine o mlađem detetu i da objašnjava pravila, a starija deca mogu da mu budu dobar uzor.
 • Navedite pravila igre. Pre nego što igra počne, svi moraju da znaju pravila. Kada se igrate sa mlađom decom, pravila treba da budu što jednostavnija.
 • Uključite i društvena pravila. Ta pravila mogu da se odnose na čekanje na red i smenjivanje, kao i čestitanje pobedniku.
 • Dajte svoj komentar. Pohvalite dete kada deli, čeka na red ili primeni neko od pravila fer pleja. Jasno istaknite šta je dobro uradilo. Možete reći: “Mislim da je sjajno što si se rukovao sa drugim timom na kraju igre”.

Deca uče o fer pleju tako što gledaju kako se vi ponašate. Kada vi sami igrate po pravilima, prihvatate odluke sudija i dobar ste saigrač, dajete dobar primer svojoj deci. Dobar uzor možete biti i kada ne učestvujete u igri tako što ćete govoriti: “Više sreće drugi put”, “Dobar pokušaj” i “Odlično odigrana partija”.

Fer plej i takmičenje

Takmičenja mogu biti dobra za decu.

Kada se deca međusobno takmiče, igra postaje izazovnija, a to ih motiviše da daju sve od sebe. Na taj način unapređuju se veštine, podstiče disciplina i usredsređenost, a deca se ponose svojim uspesima.

Međutim, takmičenje povećava želju za pobedom. Kada do toga dođe, deci ume da bude teško da ostanu fer u igri. Pošto su sada željni pobede, možda pokušaju da se žale na pravila ili druge igrače. Neki će se možda posvađati i sa igračima u sopstvenom timu ili početi da varaju.

Takmičarska lista

Takmičenje bolje funkcioniše kada su pravila jasna, fer i odgovarajuća uzrastu igrača. Važno je da ih pre početka igre svi razumeju i prihvate. Takođe je bolje ako deca imaju slične sposobnosti.

Evo nekoliko pitanja pomoću kojih možete da utvrdite da li će određena takmičarska igra biti dobro iskustvo za vaše dete:

 • Da li je igra odgovarajuća uzrastu deteta? Možete igru da korigujete kako bi bolje odgovarala uzrastu deteta ili mu recite da će je igrati kad još malo poraste.
 • Da li dete ima šansu da pobedi? Igrajte igre na sreću gde vaše dete, kao i svi ostali igrači, imaju jednaku šansu da pobede.
 • Da li protivnik igra fer? Reagujte – bilo da insistirate da pravila moraju da se poštuju ili da zaustavite igru.

Šta kada su u pitanju takmičarski sportovi? Deca bolje podnose takmičenje kada su starija. Ako je vaš dete mlađe i želi da proba neki sport, potražite školice sporta namenjene deci, gde su treninzi prilagođeni uzrastu vašeg deteta.

Kada deca ne igraju fer

Evo šta možete da preduzmete kada je vašem detetu teško da igra po pravilima:

 • Recite detetu smirenim tonom i jasno kakvo ponašanje od njega očekujete. Objasnite šta sve treba da uradi kako bi igralo po pravilima. Na primer: “Važno je da svi prate pravila igre, a po pravilu, kada si ti na redu, možes samo jednom da baciš loptu”. Možete detetu reći da razumete da je teško pratiti pravila, ali da je to jako važno. Možda će mu tako biti lakše da kontroliše svoja osećanja.
 • Ako dete nastavi da se ponaša kako ne treba ili postane još gore, korigujte njegovo ponašanje. Recite mu da je za njega igra gotova, a o ponašanju popričajte kada se malo smiri.
 • Pričajte sa detetom o osećanju frustracije i o tome šta sledeći put da uradi. Pre nego što dete ponovo počne da igra, postavite neka osnovna pravila. Na primer: “Ako se žališ na pravilila, nećeš moći da igraš”.
 • Podsetite dete da je u igri važna zabava, a ne ko je pobedio ili izgubio. U komentarima se fokusirate na zabavni segment igre, a ne na pobedu i poraz.
 • Ako se vaše dete hvali pobedom kako bi privuklo pažnju i zadobilo poštovanje drugih, pokušajte da pohvalite njegov uspeh u nekom drugom segmentu igre – recimo, kada sarađuje, deli ili pomaže drugima.

Pobediti i izgubiti

Nije važno da li ste pobedili ili izgubili – već kako igrate igru. Kada vaše dete ovo shvati, u igri će biti dobar saigrač i zabavljaće se, bez obzira na to da li pobeđuje ili gubi.

Dobar je osećaj pobediti i u redu je ako se vaše dete ponosi pobedom. Ali je važno i da bude dobar pobednik. To znači da ima razumevanja za onog ko je izgubio i da mu pruža podršku. Kad od je moguće, odvratite dete od razmetanja pobedom i naglasite da je najbitnije da se u igri sa ostalom decom zabavlja.

Ponekad je teško da gubitak prikažete detetu kao pozitivno iskustvo. Ali, kako bi ono lakše podnelo loša osećanja, naglasite mu da je odlično igralo. Pohvalite njegov trud tako što ćete reći: “Odlično si pomagao mlađoj deci” ili “Baš si lepo pratio pravila”.

Deci – a i odraslima – lakše je kada gube u igrama na sreću nego igrama zasnovanim na veštini. To je zato što, kada izgubite u igri na sreću, to ne govori ništa loše o vašim sposobnostima. Ako vaše dete teško podnosi kada izgubi, pokušajte prvo da igrate igre na sreću, pa postepeno pređite na aktivnosti zasnovane na veštinama.

Igre na sreću su “zmije i merdevine” ili “ne ljuti se, čoveče”.

Igre veštine su “spoj 4”, šah ili “Mikado”.

Bićete u iskušenju da pustite dete da pobedi. Na taj način igra će mu biti interesantnija i imaće više samopouzdanja. Mlađu decu možete povremeno da pustite da pobede, pogotovo kada igraju sa odraslima. Ali, ako dete stalno puštate da pobedi, biće mu teško da shvati da u stvarnom svetu neće uvek pobeđivati, a kada pobedi svojom zaslugom, neće u tom osećaju dovoljno uživati.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena