Da li je bebu moguće razmaziti? - Beogradski Psihološki Centar
Da li je bebu moguće razmaziti?

Malu bebu je nemoguće razmaziti. Ako novorođenče plače, to je zato što mu treba vaša pomoć. Ako na njegov plač odgovarate smireno i dosledno, učite bebu da je svet oko nje bezbedno i predvidivo mesto.

Da li je bebu moguće razmaziti?

Odgovor na to pitanje je NE!

Možda vas brine – ili vam drugi ljudi govore – da ako na plač prečesto popuštate, ili ste bebi previše posvećeni, da ćete je razmaziti. To se neće desiti. Reagovanjem na bebine potrebe ne stvarate loše navike.

Veoma male bebe ne umeju svesno da povežu uzrok i posledice. One ne razmišljaju „Plakaću dok ne dobijem ono što hoću!“

Kada beba plače ili je uznemirena, moguće je da joj je hladno ili je gladna, potrebno joj je zameniti pelenu, ili je nešto boli. Moguće je i da samo želi da zna da ste u blizini. Ignorisanje bebe, kada je uznemirena, neće je naučiti da sama reši svoje „probleme“, zato što ona još uvek nije za to sposobna.

Zašto je značajno da odgovorite na poziv bebe

Vaša beba se u potpunosti oslanja na vas i očekuje da joj pružite sve što je potrebno da raste i razvija se.

Ako smireno i dosledno reagujete na bebine zahteve za pažnjom, tako što se brinete za njene potrebe ili ste samo tu, beba uči da može da vam veruje da ćete zadovoljiti njene potrebe. Zbog toga se tokom vremena oseća bezbednije.

To je dobro i za vas i za bebu.

Bebe koje rano u životu imaju dosledne i brižne odnose brže razviju neraskidive veze sa svojim starateljima. Ove bebe se bolje nose sa stresom u predškolskom uzrastu. Bolje se slažu sa drugom decom. A kao odrasle osobe biće, verovatno, fizički i emocionalno zdravije.

Reagovanje na bebine pozive je dobro i za vas, jer vam pruža osećaj da, kao roditelj, radite dobar posao. Slušati bebu kako plače i ne pružati joj utehu koja joj treba može biti izuzetno stresno.

Umesto pitanja „Da li bebu možete razmaziti?“, pitajte se „Kako da pomognem bebi da se povezuje sa mnom i sa drugim ljudima?“ Ovo će vam pomoći da saznate kako treba da reagujete kad ste vašoj bebi potrebni.

Usklađivanje rutine i fleksibilnost

Imajte u vidu da je u ranim godinama života najbitnije da bebi pomognete da ostvari snažnu vezu sa vama kroz smireno i dosledno reagovanje na njene potrebe. Navikama ćete se baviti kasnije.

Možda se brinete da, ako suviše mazite bebu kad je uznemirena, ona neće ući u ritam spavanja.

Većina novorođenčadi nema definisan ritam dnevnog i noćnog spavanja. Što znači da nije realistično očekivati od novorođenčeta da prati strogu rutinu.

Neki roditelji smatraju da jednostavan i fleksibilan plan hranjenja, zatim igre i spavanja pomaže bebi, a njima daje osećaj kontrole. Drugi nalaze da je bolje biti samo fleksibilan, bez nametanja bilo kakvog ritma, pogotovo u prvih nekoliko meseci.

Od 6. do 12. meseca beba donekle počinje da kontroliše svoje ponašanje. Ovo je dobro vreme da lagano počnete da uvodite granice kako biste postavili osnov za buduće učenje deteta pozitivnom ponašanju.

Spavanje beba: šta da očekujete

Novorođene bebe spavaju u proseku 16 sati preko dana, ali obično u kratkim intervalima. U prvih nekoliko nedelja, dok se vi i vaša beba tek upoznajete, možete uvoditi tehnike umirivanja, koje ćete koristiti i kasnije, kad počne da uči duže da spava.

Hranjenje bebe: šta da očekujete

Ako mislite da vaša mala beba stalno plače da biste je hranili, verovatno ste u pravu! U prvim danima bebe obično treba hraniti svaka 2–4 sata. Reagovati i davati bebi šta joj treba najznačajnije je za njen razvoj.

Treba znati da većina beba nakon nekoliko nedelja života uspostavi raspored hranjenja. Takođe, nauče da danju češće traže hranjenje, a noću ređe.

Iskoristite hranjenje da se zbližite sa bebom i gradite brižan odnos od poverenja. Hranite je u smirenoj i veseloj atmosferi. To je veoma važno za razvoj vaše bebe.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena