Pričanje priča i čitanje podstiču razvoj bebe, kao i razvoj vašeg odnosa - Beogradski Psihološki Centar
Home Prva godina Igra i učenje Pričanje priča i čitanje podstiču razvoj bebe, kao i razvoj vašeg odnosa

Pričanje priča i čitanje podstiču razvoj bebe, kao i razvoj vašeg odnosa

Pričanje priča i čitanje podstiču razvoj bebe, kao i razvoj vašeg odnosa

Priče podstiču razvoj deteta i vašeg odnosa sa njim. Zato im čitajte

Zašto je čitanje važno za bebe i malu decu?

Kada pričamo priče, razgovaramo i pevamo svakog dana, podržavamo razvoj deteta na mnogo različitih načina:

 • pomažemo detetu da nauči zvuke, reči i jezik – razvoj ranih čitalačkih veština
 • učimo da ceni knjige i priče
 • podstičemo maštu i radoznalost
 • pomažemo da se dečji mozgovi, društvene i komunikacione veštine razviju
 • pomažemo detetu da nauči razliku između stvarnosti i pretvaranja
 • podstičemo dete da razume promenu i nove ili zastrašujuće događaje, kao i jake emocije koje sa tim idu.

Čak i samo gledanje knjiga, može vam pomoći da budete odličan pričalac priča i dobar model za razvoj jezika i korišćenje knjiga. Vaše dete uči gledajući kako držite knjigu i kako, polako okrećući strane, prelazite knjigu.
Čitanje knjiga sa decom korisno je i za odrasle – omogućava povezivanje deteta i odraslog, i pruža priliku da se odnos još više razvije.

Sa čitanjem na glas počnite kad god želite – što pre, to bolje. Beba će voleti da je držite u rukama, da sluša vaš glas, da sluša rime i ritam priče i da gleda u slike.

Pričanje priča i pesme

Čitanje nije jedini način da podstaknete razvoj jezika i kasnije pismenosti.
Pričanje priča, pevanje pesmica i zajedničko izgovaranje rima, veoma su pogodni – a verujemo da će vašem detetu biti i zabavni. Nekada će birati radije to nego čitanje. Verovatno ćete uživati u izmišljanju priča ili u pričanju priča iz vašeg detinjstva. Vaše dete će usvajati nove reči iz svega što ste zajedno radili uz priču.

Ako detetu čitate na drugom jeziku

Možete da čitate, pevate ili pričate priče na jeziku koji vam je najlakše da koristite. Knjige na dva jezika su odličan resurs.
Ukoliko koristite jezik koji vam je najprirodniji, olakšavate sebi komunikaciju i pomažete da čitanje, pričanje i pevanje budu zabavniji i za vas i za bebu. I kada pričate drugi jezik, radite isto – pružate priliku detetu da nauči da se reči sastoje od pojedinačnih slova, slogova i zvukova, i da su reči povezane sa slikama na strani knjige.
Ne brinite ukoliko se u okruženju vašeg deteta govori više jezika. Ukoliko je okruženo različitim jezicima, dete će još lakše naučiti jezik koji većina koristi, i to kad krene u vrtić ili školu.

Kada čitati, pevati i pričati slike svom detetu

Kupanje, spavanje, vožnja tramvajem, autobusom, u kolima, u parku, u kolevci, u kolicima, dok ste u čekaonici kod lekara – uvek i svuda možete da čitate. Knjige treba da budu deo vaše dnevne rutine – nosite ih da čitate i uživate svuda.
Treba da znate kada da stanete-to je jednako važno kao i da nađete vreme da čitate i pričate. Obratite pažnju na to kako dete reaguje na priču, i zaustavite se ukoliko u tome ne uživa. Uvek možete da probate ponovo!
Ukoliko nemate knjigu ili ne možete da osmislite priču na licu mesta, ne brinite. Ima mnogo načina na koje vi i dete možete da zajedno gledate slova, reči i slike. Na primer, možete da gledate:

 • pakete kod kuće ili u prodavnici, naročito ambalažu u koju je upakovana hrana
 • odeću – šta piše na majci, koje je boje?
 • pisma i poruke – šta piše na njima, ko ih šalje?
 • znake ili postere u radnjama, ili u autobusima i tramvajima, pokažite oznake koje sadrže ista slova kao ime vašeg deteta
 • jelovnike u restoranima – možda će starijoj deci biti zabavno da gledaju jelovnike i otkrivaju šta bi volela da jedu

Saveti za čitanje knjiga sa bebama i malom decom

 • Napravite rutinu i pokušajte da pročitate bar knjigu dnevno. Stolica za čitanje u kojoj vam je oboma udobno može da postane deo vaše rutine čitanja.
 • Isključite TV ili radio, i pronađite mirno mesto na kome ćete čitati tako da dete čuje vaš glas bez ometanja
 • Pokušajte da glumite, pravite smešne zvuke i glasove – igrajte se i zabavljajte!
 • Uključite vaše dete tako što ćete razgovarati o slikama, i ponavljati poznate reči i fraze
 • Pustite vaše dete da bira knjige kada je dovoljno odraslo da pita-i budite spremni da mnogo puta iznova pročitate istu knjigu

Ako imate stariju decu, ona mogu da pokazuju mlađoj, ili da zajedno čitate. Naizmeničnost, pitanja i slušanje odgovora pomoći će vašoj deci kad počnu da čitaju.
Čak i kada čitate nekoliko minuta, to je korisno, ne morate uvek da završite knjigu. Kako deca rastu, biće sve spremnija da čitaju duže.

Koje vrste knjiga možete da čitate sa detetom?

Ima puno knjiga koje možete da izaberete. Pravilo je da imaju dobru rimu, ritam i ponavljanje. U stvari, jedan od načina na koji deca uče je kroz ponavljanje i rimu.
Možete i da varirate knjige i štampane materijale koje čitate. Slikovnice, časopise, uputstva za upotrebu, sve to može biti veoma zanimljivo i primenljivo. Možete i da se razmenjujete sa drugim roditeljima.

Idite u biblioteku

Biblioteke imaju mnogo toga da ponude. Upoznavanje sa bibliotekom može biti značajan deo odrastanja i ljubavi prema knjigama.
Ukoliko vodite dete u biblioteku, i samo planiranje može da bude značajna avantura. Možete o tome da razgovarate unapred, i da se zajedno radujete. Pitajte dete: koliko knjiga ćeš da izabereš? Koliko knjiga možeš da nađeš od tvog omiljenog pisca? Da li ćeš pozajmiti knjige sa životinjama? Da li imaš neku omiljenu knjigu koju želiš ponovo da pozajmiš? Za koliko dana ćemo ponovo u biblioteku?

Ključne poruke o čitanju

 • Čitanje i pričanje priča podstiče razvoj mozga i mašte, dete uči o jeziku i emocijama i vaš odnos jača
 • Ne morate uvek čitati knjige. Dovoljno je da gledate slikovnice, pevate pesmice ili pričate priče uz koje ste i vi odrastali
 • Bebe i mala deca uživaju u knjigama, pesmama i pričama koje imaju dobru rimu, ritam i ponavljanje
 • Za čitanje knjige ili pričanje priče svako vreme je dobro. Pokušajte da svakog dana ispričate jednu priču, ili pročitate jednu knjigu.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena