BESPLATNE GRUPE PODRŠKE: Mame, kažite nam sa čime se suočavate - Beogradski Psihološki Centar
BESPLATNE GRUPE PODRŠKE: Mame, kažite nam sa čime se suočavate

Beogradski psihološki centar je tokom januara 2021. godine anketirao majke o izazovima sa kojima su se suočavale u periodu pandemije. Ova anketa je imala za cilj da nam pomogne da bolje razumemo brige i poteškoće naših majki, i da se pripremimo za besplatne online grupe psihološke podrške, koje će BPC organizovati u narednih šest meseci, uz podršku Ambasade Australije. Anketu je popunilo 195 mama i evo šta one kažu:

Podaci iz celog sveta jasno pokazuju da je efekat pandemije na mentalno zdravlje i osećanje dobobiti kod stanovništva izuzetno veliki. Mere suzbijanja zaraze u znatnoj meri su promenile svakodnevne porodične rutine. Došlo je do smanjenja kontakta sa širom porodicom, prijateljima i kolegama i drastičnih izmena u životnom stilu. Svakodnevna briga i anksioznost u vezi sa ličnim zdravljem i dobrobiti bližnjih, su ogroman izazov za sve nas.

Preventivne mere mentalne higijene, poput grupa psihološke podrške, mogu mnogo da pomognu da se neki od ovih negativnih efekata ublaže i saniraju. U okruženju grupe psihološke podrške, koja se doživalja kao bezbedno, neosuđujuće i sigurno mesto, mogu se podeliti osećanja, ispoljiti i obraditi negativne emocije, i zajednički sa ostalim učesnicima mogu se naučiti neki važni konstruktvni načini prevazilaženja stresa.

Beogradski psihološki centar, čiji je prioritetni fokus na očuvanje mentalnog zdravlja porodica, osnaživanje roditelja u njihovoj nezamenljivoj ulozi i negovanje razvoja i dobrobiti dece, u kreiranju grupa psihološke podrške sarađuje sa Asocijacijom sistemskih terapeuta Srbije, evropski akreditovanim trening institutom za psihoterapiju, koji okuplja međunarodno i nacionalno sertifikovane psihoterapeute sa iskustvom.

Za besplatne online grupe podrške prijavilo se 60 majki. Četiri grupe podrške od febuara do jula 2021. godine vodiće:

Dr Miroslava Ljiljana Maksimović, Dr sci., ECP, klinički psiholog, doktor psiholoških nauka, specijalista medicinske psihologije, sistemski porodični psihoterapeut, sudski veštak, nosilac nacionalnog i evropskog sertifikata za psihoterapiju. U profesionalnoj praksi, kroz različite uloge (autor, koordinator, konsultant, član tima, trener, supervizor),  učestvovala u kreiranju i implementaciji psihosocijalnih i psihomedicinskih projekata podržanih od strane međunarodnih organizacija (USAID, IRD, UMCOR, UNICEF, IOM, HANDICAP INTERNATIONAL, itd.) – posvećenim zdravlju žena, psihomedicinskoj podršci trudnica, psihosocijalnoj podršci dece, mladih i osoba sa invaliditetom; učestvovala u projektima posvećenim sprečavanju nasilja u porodici, školskom kontekstu, okruženju; angažovana kao facilitator u projektima fokusiranim na efikasnije funkcionisanje lokalnih zajednica. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa psihijatrijskom populacijom

 

Bojan Vuković, ECP, sistemski porodični i EFT psihoterapeut, sa iskustvom u radu sa parovima, porodicama, vulenarabilnim grupama, mladima i decom. Godinama unazad uključen u rad Savetovališta za decu i porodicu pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, dok u nevladinoj organizaciji  “GRiG” vodi sistemsku porodičnu terapiju sa porodicama mladih koji ispoljavaju problem u ponašanju, kao i grupe vršnjačke podrške sa mladima i sa roditeljima.

 

Grupe će se sastajati od 10. februara do jula 2021.godine, a grupnih susreta će biti po 15 za svaku grupu.

Razgovor sa drugim majkama, koje prolaze kroz slične životne situacije i suočavaju se sa sličnim ili istim izazovima, može biti blagotvoran i okrepljujući. U grupi možete otkriti da niste sami, možete “izbaciti” iz sebe negativne emocije i osećanje stresa i preplavljenosti, možete podeliti neke teške i skrivene misli i strahove, a fidbek grupe vas može umiriti, osnažiti, rasplašiti ili ispuniti osećanjem empatije i razumevanja.

Psihoterapeut koji će voditi grupu vam može pomoći da zajedno sa ostalim učesnicima otkrijete snage u sebi i svojoj porodici koje vam mogu pomoći da funkcionišete bolje i zadovoljnije, i može vam dati korisne predloge o zdravim i efikasnim načinima suočavanja sa stresom, iskazivanju i kontroli emocija i načinima komunikacije koji za vas i vašu porodicu mogu biti korisni i fukncionalni.

BPC i naši terapeuti poželeli su dobrodošlicu mamama svih etničkih grupa, rodne i seksualne orijentacije, religijskih i drugih uverenja i pripadnosti različitim grupama!

Nadamo se da će vam ovaj vid podrške značiti i da će vas osnažiti da se lakše i uspešnije nosite sa životnim izazovima!

Sve četiri grupe podrške su u ovom trenutku popunjene i da dalje prijave nisu moguće. Hvala vam na iskazanom interesovanju.

Ukoliko želite da vas kontaktiramo u slučaju proširenja broja grupa podrške, ostavite nam svoj kontakt u donjem formularu – broj mobilnog (opciono) ili e-mail adresu (obavezno).

Naglašavamo da će Vaši kontakt podaci biti vidljivi isključivo našem koordinatoru u cilju eventualnog zakazivanja grupa u narednom periodu, i da neće biti korišćeni ni u kakve druge svrhe.

Ukoliko želite da pratite rad našeg Udruženja, kao i da se informišete o našim narednim programima, molimo Vas da zapratite našu stranicu na društvenoj mreži Facebook.

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena