15 saveta za pravilno vaspitavanje - Beogradski Psihološki Centar
15 saveta za pravilno vaspitavanje

Ne vičite! Bolje je da ignorišete loše ponašanje i skrenete detetu pažnju dok radi nešto što ne odobravate.

SAVETI ZA DOBRO PONAŠANJE

1. Budite uzor

Svojim ponašanjem dajte primer detetu. Vaše dete vas posmatra i iz toga dobija uputstva kako ono treba da se ponaša. Ono što radite često je mnogo važnije od onoga što govorite. Na primer, ako hoćete da vaše dete govori „molim te“, govorite to i vi. Ako ne želite da vaše dete priča glasno, i vi treba da govorite tiše i nežnije.

2. Pokažite detetu kako se osećate

Ako iskreno kažete detetu kako njegovo ponašanje utiče na vas, pomažete mu da, kroz vaša osećanja, prepozna svoja. Ako rečenicu počnete sa „ja“, dete će moći da vidi stvari iz vase perspektive. Na primer: „Uznemiren/uznemirena sam zato što ne mogu da pričam telefonom zbog buke“.   

3. Primetite kad se vaše dete lepo ponaša

Kada vam se dopada kako se dete ponaša, prokomentarišite to pozitivno. Na primer: „Baš se lepo igraš. Dopada mi se što držiš sve kockice na stolu“. Ovaj pristup je bolji nego da čekate da kockice popadaju sa stola i onda reagujete sa: „Šta to radiš? Pazi malo!“

Pozitivna reakcija deci konkretno pokazuje šta dobro rade. Dobro je da na jedan negativan komentar date šest pozitivnih. I zapamtite: ako dete može da bira da li da kod roditelja izazove neobraćanje pažnje ili negativnu pažnju, ono će obično tražiti negativnu pažnju.

4. Spustite se na nivo deteta

Što ste bliži detetu, to ćete lakše pratiti šta ono oseća i o čemu razmišlja.

Blizina pomaže detetu da se fokusira na ono što mu govorite o njegovom ponašanju. Ako ste bliže detetu i držite mu pažnju, ne morate ga terati da vas gleda.

5. Aktivno slušajte, sprečite izlive besa

Aktivno slušanje podrazumeva klimanje glavom dok dete govori i interpretiranje onoga što mislite da dete oseća. Na primer: „Izgleda da si jako tužan zato što su ti kockice pale na pod“. Kada to kažete, deca osećaju poštovanje i utehu. To im pomaže da se izbore sa napetošću i jakim emocijama koje izaziva frustracija, što je ponekad uzrok neželjenog ponašanja.

6. Ispunjavajte obećanja

Ako ispunjavate obećanja (dobra ili loša), učite dete da vam veruje i da vas poštuje. Ono će shvatiti da ga nećete razočarati kad obećate nešto lepo i neće se truditi da vam promeni mišljenje kad unapred najavite posledice za njegovo eventualno loše ponašaje. Ako ste obećali detetu da ćete ići u šetnju ako pokupi kockice, onda ga i odvedite u šetnju. Ako kažete detetu da ćete izaći iz biblioteke ako nastavi da trči, budite spremni da zaista izađete ako ne prestane.

7. Stvorite okruženje koje podstiče dobro ponašanje

Okruženje u kome se vaše dete nalazi može uticati na njegovo ponašanje, zato ga sami oblikujte kako biste mu pomogli da se lepo ponaša. Najjednostavniji način da ovo postignete je da obezbedite da dete u svom prostoru ima puno bezbednih, podsticajnih stvari za igru. Budite sigurni da vaše dete ne može dohvatiti stvari koje može da polomi ili koje ga mogu povrediti. Vaše naočare izgledaju kao zabavan predmet za igru – deci je teško da zapamte da ih ne diraju. Umanjite šanse za problematične situacije tako što ćete lomljive i vredne stvari držati van domašaja dece.

8. Birajte bitke

Pre nego što se uključite u nešto što vaše dete radi – posebno ako hoćete da kažete „ne“ ili „stani“ – zapitajte se da li je to stvarno važno. Ako ograničite uputstva, zahteve i negativne reakcije na minimum, stvorićete manje prilika za sukob i loša osećanja. Pravila su važna, ali samo kad je stvarno bitno da se naglase.

9. Ne tolerišite prenemaganje

Ako dosledno ne sankcionišete prenemaganje, možete nenamerno naučiti dete da se još više prenemaže. „Ne“ treba da znači „ne“, a nikako „možda“. Bolje je da ne kažete „ne“ ako niste sigurni da to i mislite.

10. Budite jasni i pozitivni

Ako dajte jasne instrukcije jednostavnim jezikom, vaše dete će znati šta se od njega očekuje. Na primer: „Molim te da me držiš za ruku kada prelazimo ulicu“. Pozitivna pravila su obično bolja od negativnih zato što upućuju vaše dete na pozitivno ponašanje. Bolje je reći: „Molim te, zatvori kapiju“ nego „Nemoj ostavljati kapiju otvorenu“.

11. Učite decu odgovornosti! Pričajte im o posledicama

Kako vaše dete raste, možete mu prepuštati više odgovornosti za počinjene postupke. Dajte priliku detetu da oseti prirodne posledice određenog ponašanja. Ne morate uvek da budete negativac. Na primer, ako pustite dete da se samo spakuje za spavanje kod prijatelja i zaboravi svoj omiljeni jastuk, neka se snađe bez njega jedno veče.

U ozbiljnijim situacijama moraćete detetu da objasnite posledice za neprihvatljivo ili opasno ponašanje. Tada se potrudite da detetu unapred objasnite posledice i da ih ono razume i prihvati.      

12. Recite jednom i nastavite dalje

Ako detetu stalno ponavljate šta treba i ne treba da radi – postoji šansa da će prestati da vas sluša. Zato naglasite da mu je ovo poslednja prilika, podsetite ga na posledice ako ne sarađuje, a zatim brojte do tri.

13. Neka se vaše dete oseća važno

Prepustite detetu poslove koje je sposobno da uradi, a kojima će pomoći porodici. Dete će se zbog toga osećati važno i sposobno. Ako mu date dovoljno vremena da uvežba izvođenje ovog posla, vremenom će postajati sve bolje u tome, osećaće se dobro dok to radi i neće želeti da prestane. Pohvalama ponašanja i truda gradite samopouzdanje svog deteta.

14. Pripremite se za izazovne situacije

Postoje situacije kada ćete zbog brige za dete morati da uradite nešto što nije prijatno. Ako na vreme razmišljate o ovim potencijalno problematičnim situacijama, možete ih isplanirati unapred. Ako želite da dete nešto uradi, pripremite ga tako što ćete mu pet minuta ranije najaviti šta od njega očekujete. Razgovarajte sa njim o tome zašto je bitno da sa vama sarađuje. Tako ga pripremate za ono što od njega očekujete.

15. Nemojte izgubiti smisao za humor

Humor često pomaže da svakodnevni život sa detetom ostane lagodan. To možete postići pevanjem, šalom i zabavom. Na primer, možete se pretvarati da ste opasno čudovište koje golica i koje zahteva da se igračke odmah pokupe sa poda. Šale zbog kojih se oboje smejete su sjajne, ali šale na račun deteta nisu korisne. Deca se jako lako vređaju ako ih roditelji začikavaju.    

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena