10 pravila bezbednog spavanja - Beogradski Psihološki Centar
10 pravila bezbednog spavanja

Kako umanjiti rizik od iznenadne neočekivane smrti novorođenčeta (SUDI), kao i od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) ili fatalne nesreće tokom spavanja.

  1. Bebe treba da spavaju na leđima

Za zdravu bebu je to najsigurnija pozicija za spavanje. Ako beba spava na boku ili na stomaku, postoji rizik od iznenadne neočekivane smrti novorođenčeta (SUDI), kao i od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) ili fatalne nesreće tokom spavanja.

Kada beba počne sama da se okreće na bok (sa oko 4–6 meseci), vi je i dalje za spavanje spuštajte da leži na leđima, a pustite da ona sama nađe pravu poziciju za spavanje.

  1. Budite sigurni da ništa ne može da prekrije bebino lice dok spava

Kad spuštate bebu da spava, neka joj stopala dotiču donju ogradicu kreveca. Poravnajte i zategnite posteljinu, a prekrivač nežno ugurajte u ivice kreveca i tako sprečite da slučajno prekrije bebinu glavu.

  1. Nemojte pušiti

Postoje čvrsti dokazi da izloženost duvanskom dimu šteti bebi i da pušenje u trudnoći i posle porođaja povećava rizik od SUDI i SIDS i fatalnih nesreća tokom spavanja. Veza između SUDI-a i pušenja postoji i kada roditelji puše, ali ne direktno pred bebom.

  1. Koristite krevetac koji prati najnovije standarde

Krevetac koji ne prati najnovije standarde nosi mnoge rizike jer može biti ofarban bojom na bazi olova, imati velike razmake između lestvica u kojima beba može da se zaglavi, imati preniske ogradice koje bebe mogu preskočiti itd. Za bebu je takođe opasno da spava sama ili sa nekim na kauču.

  1. Delite sobu

Prvih 6–12 meseci neka beba spava u krevecu u vašoj sobi.

  1. Dojite bebu ako možete

Dojenje značajno umanjuje rizik od SUDI, SIDS i fatalnih nesreća tokom spavanja. Bez obzira na to da li dojite bebu ili je hranite na flašicu, jako je bitno da pratite uputstva za bezbedno spavanje.

  1. Izbegavajte mekane igračke

Dešavalo se da se bebe uguše ako se otkotrljaju ili prekriju nekim mekanim predmetom. Najbezbednije je da jastučiće za krevece, mekane igračke, jastuke, jorgane i prekrivače od ovčije kože ili jagnjeće vune držite dalje od bebinog kreveca.

  1. Koristite čvrst dušek odgovarajućih dimenzija

Između dušeka i ivice kreveca ne sme biti praznog prostora da se beba slučajno ne bi u taj prostor zaglavila. Ako koristite krevetac koji može da se pomera, koristite samo čvrst, tanak, dušek, odgovarajućih dimenzija, koji ste sa njim i dobili. Nemojte koristiti dodatni dušek.

  1. Obucite bebu u odeću koja je topla, ali ne preterujte

Preterano utopljavanje je faktor rizika za SUDI, SIDS i fatalne nesreće tokom spavanja. Obucite bebu za spavanje onako kako se i sami oblačite. Kad ste unutra, nemojte prekrivati bebinu glavu – na taj način bebi neće biti pretoplo. Nemojte se brinuti ako su bebi ruke i stopala hladna – to je normalno.

  1. Budite sigurni da svi koji se brinu o bebi znaju kako da je zaštite od SUDI-a

Nemojte pretpostavljati da drugi ljudi znaju sva uputstva za bezbedno spavanje beba, čak i u slučaju profesionalne dadilje, već uvek budite upoznati sa planiranim rasporedom spavanja bebe i sami proverite da li je ona bezbedno postavljena u krevetac pred spavanje. Na primer, nije preporučljivo ostavljati bebu da u kolicima spava bez nadzora.

Proverite naše ilustrovano uputstvo kako da smanjite rizik od SUDI, SIDS i fatalnih nesreća tokom spavanja.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena